vrijdag 5 juli 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Expositie Dode Zeerollen op tv

Dinsdag 9 juli opent in het Drents Museum in Assen de tentoonstelling De Dode Zeerollen. Het museum nam het programma Drents Diep van RTV Drenthe in het voorjaar mee naar Qumran, de vindplaats van de Dode Zeerollen. De reportage is hier te bekijken. U ziet en hoort onder meer dr Mladen Popovic, gastcurator van de tentoonstelling en internationaal expert op het gebied van de Dode Zeerollen.

Crescas houdt het dichter bij huis: wij nemen u zondag 14 juli per touringcar mee naar het Drents Museum. Daar hebben wij een bezichtiging georganiseerd, voorafgegaan door een lezing van dr Popovic. Na de lezing bezoekt u de tentoonstelling in uw eigen tempo. Met de achtergrondinformatie en het inzicht dat u uit de lezing hebt opgestoken, zult u de originele bijbelse manuscripten en de vele andere unieke objecten uit de nederzetting van Qumran met andere ogen bekijken.

Het arrangement voor deze dagtocht bestaat uit de busreis naar Assen per luxe touringcar, toegang tot het museum en de lezing, een kosjere lunch en een consumptie in het museum. U kunt opstappen in Amsterdam of Amersfoort.

Voor inschrijven klik hier. Wacht niet te lang, de bus is bijna vol!

Voorproefje

In afwachting van het Crescas-cursusprogramma 2013-2014 dat binnen afzienbare tijd verschijnt, geven we de lezers van onze nieuwsbrief wekelijks alvast een voorproefje van de dingen die komen.

Voor muziekliefhebbers hebben we ook dit seizoen weer iets bijzonders: dirigent Jules van Hessen wijdt twee lessen aan Brundibár van de Tsjechische componist Hans Krása, de opera die in 1944 in concentratiekamp Theresienstadt door kinderen werd opgevoerd. De cursus wordt afgesloten met een uitvoering van Brundibár.

Voor liefhebbers van Joodse literatuur is de lezing van Leo Frijda over de vriendschap tussen Stefan Zweig en Joseph Roth een must. De brieven die de vrienden elkaar schreven, vormen een indrukwekkend document over wat Joodse schrijvers vanaf de boekverbranding in 1933 ondervonden. De lezing vindt plaats in Rotterdam op zondag 13 oktober.

Binnenkort opent de inschrijving voor deze en vele andere boeiende en leerzame cursussen en lezingen. Nog heel even geduld, wij houden u op de hoogte!

De ontregelende filosofie van Walter Benjamin

De Duits-Joodse denker Walter Benjamin is het onderwerp van de Crescas Summer University, een intensieve vijfdaagse cursus die in nauwe samenwerking met de faculteit filosofie van de Vrije Universiteit en de Amsterdam-Maastricht Summer University tot stand is gekomen.

Professor Reinier Munk, professor Vivian Liska en professor Eli Friedlander nemen in de cursus The Philosophy of Walter Benjamin de cursisten mee op een fascinerende ontdekkingstocht door het gedachtegoed van deze filosoof, criticus, dichter, historicus, essayist, mysticus en schrijver. Wat is de oorsprong van zijn denken, hoe werkte hij, en wat is zijn invloed op de nieuwe generatie filosofen?

De (Engelstalige) cursus vindt plaats van 18 t/m 22 augustus in Felix Meritis in Amsterdam. Het programma en een inschrijfformulier vindt u hier. Voor vragen kunt u contact opnemen met het Crescaskantoor.

Ook al lijkt augustus nog ver weg, wacht niet te lang met inschrijven: het maximale aantal deelnemers is 25!

Braginsky-collectie op uw iPad

Emile Schrijver was in 2009 samensteller en conservator van de prachtige tentoonstelling Een Reis door Joodse Werelden die te zien was in de expositieruimte van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De tentoonstelling toonde ruim 125 stukken uit de unieke verzameling Hebreeuwse handschriften en gedrukte boeken van de Zwitserse verzamelaar René Braginsky. Na Amsterdam ging de tentoonstelling op reis naar New York en Jeruzalem. In maart 2012 kwam de tentoonstelling weer thuis in Zwitserland - in Zürich was het kostbare materiaal voor het laatst voor publiek te zien. Voor die tentoonstelling werd in nauwe samenspraak met Emile Schrijver de app Braginsky Collection ontwikkeld.

Sindsdien is de app uitgebreid met meer afbeeldingen en teksten en voor iPad te downloaden in iTunes.
De 90 MB die de app 'zwaar' is (voor oudere iPads) en de ruim 350 MB (voor Retina iPads), bestaat uit 12 hoofdstukken en begint met een introductie door René Braginsky en een video over het verluchten van manuscripten. De app is in te stellen op Engels en Duits.

Mooi werk, in ieder opzicht!

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze week: van Emmanuel Bove De liefde van Piere Neuhart, over een gedoemde romance in het Parijs van na de Eerste Wereldoorlog, Eichmann in Argentinië, door schrijfster Bettina Stangneth van de ondertitel 'Het onbezorgde leven van een oorlogsmisdadiger' voorzien, en van Theodor Adorno filosofische essays, gebundeld in Minima Moralia. Reflecties uit het beschadigde leven. (N.B. Dit boek is in november 2013 het onderwerp van één van de cursussen uit ons nieuwe programma; informatie volgt).

De Engelse leestip van de week: The Faraway Nearby, van Rebecca Solnit, het aangrijpende relaas van een dochter die moet leren omgaan met een moeder die aan de ziekte van Alzheimer lijdt.

En verder:
- Woensdag 3 juli was het 130 jaar geleden dat Franz Kafka in Praag het levenslicht zag. JewTribe besteedt er aandacht aan, o.a. met het eerste deel van de korte film It's a wonderful life. Klik hier voor deel 2, en hier voor deel 3.
- Jewniverse besteedt aandacht aan de achtergrond van het verhaal over Bambi, het hertje dat wereldberoemd werd door de gelijknamige tekenfilm van Walt Disney.

Tentoonstelling unieke vooroorlogse affiches

In het Affichemuseum in Hoorn is de expositie 'Gered van de nazi's - de collectie dr Hans Sachs' te zien, een selectie kostbare, unieke affiches uit de collectie van de Joodse tandarts en vermaard afficheverzamelaar Hans Joseph Sachs (Breslau, 1881 - New York, 1974).

Sachs werd in november 1938 in Berlijn opgepakt en zijn omvangrijke collectie in opdracht van propagandaminister Josef Goebbels door de Gestapo geconfisqueerd en overgebracht naar het Kunstgewerbe Museum voor toegepaste kunst. Na de val van de Berlijnse Muur bleken de affiches zich in het Deutsches Historisches Museum te bevinden.

In 2006 begonnen de erven Sachs een procedure tegen het Berlijnse museum om de collectie terug te krijgen. Van de oorspronkelijke 12.500 affiches werden in maart 2012, zeven jaar na de eerste claim, ruim 4300 stukken teruggegeven. Hans Sachs zelf zag zijn verzameling niet terug: hij vluchtte na zijn vrijlating uit kamp Sachsenhausen in 1939 met zijn gezin naar Amerika, waar hij in 1974 overleed.

Uit de verzameling posters van aankondigingen van tentoonstellingen, cabaretvoorstellingen, films, consumptiegoederen en politieke propaganda die werd teruggegeven, heeft het Affichemuseum een keuze mogen maken voor de huidige tentoonstelling, die op 30 juni werd geopend en daar nog tot 15 september te zien is. Het is de enige en laatste keer dat de affiches als collectie te zien zijn: zoon Peter Sachs liet de collectie in januari 2013 veilen. Na afloop van de tentoonstelling zullen de affiches hun weg vinden naar nieuwe eigenaars overal ter wereld.

 • Gered van de nazi's - de collectie van dr Hans Sachs. Affichemuseum, Grote Oost 2-4, Hoorn. Tot 15 september 2013 te zien, dinsdag tot en met zondag van 11-17 uur (zaterdag en zondag van 12-17 uur).

Lees hier meer over de voorgeschiedenis van de tentoonstelling.

Keti koti en Joods Amsterdam

Maandag 1 juli was het precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Op veel plaatsen werd stemmig én feestelijk herdacht, en in de Amsterdamse Stadsschouwburg werd de wereldpremière van de slavenopera 'Katibu di Shon' uitgevoerd, een initiatief van mezzosopraan Tania Kross.

Een bijzondere herdenking vond plaats op de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Woensdag 26 juni werd daar een Surinaams winti-ritueel uitgevoerd op het graf van 'bom servo Eliezer', een vrijgekochte slaaf van de Joodse familie De Pino die daar op 27 maart 1629 begraven werd. De plechtigheid trok veel media-aandacht: RTVNH maakte een reportage en het Reformatorisch Dagblad sprak met historica Lydia Hagoort. Harry Polak was erbij en schreef voor Crescas een gastcolumn.

De al vaak genoemde, onvolprezen website Joodsamsterdam.nl weet meer over Eliezer, en benoemt bovendien, met naam en adres, de tien Joodse slaveneigenaren die in Amsterdam woonden. Op een interactieve kaart zijn ze terug te vinden.
Ook bij het Stadsarchief Amsterdam is informatie te vinden over dit minder bekende stuk stadsgeschiedenis.

Kom alsjeblieft thuis voor sjabbat

Zondag 30 juni werd door rabbijn Lody van de Kamp in de Groninger Synagoge de tentoonstelling 'Kom alsjeblieft thuis voor sjabbat' geopend. Beeldend kunstenaar Jip Wijngaarden exposeert er nieuw, door het Oude Testament (Tenach) geïnspireerd werk, waarin ze, zoals in al haar werk, vooral de Joodse context van haar Christelijke geloof uitbeeldt. Ook nieuwtestamentische personages zijn in Wijngaardens visie op de eerste plaats Joden.
Bij de tentoonstelling is een audio-tour verkrijgbaar waarop Jip Wijngaarden zelf de betekenis van de schilderijen toelicht.

 • Kom alsjeblieft thuis voor sjabbat. Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen, t/m 22 september op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13 tot 17 uur te bezoeken.

Lees hier meer over Jip Wijngaarden.

Expositie Dichtkunstkrant

De Dichtkunstkrant is ontstaan als antwoord op de culturele kaalslag die onder het eerste kabinet Rutte in 2011/2012 begon. Beeldend kunstenaar Efrat Zehavi (Jeruzalem, 1974) en schrijver-dichter Florimond Wassenaar (1970) hebben hun spontane tweemansactie - een eenmalige uitgave van een krant voor poëzie, kunst & actualiteit - inmiddels omgezet in een podium waar dichters en kunstenaars hun artistieke commentaar op de actualiteit kwijt kunnen. De Dichtkunstkrant wordt kosteloos verspreid over culturele instellingen in Amsterdam en Rotterdam. Het eerste nummer (februari 2012) is hier te downloaden.

De Dichtkunstkrant presenteert zich ook op een tentoonstelling bij Gallery Joey Ramone in Rotterdam. Vanaf 14 juli is daar een maand lang werk te zien van toonaangevende beeldend kunstenaars Han Hoogerbrugge, Avner Ben-Gal, Gil & Moti, Rolf Engelen, Peter J. Maltz, Shagar Golan Sarig, Itamar Burstein, Efrat Zehavi en Justin Wijers. Klik hier voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars, en hier voor meer over de Dichtkunstkrant zelf.

 • DICHTKUNSTKRANT – The Exhibition. Gallery Joey Ramone, Josephstraat 166, Rotterdam. Te zien van 14 juli - 17 augustus, woensdag - zaterdag, 12.00 - 18.00 uur.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland.

 • In Israël zijn graven ontdekt die 12.000 jaar geleden met bloemen versierd waren, schrijft Scientias.
 • Een regenwaterreservoir bij Rishon LeZion blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op zeldzame flora en fauna, meldt Ha'aretz. Geregistreerde lezers van Ha'aretz hebben maandelijks toegang tot tien artikelen naar keuze op desktop of mobiel apparaat. Registratie is gratis.
 • Ayaan Hirsi Ali geeft haar mening in Israel Hayom: 'Even if you give up all the land, it won't solve the problems in the Mideast'.
 • De vier vrouwen van de New Yorkse dansgroep Avodah Dance gaan op tournee langs vrouwengevangenissen in de VS. De Forward ging met ze mee.
 • In JewishJournal een artikel door ecorabbijn Arthur Waskow over de klimaatcrisis en de geboorte van eco-jodendom.
 • Het beste graan voor de beste matzes van New York wordt geteeld in Arizona, meldt New York Times.
 • De website MyJewishLearning heeft de Simon Rockower Award gewonnen, de prijs die de American Jewish Press Association jaarlijks toekent voor uitmuntende prestaties op het gebied van Joodse journalistiek.
 • Europese Joden die aan de Holocaust ontkwamen door over te gaan tot het christendom hebben in veel gevallen hun nakomelingen niets over hun Joodse wortels verteld. De Forward ging op onderzoek.
 • Op JewPop (Frans) prachtige oude foto’s van Sefardische vrouwen, als voorproefje op een ultrakorte tentoonstelling in Parijs.
 • Moment Magazine laat een aantal chefs, waaronder Claudia Roden, Michael Pollan en Yotam Ottolenghi aan het woord over voedsel en eten in de Joodse traditie.
 • In JewishJournal schrijft Warren Goldstein, voormalig opperrabbijn van Zuid-Afrika, over Nelson Mandela.
 • En het Israëlisch Ministerie van Buitenlandse Zaken MFA maakte een reisgidsje voor een geslaagde vakantie aan de Kinneret, het meer van Tiberias.

Website van de week
Lo Tishkach European Jewish Cemeteries Initiative

Lo Tishkach is een organisatie die zich ten doel stelt historische Joodse begraafplaatsen en massagraven uit de tijd van de Holocaust in Europa te herstellen en te behouden. De begraafplaatsen zijn stille getuigen van het Joodse leven dat eeuwenlang in heel Europa bloeide. Lo Tishkach meent dat dit belangrijke deel van het Europese culturele erfgoed beschermd moet worden.

De startpagina van Lo Tishkach, Hebreeuws voor opdat wij niet vergeten, geeft een actueel beeld van de grote noodzaak voor het werk van de organisatie: een opsomming daterend van juni 2013 van recente grafschenningen en vandalisme bedreven op Joodse begraafplaatsen, met name in Oost-Europa.

De database bevat informatie over ruim 11.000 begraafplaatsen, een indrukwekkend aantal. Een op plaatsnaam gevonden dodenakker is op Google Maps terug te vinden. Veel informatie is nog niet of niet volledig voorhanden: Lo Tishkach is a work in progress. Bijdragen van bezoekers zijn dan ook van harte welkom. Voor het zoeken in de database is een gebruiksaanwijzing beschikbaar: hoe exacter de zoekvraag, des te groter de kans dat er een antwoord te vinden is.

Educatie is een belangrijk aspect van de activiteiten van Lo Tishkach: twee jaar na de start in 2006 werd een begin gemaakt met het ondersteunen van projecten voor jongeren om het Joodse erfgoed binnen de eigen gemeenschap en regio te bewaren, te documenteren en de verworven kennis te verspreiden.

Er wordt momenteel gewerkt aan restauratieprojecten in Litouwen, Letland, Oekraïne en Polen: een enkele klik op de naam van het land geeft een indruk van de enorme hoeveelheid werk die er gedaan moet worden.
De resultaten van onderzoek in de verschillende landen wordt gerapporteerd (downloads zijn beschikbaar onder Publications) en in de rapporten worden aanbevelingen gedaan voor herstel, dit alles onder het motto kevod ha-met (respect voor de doden), een van de kernwaarden in het jodendom.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 5 - 12 juli

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep. Tijdens de zomermaanden is dat het zomermuziekprogramma MOZES, oftewel Muziek Op Zondag En Sjabbes. In het programma worden aan de hand van de favoriete muziekfragmenten van de gast zijn of haar leven, interesses en ambities doorgenomen.

Deze week op BBC Radio 3 is dirigent Otto Klemperer (1885-1973 van maandag t/m vrijdag om 10.30 uur artiest van de week in het programma Essential Classics.

In de maand juli zendt UPC's Film 1 een aantal bijzondere films uit:
- Le Fils de l'autre: 6, 10, 13, 17, 19 juli
- Footnote: 5, 12, 17 juli
- Flammen und Citronen: 9, 14, 17, 21, 25, 28 juli
- Last dance: 7, 9, 12, 15, 19, 21, 23 juli
- Monsieur Lazhar: 10, 23, 26 juli
- Tehilim: 14, 22, 27, 31 juli


Vrijdag 5 juli

 • Radio 6 (VPRO), 23.02: VPROjazzLive. Afl.: Gilad Hekselman Trio. Met Anat Cohen, Ari Hoenig en Avishai Cohen maakt Hekselman deel uit van een generatie jonge Israëlische jazzmusici die vanuit New York de wereld veroveren.

Zaterdag 6 juli

 • Radio 4 (NTR), 23.02: De bedding. De bezieling van de maestro. Radiomaker Henk Burger volgt drie Nederlandse topdirigenten, onder wie Ed Spanjaard. Afl. 3: Droom en daad.

Zondag 7 juli

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Een Gronings Joodse erfenis. Ooit was de Groningse Joodse gemeenschap na Amsterdam de grootste van het land. In het programma spreken de laatste nog levende getuigen en verschillende nazaten zich uit over die bijzondere gemeenschap van toen. Een Gronings Joodse Erfenis is geen reconstructie van het verleden, maar laat zien hoe het verleden ondanks alles nog voortleeft tot op de dag van vandaag.
 • Radio 5 (JO), 19.02: MOZES (Muziek Op Zondag En Sjabbes). Deze week: Marjan Sax, feministe van het eerste uur. Ze was medeoprichter van het Vrouwenhuis, maar ook bemiddeld initiatiefneemster van Mama Cash, het fonds dat wereldwijd vernieuwende en taboedoorbrekende initiatieven van vrouwen financiert.
 • Ned. 2 (MAX), 19.05: Israël 65 jaar geliefd en gehaat. Afl. 2 van een zesdelige serie waarin journalisten Frits Barend en Hans Knoop met gasten verschillende plekken in de Joodse staat bezoeken en zichzelf (en u) de vraag stellen waarom Israël de laatste jaren meer gehaat dan geliefd is. Herh.: 13/7, 9.00 uur.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 19.28: Simon Schama's Shakespeare. Tweedelige documentaire waarin historicus Simon Schama op zoek gaat naar het Engeland van William Shakespeare. Afl. 2: Hollow crowns. Herh.: 7/7, 23.00, 9/7, 16.19.
 • BBC Radio 3, 20.45: Sunday feature. Afl.: Significant others: jewish life in Poland. Schrijfster Eva Hoffman over de opkomst van de Joodse cultuur in Oost-Europa.

Maandag 8 juli

 • Radio 5 (HUMAN), 19.02: De zomer van OBA Live. Afl.: Panelgesprek over De bonobo en de tien geboden, het nieuwste boek van primatoloog Frans de Waal.
 • hollanddoc 24 (RVU), 22.12: Kijken in de ziel. Serie die in 2009 bekroond werd met de Zilveren Nipkowschijf. Afl. 2: Emoties. Welke emoties zijn het meest bepalend voor ons gedrag? Waar zitten die emoties precies in ons brein? Zijn voor psychiaters emoties de sleutel tot wie we zijn? Of zijn gevoelens vooral een bijproduct van ziektebeelden? Herh. 10/7, 19.51.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 22.48: Van de schoonheid en de troost. Afl. 13 van deze 27-delige serie: zoöloog en paleontoloog Stephen Jay Gould - Johannes de mythe. Herh.: 12/7, 18.21.

Dinsdag 9 juli

 • Arte tv, 22.00: Nazis im BND - Neuer Dienst und alte Kameraden. Documentaire over de inzet van voormalige nazi's bij de Duitse inlichtingendienst.
 • WDR, 23.10: West ART Meisterwerke: Sebstbildnisse von Felix Nussbaum (Osnabrück 1904 – Auschwitz 1944), museum Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück, een gebouw van architect Daniel Libeskind.
 • Ned. 2 (TROS), 23.45: Apocalyps De Tweede Wereldoorlog. Zesdelige documentairereeks over de Tweede Wereldoorlog. De serie bestaat integraal uit archiefbeelden, allemaal in kleur en grotendeels onuitgegeven. Afl. 1: Agressie.

Woensdag 10 juli

 • Canvas, 21.35: De weg naar het Avondland. Reis- en cultuurreeks waarin televisiemaker, muzikant en filosoof Jan Leyers vanuit Ethiopië naar Europa reist: van de wieg van de mensheid naar het Avondland. Afl.: Israël.

Donderdag 11 juli

n.v.t.


Vrijdag 12 juli

 • Radio 1 (NTR), 19.02: Mangiare. Een maandelijks radioprogramma waarin Petra Possel praat met bijzondere gasten uit de wereld van eten & koken. Met onder andere de kookboekenrubriek van Jonah Freud en het vergelijkend warenonderzoek.
   
jaargang 9, nummer 26
vrijdag 05 juli 2013
 

In deze nieuwsbrief

Expositie Dode Zeerollen op tv
Voorproefje
De ontregelende filosofie van Walter Benjamin
Braginsky-collectie op uw iPad
Boekennieuws
Tentoonstelling unieke vooroorlogse affiches
Keti koti en Joods Amsterdam
Kom alsjeblieft thuis voor sjabbat
Expositie Dichtkunstkrant
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 5 - 12 juli


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Een drukke periode is het weer. Iedereen wil net voor de zomer nog even vergaderen, zijn of haar verjaardag vieren, een studiedag ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Ik weet niet of het waar is dat het Christelijke Westen zich altijd verzet heeft tegen wereldvreemdheid en spiritualiserende tendenzen die ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
We kennen elkaar al heel wat jaren, Ahmed en ik. Hij is gek op internet en heeft een eigen bedrijf op dat gebied. Hij woont in Caïro, ik ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik vraag me af waarom de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zich zo inspant om de standpunten ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Joodse gemeenschappen, waar ook ter wereld, zijn heel achterdochtig. Daar zijn vaak ook veel redenen voor, van historische en ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Gisteren ging ik een dagje naar Tel Aviv om te kijken ‘hoe de stad er bij ligt’, om met Geert Mak te spreken. Ik kwam met de bus aan op ...
lees verder
Webcolumn Eldad Kisch
Nostalgie is een veelgebruikt ingrediënt voor literaire werken, vooral in de romantiek, maar bijna alomtegenwoordig. De term is ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Harry Polak was bij de ceremonie bij het graf van ex-slaaf Eliëzer op de Portugees-Joodse begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel en schreef er voor Crescas een gastcolumn over.
lees verder


(advertenties)

banner blankevoort

banner amphora

banner misjpoge

banner venstra

banner niw

banner yanshuf

banner jonet

banner luna3

banner meldpunttaal

banner givat

banner sinaicentrum

banner middenhoven

banner propra

banner levisson

banner limmoed

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
Nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden.
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier