vrijdag 24 mei 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Crescas ontmoet schrijver Charles Lewinsky

Begin mei was Charles Lewinsky enkele dagen in Nederland om te spreken over zijn laatste boek Terugkeer ongewenst. In zijn drukke programma, waaronder een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork (het kamp speelt een belangrijke rol in het boek) en diverse interviews met publiek, vond de schrijver ook tijd om met Crescasredacteur Raya Lichansky te spreken. Dit gefilmde gesprek is hier op onze website te zien.

Terugkeer ongewenst gaat over het duivelse dilemma waarvoor de bekende Duits-Joodse cabaretier, acteur en filmregisseur Kurt Gerron zich geplaatst ziet als de commandant van concentratiekamp Theresienstadt, waar Gerron met zijn vrouw is geïnterneerd, hem vraagt een propagandafilm te maken over het leven in dit 'elitekamp'.

Wandelen door Joods Den Haag

Aanstaande zondag, 26 mei, kunt u meewandelen met een stadswandeling door 'de Buurt', de voormalige Hoogduits-Joodse wijk rondom het Spui in Den Haag.
Veel van de gebouwen die verbonden waren met de ruim 17.000 Joden die voor de oorlog in de hofstad woonden, bestaan niet meer of hebben een andere bestemming gekregen. Onder de inspirerende leiding van gids Remco Dörr wandelt u langs een aantal locaties waar zich in het verleden een bloeiend Joods leven afspeelde en ontdekt u dat er toch meer terug te vinden is dan je zou verwachten. De wandeling is een kennismaking met een stuk nagenoeg onzichtbare, en daardoor weinig bekende Joodse geschiedenis.

Voor deze bijzondere wandeling zijn nog maximaal twee plaatsen beschikbaar, dus reageer snel. Zodra uw aanmelding binnen is, krijgt u bericht waar de wandeling van start gaat.
Klik hier om direct in te schrijven.

Crescas Academie: 'The Philosophy of Walter Benjamin'

Deze zomer organiseert Crescas een intensieve 5-daagse cursus over de Duits-Joodse filosoof Walter Benjamin. In nauwe samenwerking met de faculteit filosofie van de Vrije Universiteit en de Amsterdam-Maastricht Summer University hebben we een hoogwaardig programma kunnen samenstellen waarvoor wij, naast geïnteresseerden uit Nederland, ook deelnemers uit andere Europese landen en uit Amerika verwachten.

De cursus The Philosophy of Walter Benjamin, wordt verzorgd door drie hoogleraren: prof. Reinier Munk van de Vrije Universiteit in Amsterdam, prof. Vivian Liska van de Universiteit Antwerpen en prof. Eli Friedlander van de Tel Aviv University. Gezien het internationale karakter is Engels de voertaal tijdens de hele cursus.

De cursus vindt plaats van 18 t/m 22 augustus in Amsterdam. Het programma en een inschrijfformulier vindt u hier op onze website. Voor vragen kunt u contact opnemen met het Crescaskantoor.

Ook al lijkt augustus nog ver weg, wacht niet te lang met inschrijven: het maximale aantal deelnemers is 25!

Hannah heet ik - Hannah Cohen

Onder deze titel verschijnt begin volgende week bij Uitgeverij Amphora Books het tweede boek van Mirjam Meijer. Eerder schreef zij Mijn broer Ischa (1996) een openhartig relaas over de problematische relatie tussen Ischa Meijer en zijn ouders.

Marguerite Samama las het nieuwe boek van Mirjam Meijer. Als gastcolumnist van deze week schreef zij voor Crescas een recensie. Lees hier wat Marguerite vindt van 'Hannah heet ik - Hannah Cohen'.

Geschiedenis van het Joodse boek

Als één van de experts op het gebied van 'het Joodse boek' reist Emile Schrijver over de hele wereld voor het geven van lezingen. Op 25 oktober vorig jaar gaf hij een lezing in de prestigieuze Library of Congress in Washington DC. Vorige week kwam deze lezing, getiteld The history of the Jewish book since the invention of printing online beschikbaar. U kunt de Engelstalige lezing, die een klein uurtje duurt, hier op de Crescas-website bekijken.

Onder het filmpje, onder de kop 'Verdieping' vindt u een PDF-bestand met 68 prachtige afbeeldingen die Emile Schrijver voor deze lezing gebruikte. Deze beelden, die hij ons exclusief ter beschikking stelde, vormen een mooie aanvulling op zijn verhaal. Het spreekt voor zich dat reproductie van deze afbeeldingen, in welke vorm dan ook, niet is toegestaan.

E-book 'HotspOTs Israel'

Maandag 27 mei 2013 vindt in de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam de feestelijke presentatie plaats van het e-book 'HotspOTs Israel', geproduceerd door CIDI-directeur Esther Voet en journalist Joanne Nihom.
'HotspOTs Israel' toont honderden bezienswaardigheden, restaurants, cafés, nachtclubs, bars, ontwerpers, designwinkels, musea en hotels, waarmee een beeld wordt geschapen van een modern, veelzijdig vakantieland dat zelfs de meest verwende toerist enorm veel te bieden heeft.

“De gemiddelde Nederlander kent Israël alleen uit nieuwsberichten, en die gaan hoofdzakelijk over het Israelisch-Palestijns conflict", zegt Esther Voet. "Dat beeld is eenzijdig. Het land is niet alleen veilig, het is ook een fantastische bestemming voor een lang weekend of een weekje even helemaal weg. Dát Israel hebben wij met dit e-book willen laten zien."

Maandag 27 mei neemt de ambassadeur van Israël, Haim Divon, het eerste exemplaar in ontvangst.
De feestelijke bijeenkomst wordt opgeluisterd met presentaties door Joanne Nihom en Esther Voet, muzikale omlijsting door Noam Vazana en de mogelijkheid vragen te stellen aan de samenstellers.

Om alvast een indruk te krijgen van dit e-book kunt u op de Crescas-website een preview bekijken.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema. Deze week: Breaking the silence, getuigenissen van Israëlische soldaten uit de Palestijnse gebieden, verzameld in de periode 2000-2010, de bijzondere historische roman De poppenspeler van Warschau van Eva Weaver, en Gertrude van Tijn en het lot van de Nederlandse Joden, Bernard Wassersteins onderzoek naar Joodse collaboratie en Joods verzet tegen de massavernietiging.

De Engelse leestip: Greg Bellow, zoon van schrijver Saul Bellow, zette zijn herinneringen aan zijn vader op papier en schreef daarmee ook een biografie. In de Forward een boekbespreking.

En verder:
- Een vintage artikel over Herman Wouks Marjorie Morningstar in Jewish Ideas Daily.
- Zondag 2 juni zijn Alexandra Terlouw én Jan & Sanne Terlouw te gast bij de Literaire Lunch in Oosterbeek om te spreken over hun boek De verdwenen menora. De Terlouws zullen worden geïnterviewd door Miriam Guensberg. Aanvang 12.30 uur, filmhuis Oosterbeek, Weverstraat 85, Oosterbeek.

Huis met een verhaal

In het Tugelahuis in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost is een tentoonstelling te zien van de panelen die leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen De Kraal en De Kraanvogel maakten in het kader van het educatieve project Huis met een verhaal.

Het Joods Cultureel Kwartier en woonstichting Ymere hebben het project opgezet om kinderen uit de Transvaalbuurt kennis te laten maken met de geschiedenis van de buurt waarin ze wonen. Daarbij was haast geboden, want er wordt op grote schaal gesloopt in het betreffende deel van Amsterdam-Oost.
De kinderen zijn op zoek gegaan naar verhalen over de Joodse geschiedenis van de Transvaalbuurt. Daarvoor hebben ze, onder begeleiding van een gids, een buurtwandeling gemaakt, foto's gemaakt, het Joods Digitaal Monument geraadpleegd, bezoeken gebracht aan het Joods Historisch Museum en de Hollandsche Schouwburg en gesproken met oud- buurtbewoonster Lottie Huffener-Veffer.

Huis met een verhaal is tot 30 mei te zien in het Tugelahuis, Tugelaweg 59A in Amsterdam. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 9.00 - 16.00 uur.

Een verslag van de opening is te lezen op het Geheugen van Oost.

Onthulling monument 'Schaduwkade'

Zondag 26 mei 2013, precies 70 jaar na één van de grootste razzia’s in het centrum van Amsterdam, zal burgemeester Eberhard van der Laan aan de Nieuwe Keizersgracht het gedenkteken 'Schaduwkade' onthullen. Het monument is ingericht ter herinnering aan de bijna 200 Joodse bewoners die op het korte deel van de gracht tussen de Amstel en de Weesperstraat woonden en de oorlog niet overleefden.

Het monument is aangebracht op de oneven, parkeerplaatsloze zijde van de Nieuwe Keizersgracht, de Hermitage-kant. Op de hardstenen rand van de brede kade zijn, tegenover de betreffende huisnummers, de namen van de weggehaalde en vermoorde Joodse bewoners aangebracht op metalen plaatjes die in het steen zijn ingefreesd.

Het monument 'Schaduwkade' is het resultaat van een buurtinitiatief dat 13 december 2009 ontstond. Die dag werd een plaquette onthuld op huisnummer 24, waar voor de oorlog een Joods gezin van vier personen woonde. Slechts één van hen overleefde de sjoa. Uit onderzoek op onder meer de website joodsmonument.nl bleek dat het stukje van de Nieuwe Keizersgracht tussen de Amstel en de Weesperstraat voor de oorlog maar liefst 228 Joodse bewoners telde. Meer informatie is te vinden op de website schaduwkade.nl.

De ceremonie begint om 16.00 uur met een inleiding door Jacob Kohnstamm. Daarna spreekt Suzanne Rodrigues Pereira over het ontstaan van 'Schaduwkade' en vertelt overlevende en nabestaande Betty van Essen-Kok over de tijd dat zij en haar familie op de Nieuwe Keizersgracht woonden. Vervolgens spreekt burgemeester Van der Laan die aansluitend de onthulling verricht. De ceremonie wordt afgesloten met het reciteren van een herdenkingsgebed en het zeggen van kaddisj door chazzan Sacha van Ravenswade.

Symposium ter ere van Rena Fuks vol

In een eerdere nieuwsbrief berichtten wij over het symposium ter nagedachtenis aan historica en oud-hoogleraar Joodse Geschiedenis Rena Fuks-Mansfield dat vrijdag 7 juni plaatsvindt. Dit symposium is inmiddels volgeboekt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Rena Fuks overleed 27 november 2012 op 81-jarige leeftijd. De wetenschappelijke wereld verloor met haar heengaan een erudiete, tolerante en non-conformistische persoonlijkheid. Het symposium ter nagedachtenis aan Rena Fuks-Mansfield (1930-2012) is bedoeld als postuum eerbetoon aan deze bijzondere vrouw.

Debatavond 'Israël: hoe verder?'

Woensdag 29 mei vindt in debat- en cultureel centrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam een discussieavond plaats over Israël. Aanleiding voor het debat is het nieuwe boek van de Franse filosoof Régis Debray, dat onder de titel Aan een Israëlische vriend bij uitgeverij Van Gennep is verschenen.

Aan de ongetwijfeld pittige discussies zal worden deelgenomen door socioloog Abram de Swaan, SIVMO-voorzitter Gied ten Berge, filosoof Ido Abram, Erella Grassiani van Gate 48, platform voor kritische Israëli's in Nederland, bijbelwetenschapper Janneke Stegeman en Ghada Zeidan, oprichter van het professioneel kennis- en dienstencentrum Palestine Link. Wim Bartels leidt het gesprek in goede banen.

Het debat wordt voorafgegaan door een voorprogramma met Frénk van der Linden, die van 20 tot 26 mei voor het televisieprogramma Altijd Wat en voor de Volkskrant op reportage ging naar de Westbank.

Voor meer informatie over het programma klik hier.

 • woensdag 29 mei, de Nieuwe Liefde, Da Costakade 102, Amsterdam: Debatavond 'Israël: hoe verder?' Aanvang: 20.00 uur, aanvang voorprogramma: 19.00 uur.

Filmvertoning 'Tevje de Melkman'

Stichting Jiddisj vertoont zondag 26 mei in de Alkmaarse synagoge de film 'Tevye', de uit 1939 daterende oerversie van Sjolem Aleichems vertelling 'Tevye der milkhiker'.
De film is een gedramatiseerde versie van het oorspronkelijke Jiddisje verhaal en werd gemaakt in Amerika in de periode tussen de Kristallnacht en het begin van de Tweede Wereldoorlog.
De verfilmde musicalversie van 'Tevye' werd als 'Fiddler on the roof' ('Anatevka') met Topol in de titelrol, wereldberoemd.

Het verhaal concentreert zich op het conflict tussen traditie en de moderne tijd, het uitdagen van het ouderlijk gezag en de wens om te leren en het vertrouwen dat liefde zelfs de grootste verschillen kan overbruggen, en geeft tegelijkertijd een indringend tijdsbeeld van de gespannen verhouding tussen de kleine Joodse gemeenschap in de Oekraïense sjtetl Anatevka en de steeds vijandiger wordende omgeving. De film is Jiddisj gesproken.

 • Filmvertoning 'Tevye'. Alkmaarse Synagoge, Hofstraat 17, Alkmaar. Aanvang: 20.00 uur.

Een diepgaande toelichting op de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van Tevye is te lezen op Jewish-Theatre.com.

Peter Hein exposeert bij 'Beelden in Gees'

Peter Hein (1939) is een van de dertig internationale beeldend kunstenaars die medewerking verlenen aan de zomerexpositie van beeldentuin 'Beelden in Gees'.

Hein omschrijft zijn beelden als 'tekeningen in de ruimte' en werkt zowel figuratief als abstract. Daarnaast schildert, schrijft en fotografeert hij, onder het motto 'Opgelet…! Hier en nu…!', kernwoorden in Aldous Huxleys roman 'Island'.
Lees hier meer over de kunstenaar en zijn werk.

De beeldentuin bevindt zich op een als Engelse tuin ingericht stuk grond in het prachtige landschap van Zuidoost-Drenthe. In deze groene omgeving krijgen de tentoongestelde werken de ruimte waarin ze het best tot hun recht komen.

 • 8 mei t/m 29 september 2013, Beeldentuin 'Beelden in Gees', Schaapveensweg 16, Gees. Openingstijden: woensdag-zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Klik hier voor een routebeschrijving.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland.
- Voor The Jewish Chronicle ging Andy Mossack op zoek naar de Joodse geschiedenis van de Italiaanse regio Emilia Romagna.
- In Tablet Magazine een artikel over Michael Wex en het omvangrijke vertaalproject dat deze met crowd funding van de grond hoopt te krijgen.
- Historiek.net viste een bijzondere brief van Isaac Israels aan Willem Witsen uit het Witsenarchief, op het Geheugen van Nederland.
- Er wordt onderzoek gedaan naar de ruim 50.000 Joodse winkels en bedrijven die in het vooroorlogse Berlijn een bloeiend bestaan kenden. Tablet schrijft erover. Met podcast!
- Een boekje met onbekende gedichten en tekeningen, gemaakt door Poolse concentratiekampgevangenen, maakt na een lange omzwerving binnenkort deel uit van de collectie van het Auschwitz Museum in Polen, schrijft Press Democrat.
- The Scroll wijdt mooie woorden aan de deze week overleden popmuzikant Ray Manzarek, die wereldfaam verwierf als lid van The Doors.
- Een Israëlische politicus vond in zijn e-mail ook een Pulsa Dinura. Jewniverse legt uit wat dat is. http://thejewniverse.com/2013/the-jewish-death-curse/
- Huffington Post laat Jessica Durlacher aan het woord over het theaterstuk over Anne Frank dat zij samen met haar echtgenoot Leon de Winter aan het schrijven is.
- Een opmerkelijke Israëlische vinding, waarmee mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en autisme worden geholpen, krijgt aandacht in JSpace.
- Een replica van de synagoge van Warschau in miniatuur is zò waarheidsgetrouw dat 'nazi's zich in hun graf zouden omdraaien', schrijft IsraelNationalNews.
- En als extraatje voor het weekend: de in Parijs wonende Amerikaanse chef David Lebovitch geeft op zijn blog een recept om zelf labneh/labaneh te maken, dat onmisbare zuivelproduct bij het Israëlische ontbijt.

Website van de week
Museum of the City of New York

Wie het Museum of the City of New York wil bezoeken kan natuurlijk terecht op het adres 1220 Fifth Avenue at 103rd Street, maar het MCNY is ook actief op internet. En hoe!
De gedigitaliseerde collectie - het project werd opgestart in 2008 - is sinds 2010 online en wordt voortdurend uitgebreid.
De sobere startpagina verraadt weinig van wat zich bevindt achter het Collections Portal, behalve wellicht de mededeling dat daar meer dan 120.000 foto's van New York City te vinden zijn.

Uw redacteur kwam bij toeval terecht op de pagina's gewijd aan het Yiddish Theatre en was meteen verslingerd - een fascinerend kijkje in haast vergeten theatergeschiedenis. Gebruik vooral ook het vergrootglas dat bij elke foto is afgebeeld om details te bekijken!

Het MSCT heeft een pagina op Facebook en medewerkers van het MCNY houden een blog bij.

De website biedt een virtuele tijdreis naar vervlogen tijden en is een echte aanrader voor wie New York City kent.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 24 - 31 mei

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Bij ons vindt u ook de inhoud van Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.

De Joodse Omroep programmeert zondagmiddag om 14.00 uur de documentaire 'Een Gronings-Joodse erfenis'.

Luistertip:
Deze week op BBC Radio 3 van maandag t/m vrijdag het programma 'The Essay', waarin aandacht wordt besteed aan de Geniza van Cairo. Een Geniza, Hebreeuws voor verstopplek, is een opslagplaats voor heilige, maar door beschadiging onbruikbaar geworden Hebreeuwse geschriften. Joodse wetten schrijven voor dat documenten met Gods naam erin niet weggegooid mogen worden. De Geniza van Caïro, die zich bevindt onder de Ben Ezra Synagoge in Oud-Caïro, omvat een verzameling van 210.000 fragmenten van Joodse manuscripten, waarvan de oudste dateert van rond de 9e eeuw na de gewone jaartelling. Het grootste deel van het in 1896 ontdekte materiaal ligt tegenwoordig opgeslagen in de Universiteit van Cambridge en in diverse bibliotheken over de hele wereld.


vrijdag 24 mei


zaterdag 25 mei

 • Ned. 1 (AVRO), 22.00: Zwartboek. Oorlogsdrama uit 2006 over een Joodse verzetsvrouw die infiltreert bij de nazi's.

zondag 26 mei

 • Ned. 2 (JO), 14.00: Een Gronings-Joodse erfenis. Na Amsterdam was de Groningse Joodse gemeenschap ooit de grootste van het land. In het programma spreken de laatste nog levende getuige en verschillende nazaten zich uit over die bijzondere gemeenschap van toen. Een Gronings-Joodse Erfenis is geen reconstructie van het verleden, maar laat zien hoe het verleden ondanks alles voortleeft tot op de dag van vandaag.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Deze week aandacht voor de toekomst van de 2.4.2. omroepen, de kleine, levensbeschouwelijke zendgemachtigden, met ondermeer de directeur van de Joodse Omroep, Alfred Edelstein. Dit naar aanleiding van de nieuwe Mediawet die binnenkort door de Tweede Kamer zal worden behandeld. Een wet waarin de levensbeschouwelijke omroepen per 2016 worden opgeheven. Verder Joanne Nihom over het nieuwe boek HotspOTs in Israël, een e-book over het Israël van de 21ste eeuw, en professor Van der Horst over de oorzaken van de breuk tussen jodendom en christendom in de Oudheid. Forumleider: Paul Damen, presentatie: Carine Cassuto.
 • Mezzo, 1.05: Jazz Mix in Israel. Yaron Herman and Friends in Jerusalem. Concert met trompettist Avishai Cohen en Ziv Ravitz op percussie.

maandag 27 mei


dinsdag 28 mei


woensdag 29 mei


donderdag 30 mei

 • hollanddoc 24, (VPRO), 17.08: VPRO Import - State 194. Documentaire uit 2012 van Dan Setton over de pogingen van de Palestijnse macht om het te brengen tot de 194e lidstaat van de VN.
 • cultura 24 (NTR), 21.40: Kazimir Severinovich Malevich 1878-1935. Documentaire over leven en werk van deze Russische schilder.
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah. Afl. 4: Three lives.
 • Canvas, 0.05: 5 Broken Cameras. Documentaire uit 2011 van Emad Burnat en Guy Davidi over de Palestijnse landarbeider Emad die met vijf videocamera's het verhaal vertelt over het verzet tegen Israël van zijn dorp Bil'in, op een paar kilometer afstand van de Westelijke Jordaanoever.

vrijdag 31 mei

 • Canvas, 22.20: Once Upon a Time in America. Epische Italiaans-Amerikaanse misdaadfilm uit 1984 over de vriendschap tussen twee Joodse jongens die opgroeien in New York en zich daar tot gevreesde gangsters ontwikkelen.
 • BRT 1, 23.35: Searching for Bobby Fischer. Biografisch drama uit 1993. Josh Waitzkin is zeven jaar en een schaaktalent. Zijn ouders staan voor een dilemma: het uiterste uit de gave van hun kind halen of hem laten opgroeien als 'normaal' kind?
 • BBC Radio 3, 23.45: The essay. Afl.: Life in Fragments: Stories from the Cairo Genizah. Afl. 5: Alchemy and magic.
   
jaargang 9, nummer 20
vrijdag 24 mei 2013
 

In deze nieuwsbrief

Crescas ontmoet schrijver Charles Lewinsky
Wandelen door Joods Den Haag
Crescas Academie: 'The Philosophy of Walter Benjamin'
Hannah heet ik - Hannah Cohen
Geschiedenis van het Joodse boek
E-book 'HotspOTs Israel'
Boekennieuws
Huis met een verhaal
Onthulling monument 'Schaduwkade'
Symposium ter ere van Rena Fuks vol
Debatavond 'Israël: hoe verder?'
Filmvertoning 'Tevje de Melkman'
Peter Hein exposeert bij 'Beelden in Gees'
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 24 - 31 mei


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Tja, met al die Joodse en Christelijke feestdagen en een week column-vakantie lopen we elkaar alweer zo’n twee weken ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het is goed mogelijk om Emmanuel Levinas en Hannah Arendt te beschouwen als complementaire denkers. In die benadering ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
In het kader van mijn werkzaamheden geef ik veel lezingen. Over het onderwerp ‘Banken in Israël’ heb ik helaas al ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Als de haat die hem omringt eenmaal verdwenen is dan zal hij tevoorschijn komen als een van de belangrijkste personen die ooit ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Israël is gelukkig een democratie, en zelfs een bloeiende, met alle voor- en nadelen van dien. Ook van Israël kan men al enige tijd ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
Volgende week verschijnt 'Hannah heet ik - Hannah Cohen', een boek van Mirjam Meijer. Gastcolumnist Marguerite Samama schreef een recensie voor ons.
lees verder


(advertenties)

banner misjpoge

banner meldpunttaal

banner levisson

banner propra

banner jonet

banner yanshuf

banner niw

banner givat

banner sinaicentrum

banner luna3

banner middenhoven

banner venstra

banner blankevoort

banner amphora

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Deze nieuwsbrief doorsturen naar familie of vrienden? Klik hier
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier