vrijdag 12 april 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Koken voor Sjawoe'ot

Sjawoe’ot (het ‘Wekenfeest’) komt dichterbij en dus wordt het tijd eens te denken aan … juist: aan eten. Woensdag 1 mei kunt u nog meedoen met de workshop Creatief koken voor Sjawoe’ot. Onze docente, Yvonne van Gelder, heeft diverse gerechten op basis van zuivel en kaas verzameld en bewerkt. Andere gerechten dan vorig jaar, maar wel lichte, eigentijdse gerechten die in een gezond dieet passen. Tijdens de workshop leert u hoe u deze gerechten zèlf maakt. Aan het eind van de les proeft en keurt u wat u en uw mede-cursisten hebben bereid. En gewapend met de uitgewerkte recepten die u meeneemt, kunt u thuis verder aan de slag. Verras uw gasten eens met iets anders dan de traditionele cheese cake. Ook de rest van het jaar zult u veel plezier beleven aan deze lichte en gezonde gerechten.

Klik hier voor meer informatie en hier om direct in te schrijven.

Nieuwe columnist - Esther Voet

Hoewel de meeste lezers haar zeker zullen kennen, stellen wij haar toch aan u voor. Wij zijn er trots op dat wij Esther Voet, de kersverse directeur van CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), hebben kunnen strikken om columns voor de Crescas-website te schrijven. Esther is een ervaren journalist met een vlotte pen. Voor zij bij CIDI aan de slag ging was zij onder andere hoofdredacteur van het Nieuw Israelietisch Weekblad. Eenmaal per maand zal zij haar gedachten en gevoelens met u delen.

Esthers eerste column vindt u hier.

Nieuw: Gastcolumns

Ook nieuw is de rubriek Gastcolumns. Eenmalige bijdragen, een boek- of filmrecensie, een mening of opinie over een (actueel) onderwerp, het verslag van een Joodse-themareis en andere bijzondere verhalen en belevenissen vinden hier vanaf vandaag een plaats.

Het spits wordt afgebeten door Chantal Suissa, die afgelopen zondag, tijdens de Jom Hasjoa-herdenking in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, een vlammend betoog hield. “De wereld verander je beginnend bij jezelf en vervolgens one person at a time” aldus Chantal. Haar toespraak kunt u hier lezen.

Herman Heijermans in Digibieb!

Onze Digitale Bibliotheek groeit en wordt met de week interessanter. Vandaag voegen wij het eerste deel (22 titels) van het werk van Herman Heijermans toe.

Heijermans (1864-1924) is zonder enige twijfel één van de grootste Joodse schrijvers van het begin van de 20e eeuw. Hij heeft een imposante reeks toneelstukken geschreven, maar ook veel korte verhalen, grotendeels onder het pseudoniem Samuel Falkland (de Falklandjes). De komende twee weken publiceren wij de overige boeken van Heijermans die wij hebben kunnen bemachtigen. In onze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte. Een beknopte biografie, documenten over Heijermans die wij hebben gevonden in het digitale krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek en de eerste 22 boeken van Heijermans, dat alles vindt u hier.

De Crescas-Digibieb, een Joodse digitale bibliotheek, wordt voortdurend uitgebreid. Een grote klus, waar veel tijd, energie en geld in gaat zitten. Wilt en kunt u helpen? Hebt u boeken die u nog niet in de Digibieb vindt en wilt u die beschikbaar stellen? Neemt u dan contact met ons op. Ook met een financiële bijdrage, groot of klein, maakt u ons gelukkig. Een donatie maakt u snel en gemakkelijk online, klik hier.

CIDI Filmdag '65 jaar Israel'

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de staat Israel organiseert CIDI, in samenwerking met FilmIsreal, zondag 14 april, aan de vooravond van Jom Hazikaron, een bijzondere filmdag in Theater Frascati in Amsterdam.

Tussen 11 en 18 uur wordt een viertal recente Israëlische films vertoond die een uniek, indringend en soms spraakmakend beeld geven van de geschiedenis van Israël. De films worden aangevuld met bijdragen van diverse sprekers die hun visie geven op het 65-jarig bestaan van Medinat Israel.

De films:
- Mr. Israel, een documentaire uit 2008 van Willy Lindwer over Shimon Peres.
- Life in Stills, een ontroerende film uit 2011 van Tamar Tal met uniek fotomateriaal over Israël, afkomstig uit de voormalige fotostudio Pri-Or in Tel Aviv.
- The Gatekeepers, Oscargenomineerde documentaire uit 2012 van Dror Moreh waarin zes voormalige hoofden van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet voor het eerst een boekje open doen over de war on terror zoals zij die van binnenuit kennen.
- Israel: a home movie, documentaire uit 2012 van Arik Bernstein en Eliav Lilti die de geschiedenis van de eerste drie decennia van de staat Israël toont aan de hand van bijzonder filmmateriaal aangeleverd door de Israëlische bevolking.

Voor meer informatie klik hier. Aanmelding vooraf verplicht op cidi@cidi.nl of telefonisch op 070-3646862.

Dansfeest Jom Ha'atsmaoet 2013

De Israëlische Onafhankelijkheidsdag Jom Ha'atsmaoet, die 16 april gevierd wordt, krijgt woensdag 17 april een vervolg met een spetterende dansavond onder leiding van de Israëlische danslerares Avivit. Hoogtepunt van de avond is een optreden van Uzi Nissims dansgroep Vir2oz die speciaal voor dit evenement naar Nederland komt.

Het feest vindt plaats in de Buitenveldertse Montessorischool, ingang Zeelandstraat tegenover nummer 84, in Amsterdam.
Aanvang: 20.00 uur.
Graag van te voren aanmelden per mail aan avivit@xs4all.nl. Meer informatie via 06-50971781.

Symposium Joodse historiografie

Vrijdag 26 april vindt in Leiden een symposium plaats: Jewish Historiography - Writing Jewish History: Historical Consciousness, Essentialism, and Culture.

De moderne geschiedschrijving over Joden en het jodendom leiden tot een nieuwe definitie van het begrip 'Joodse cultuur', mede omdat Joden kracht ontlenen aan de negatieve geschiedschrijving over hen. Desondanks is het merendeel van de Europees-Joodse geschiedschrijving onderhavig aan assimilatie: hoe groter de mate van integratie in de Joodse historiografie, des te geringer het aspect 'Joods' in de geschiedschrijving.
De drie sprekers tijdens dit symposium bespreken in hun voordrachten vanuit verschillend perspectief de toekomst van de moderne Joodse historiografie.

Aan het woord komen:
Prof.dr. Andreas Gotzmann (hoogleraar Judaïstiek aan de Universiteit van Erfurt): A Farewell to National History? Structures and Discourses of Modern Jewish History.
Dr. Klaus Hödl (universitair docent aan het Centrum für Jüdische Studien van de Universiteit van Graz): The Notion of Jewish Culture in Jewish Historiography since WW II.
Willem Klooster (hoogleraar geschiedenis aan Clark University, Worcester, MA (USA): Jewish History Meets the Atlantic World: The Dutch Republic and the Oceanic Diaspora of Portuguese Jews,

Klik hier voor het volledige programma van het symposium.

Waar: Snouck Hurgronjehuis, Rapenburg 61, Leiden.
Tijd: 10.30 - 16.30 uur.
Om vooraf te registreren mailt u naar m.starkenburg@religion.leidenuniv.nl of belt u met het Leiden Institute for Religious Studies (LIRS), 071-5272570.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Mevrouw, is dit uw zoon?, de oorlogsherinneringen van psychiater David de Levita, Alphons Katan schreef zijn levensverhaal op in Slagboom tussen dood en leven en de heruitgave van de liefdesroman in brieven Jij bent mijn mes van David Grossman.

De Engelse leestip: The Retrospective, de nieuwe roman van A.B. Yehoshua die in de Forward een daverende recensie kreeg.

En verder:
- Heet van de naald: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi hebben voor hun nieuwste kookboek Jerusalem de Cookbook of the Year Award gewonnen, jaarlijks uitgereikt door de International Association of Culinary Professionals.
- Voor liefhebbers van Samuel Beckett: van 17 t/m 22 april 2013 vindt in de Stadsschouwburg Amsterdam de Beckettweek plaats. Klik hier voor meer informatie.
- Parool-journalist Paul Arnoldussen presenteert vrijdag 19 april in het Kattenkabinet aan de Herengracht 497 in Amsterdam zijn studie 'Poes in verdrukking en verzet 1940-1945'. Klik hier voor meer informatie.
- Dinsdag 23 april vertelt Alphons Katan (1930) in de Bilthovense Boekhandel over zijn boek Slagboom tussen dood en leven. Klik hier voor meer informatie.
- Yiddish Book Center biedt een (lange) podcast over Gluckel of Hameln, als onderdeel van de reeks Great Books of the Jews. Online te beluisteren maar ook te downloaden.
- Philologus onderzoekt of het Hebreeuws en het Jiddisj werkelijk geen woord voor sarcasme kennen.

Helpt u mee een Merkelbachportret redden?

Sinds een week is de website Red een portret online. De site werd donderdag 4 april gelanceerd tijdens het benefietgala ten behoeve van de digitalisering en archivering van de Merkelbach-fotocollectie die in het Stadsarchief Amsterdam wordt bewaard.

De collectie in het Stadsarchief omvat vele duizenden negatieven en afdrukken. Daarvan zijn nu 40.000 foto’s digitaal toegankelijk gemaakt. Maar van lang niet alle geportretteerden zijn de namen bekend. 'Red een portret' wil hen met hulp van de bezoekers van de site proberen te identificeren.
Maar de tijd dringt: het aantal mensen dat nog uit eigen herinnering over Fotostudio Merkelbach kan vertellen wordt immers steeds kleiner.

Het in portretfotografie gespecialiseerde Atelier Merkelbach werd in 1913 opgericht door Jacob Merkelbach (1877-1942) en werd na diens overlijden voortgezet door zijn dochter Mies tot zij in 1969 wegens afnemende klandizie de zaak moest sluiten.

'Red een Portret' is een crowdfunding- en crowdsourcing-project. Bezoekers van de website kunnen meewerken aan het behoud van de prachtige Merkelbach-collectie door ruimhartig hun kennis te delen, foto's te kopen of een bedrag te schenken.

Fototentoonstelling Eve Arnold

In het Gemeentemuseum van Helmond is een expositie te zien met werk van de Amerikaanse fotografe Eve Arnold.

Op de tentoonstelling 'Eve Arnold - photographs 1950-1985' zijn onder andere haar wereldberoemd geworden portretfoto's van Marylin Monroe te zien.

Eve Arnold werd in 1912 geboren als Eve Cohen, één van de negen kinderen van rabbijn William Cohen en Bosya Laschiner, Russisch-Joodse immigranten. Ze maakte al snel carrière als fotograaf en was in 1957 de eerste vrouw die volwaardig lid werd van Magnum Photos. Haar roem vergaarde ze met talloze foto's van personages die beeldvormend zijn geweest voor de tweede helft van de 20e eeuw. Daarnaast maakte ze belangwekkende reisreportages. Toch kreeg ze pas in 1980 haar eerste solotentoonstelling. In het Brooklyn Museum in New York exposeerde ze de foto's die ze maakte tijdens een reis naar China. Eve Arnold stierf op 99-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Londen.

De tentoonstelling is te zien in de tweede locatie van het Gemeentemuseum Helmond, Boscotondohal, F.J. van Thielpark 7, Helmond.
Voor uitgebreide informatie klik hier.

Dinsdag 16 april geeft fotohistoricus Rik Suermondt een lezing over leven en werk van Eve Arnold.

Israëlisch muzikaal duo op toernee door Nederland

Gitarist Itamar Erez en percussionist Yshai Afterman hebben hun krachten gebundeld voor een programma met oorspronkelijke muziek uit het Midden-Oosten. Het duo heeft deze unieke dialoog tussen gitaar en slagwerk bewerkt tot het programma 'Duets'. Itamar en Yshai waren in 2012 winnaars van de La Rosa Enflorece Award van het Internationaal Joods Muziekfestival. Het duo treedt deze maand driemaal op in Nederland.

Concerten:
- donderdag 25 april in Synagoge Delft (klik hier voor meer informatie en kaartverkoop),
- zondag 28 april in de Uilenburger Synagoge in Amsterdam (klik hier voor meer informatie en kaartverkoop),
- maandag 29 april in Muziekcentrum De Toonzaal in Den Bosch (klik hier voor meer informatie en kaartverkoop).

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland.
- New York Times besteedt aandacht aan de Nederlandse verzetsheldin Tina Strobos die 8 april op 91-jarige leeftijd in New York overleed.
- Yahoo News heeft een uitgebreid artikel over het nieuwe Museum van de Geschiedenis van de Joden in Polen, en met name over het gereconstrueerde synagoge-plafond dat er is onthuld.
- In Books&Ideas.net een artikel over de Nazi-archieven in Bad Arolsen die in 2008 na jarenlang touwtrekken openbaar gemaakt werden.
- 23 mei 1960 was een sleutelmoment in de geschiedenis van Israël. Lees wat er op die dag gebeurde in Times of Israel.
- Hoe ziet het Joodse leven in Boedapest er uit? Cafebabel.co.uk ging op onderzoek.
- Niet iedereen is zo razend enthousiast over het nieuwe Rijksmuseum. In Historiek.net geeft Ad van Liempt zijn ongezouten mening.
- De zoon van een nazi-officier diende in het Israëlische leger. Lees en bekijk dit opmerkelijke verhaal in collive.com.
- In New York Times een artikel over 'de laatste rabbijn in de westerse kunst', kunstschilder Mark Rothko (1903-1970).
- AllJewishDigital bericht over de Holocaust Online Theatre Collection, een project van de Israëlische Nederlander Mark Ejlenberg.
- Chiune Sugihara, Japans diplomaat, redde 6000 Joden het leven. Hoe hij dat deed leest u in Huffington Post.
- De Joodse fotografe Emmy Andriesse was Held van de maand maart op historiek.net.
- De Amerikaanse Burgeroorlog zette ook Joden in het noorden en zuiden als vijanden tegenover elkaar, schrijft Jewish ideas Daily.

Website van de week
All about Jewish Theatre

All About Jewish Theatre - The Global Network to promote and enhance Jewish Theatre and Performing Arts Worldwide werd in 2002 opgezet om verleden, heden en toekomst van Joodse uitvoerende kunsten zeker te stellen.

Wie, zoals uw redacteur, voor het eerst op de startpagina landt, vindt daar meteen een kort welkomstwoord van de Israëlische theaterdirecteur Moti Sandak, initiatiefnemer van All about Jewish Theatre. De doelstellingen van de site worden uitvoerig toegelicht in About us.

Om de breedte van All about Jewish Theatre ten volle te ervaren moet er heel wat geklikt worden, maar wát een bijzondere dingen vallen hier te ontdekken!

In de middenkolom op de startpagina vindt de bezoeker onder Jewish Theatre on YouTube een collectie video's, in Latest News recensies van theaterproducties, First Curtain gaat over nieuwe producties.
Haast onopvallend in deze kolom staat daar Holocaust Theatre On line Collection (HTC) - hier wordt nieuws verzameld over Joods theater ten tijde van het nationaal-socialisme. Hier ondermeer de link naar een artikel over Anne Frank in Der Spiegel Online omdat er twee boeken en een film op stapel staan.
Onder The Bible Onstage een artikel over de oorsprong van Joods theaterspel.

Ondanks de grote hoeveelheid content in de centrale kolom is wat er links op de pagina te vinden is, kleurrijk gepresenteerd, niet te missen. Actueel en intrigerend, zoals, helemaal onderaan, Fiddler on the Roof: A short glossary, gemaakt door The Walnut Theatre in Philadelphia.

News valt enigszins te karakteriseren als 'oud nieuws is geen nieuws': de 56 (!) subcategorieën bevatten vooral oudere artikelen en recensies over alle vormen van Joodse kunst. Wie onder What's up in Europe zoekt, vindt daar bijvoorbeeld een artikel over Halévi's opera 'La Juive' die in 2007 in Parijs werd uitgevoerd.

Gelukkig heeft All about Jewish Theatre een zoekveld - het is de handigste manier om niet al te veel te gaan dwalen in deze overweldigende hoeveelheid informatie. Uw redacteur zocht op Topol en vond 26 artikelen waarin deze naam voorkomt.

Jammer dat All about Jewish Theatre geen facebookpagina of twitter account heeft: op de hoogte blijven is daardoor wel vrij bewerkelijk.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 12 - 19 april

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.

Deze week van maandag t/m vrijdag op BBC Radio 3: Composer of the week: Gordon Jacob en Joseph Horowitz.


vrijdag 12 april

 • hollanddoc 24 (VPRO), 17.57: The Crusades. De driedelige BBC-serie 'The Crusades' reconstrueert aan de hand van nieuwe bewijzen en theorieën de periode van de Kruistochten tot in detail. Aflevering 3: Victory and defeat. Presentator Thomas Asbridge laat zien dat de uitkomst van de heilige oorlogen niet bepaald werd in Jeruzalem, maar in Egypte.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.29: Promises. 'Hamatzav' door de ogen van kinderen. Makers Goldberg, Bolado en Shapiro filmden gedurende vijf jaar het leven van zeven Palestijnse en Israëlische kinderen uit Jeruzalem. Herh.: 13/4 - 16.41, 14/4 - 14.58, 18/4 - 16.58.
 • Ned. 2 (Max), 22.25: Oorlogsgeheimen. Afl. 1 van een nieuwe vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.

zaterdag 13 april

 • Canvas, 15.25: Canvas Klassiek. Concert opgenomen in 2012 in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten naar aanleiding van de 90ste verjaardag van de Israëlische violist Ivry Gitlis.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 16.41: Classic albums. Afl.: Paul Simon - Graceland. Documentaire uit 1997 over de totstandkoming van dit album. Herh.: 15/4, 16.29, 17/4, 21.26, 18/4, 18.46.
 • Ned. 2 (AVRO). Opium. Afl.: Het Rijksmuseum in 100 voorwerpen. Documentaire uit 2013 waarin vijf voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum worden belicht, waaronder een jas van een Joodse concentratiekampgevangene. Herh.: hollanddoc 24: 15/4, 19.04, 18/4, 22.14, cultura 24: 18/4, 22.26.
 • BBC Radio 3, 01.00: Geoffrey Smith's Jazz. Met zangers/pianisten Dave Frishberg en Blossom Dearie.

zondag 14 april

 • hollanddoc 24 (HUMAN), 18.21: Nadav's vrede. Documentaire uit 2005 van Eyal Avneri, waarin de Israëlisch-Palestijnse problematiek door de ogen van de twaalfjarige Israëlische jongen Nadav bekeken wordt. Herh.: 17/4, 16.03, 18/4, 21.41.
 • BRT/Eén, 22.40: Joanna Lumley: the Search for Noah's Ark. Absolutely Fabulous-ster Joanna Lumley reist van een kleine dorpskerk in Engeland naar Turkije, India en Oman en neemt ook een kijkje achter de schermen van het British Museum om meer te ontdekken over Noach, de zondvloed en de Ark.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Deze week staat het programma voor een groot deel in het teken van Jom Ha'atsmaoet, de Onafhankelijkheidsdag van de staat Israël, die dit jaar voor de 65ste keer wordt gevierd. Verder een reportage naar aanleiding van de documentaire Gedreven, bevlogen, bezeten over voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité, die zondag 21 april wordt uitgezonden. Forumleider is Paul Damen, Cees Wijburg presenteert het programma.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 20.18: VPRO Import: Cinema Jenin. Als de Duitse regisseur Marcus Vetter in 2007 naar het Palestijnse Jenin komt voor een verhaal over Ismaël, wiens zoon werd neergeschoten door een Israëlische scherpschutter, komt hij erachter dat Jenin ooit een bioscoop had waar mensen in de rij stonden om films te bekijken. Herh. 15/4, 22.11
 • hollanddoc 24 (NTR/VPRO), 21.53: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012. Afl. 2: Aflevering: Helden zonder glorie, over de verschrikkelijke slag om de Grebbeberg tijdens de Duitse invasie, vlak voor de capitulatie op 15 mei 1940. Herh.: hollanddoc 24, 16/4, 20.26, 17/4, 22.26.
 • hollanddoc 24 (VPRO), 22.47: The Crusades. De driedelige BBC-serie 'The Crusades' reconstrueert aan de hand van nieuwe bewijzen en theorieën de periode van de Kruistochten tot in detail. Aflevering 3: Victory and defeat. Presentator Thomas Asbridge laat zien dat de uitkomst van de heilige oorlogen niet bepaald werd in Jeruzalem, maar in Egypte. Herh.: 16/4, 00.14.
 • ARD/Das Erste, 23.35: Miral. Drama uit 2010 over Miral die in Oost-Jerusalem pacifistisch wordt opgevoed. Alles dreigt te veranderen als ze verliefd wordt op een PLO-activist.

maandag 15 april

 • Ned. 2 (NTR/VPRO), 23.00: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012. Afl. 3: De waarheid van Wons, over de strijd in het Noorden richting Kornwerderzand.
 • Canvas, 23.10: Gouden Boekenuil 2013. Afl.: Arnon Grunberg - De man zonder ziekte.
 • ARD/Das Erste, 23.30: Geschichte im Ersten. Afl.: Absturz im Wald - Die wahre Geschichte der Hitler-Tagebücher. Documentaire met de ware geschiedenis achter de publicatie van de vervalste dagboeken van Hitler die in 1983 in Duitsland een enorm mediaschandaal veroorzaakte.

dinsdag 16 april

 • Arte tv, 9.40: "Töte zuerst!" - Der Israelische Geheimdienst Schin Bet. Onder de Duitse titel is dit de inmiddels roemruchte documentaire uit 2012, The Gatekeepers van de Israëlische regisseur Dror Moreh. Voormalige chefs van de Israëlische veiligheidsdienst Sjin Bet (ook wel Sjabak genoemd) doen een boekje open over deze binnenlandse geheime dienst.

woensdag 17 april

 • BBC 2, 22.00: Israel: Facing the future. Documentaire over het effect van de Arabische Lente op Israël. Israëli's uit alle bevolkingslagen komen aan het woord.
 • ZDF, 22.45: ZDFzoom. Afl.: Schlummernde Gefahr. Die explosive Altlast der Kriege. Documentaire over de talloze explosieven die na de oorlog nog steeds in Duitse bodem liggen.
 • Canvas, 23.10: Gouden Boekenuil 2013. Afl.: Marja Vuijsje - Ons kamp.

donderdag 18 april

 • Arte tv, 14.05: Der jüdischer Kardinal (Le Métis de Dieu). Biopic uit 2012 over de Joodse Aaron Lustiger die als 14-jarige tijdens de Duitse bezetting rooms-katholiek wordt. Na de oorlog wordt hij als aartsbisschop van Parijs een van de belangrijkste raadgevers van paus Johannes Paulus II.
 • Ned. 2 (JO), 14.55: Gelukkig oud in Beth Juliana. Deze week het verhaal van Annie Hollander en haar vriendin Carla West.
 • Ned. 2 (JO), 15.10: Zoek de verschillen. Deze keer volgen we de Tilburgse Esther Porcelijn, die gaat logeren bij een familie in New York die is verbonden aan de Chabad-beweging. Esther is seculier en heeft bovendien een katholieke vriend. Hoe zal zij reageren op de gebruiken en tradities van haar orthodoxe gastgezin?
 • BBC Radio 3, 23.00: Night waves. Een gesprek met Sheryl Sandberg (1969), sinds 2008 chief operating officer bij het sociale netwerk Facebook.
 • ZDF, 0.45: Überlebt - Warschau und das Erbe des Ghettos. Documentaire uit 2013 over drie vrouwen, Krystyna Budnicka (80), Golda Tencer (64) en Antonina Samecka (30), en hun omgang met het loodzware verleden van hun stad.

vrijdag 19 april

 • Radio 4 (TROS), 20.02: De Vrijdag van Vredenburg. Solomon, oratorium in drie delen van George Fridric Händel. Toen Solomon in 1749 in Londen in première ging, had Händel al een goddelijke status bereikt. Solomon is gebaseerd op de wijze bijbelse koning Salomo maar is tegelijkertijd een lofzang op koning George de Tweede, die zich als Britse vorst graag spiegelde aan de wijze Salomo.
 • Ned. 2 (Max), 22.25: Oorlogsgeheimen. Afl. 2 van een vierdelige serie rond Nationale Bevrijdingsdag met persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die in de vergetelheid dreigen te raken.
   
jaargang 9, nummer 15
vrijdag 12 april 2013
 

In deze nieuwsbrief

Koken voor Sjawoe'ot
Nieuwe columnist - Esther Voet
Nieuw: Gastcolumns
Herman Heijermans in Digibieb!
CIDI Filmdag '65 jaar Israel'
Dansfeest Jom Ha'atsmaoet 2013
Symposium Joodse historiografie
Boekennieuws
Helpt u mee een Merkelbachportret redden?
Fototentoonstelling Eve Arnold
Israëlisch muzikaal duo op toernee door Nederland
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 12 - 19 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Hoewel de ‘h’ van herdenken in de maand is, blijft het nog verdacht rustig in de aanloop naar de 4 mei-herdenking. Tuurlijk, we ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Wat Bob Smalhout afgelopen week schreef in het NIW is helemaal waar: het antisemitisme van hoger opgeleiden is soms venijniger dan ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Luchthaven Krakow, 11 september 2010: Mijn chauffeur heet Dominique. Hij is net de twintig voorbij en zijn ouders, die mijn ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik vraag me af of het Westen onder leiding van de V.S. in staat is de nucleaire ambities van Iran te stoppen. Bespreking op ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Naud van der Ven vraagt zich in zijn laatste Crescas-column terecht af hoe het kan dat volgens het OESO-onderzoek Israëli’s ...
lees verder
Webcolumn Esther Voet
Zondag 7 april: de hackersgroep Anonymous valt digitaal Israël aan en richt zijn pijlen in het bijzonder op Yad Vashem. Terwijl ik bij de ...
lees verder
Webcolumn Gastcolumnist
De gastcolumn van deze week bestaat uit de toespraak die Chantal Suissa zondag 7 april hield bij de jaarlijkse Jom Hasjoa-herdenking.
lees verder


(advertenties)

banner cia

banner venstra

banner niw

banner blankevoort

banner givat

banner misjpoge

banner amphora

banner jonet

banner sinaicentrum

banner luna3

banner meldpunttaal

banner propra

banner yanshuf

banner levisson

banner middenhoven

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier