vrijdag 29 maart 2013
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Concert 65-jaar-Israël en meer …

Maandag 15 april viert Joods Nederland de 65e verjaardag van de staat Israël met een feestelijk en gevarieerd concert. In het Concertgebouw in Amsterdam treden die avond 200 musici op, waaronder het Philips Symfonie Orkest en vier solisten. Het geheel wordt gepresenteerd en gedirigeerd door Jules van Hessen. De solisten zijn Emmy Storms, finaliste van het Oskar Back vioolconcours, musicalster Freek Bartels, en één van de beste voorzangers ter wereld: Yitzchak Meir Helfgot uit New York.

Meer informatie over dit concert vindt u op onze website.

EXCLUSIEF VOOR CRESCAS
In samenwerking met CIA (Collectieve Israel Actie) en dirigent Jules van Hessen hebben wij voor de lezers van onze nieuwsbrief een mooie aanbieding.

Woensdagavond 10 april geeft Jules van Hessen een lezing, een pre-concert talk. Hij geeft een muzikale voorbeschouwing op dit concert, legt uit en licht toe. Met de informatie die Jules deze avond geeft, zult u nòg meer plezier beleven aan dit prachtige concert.

Wij bieden u deze avond geheel en al gratis aan! Het enige dat u hoeft te doen, is het bestellen van uw toegangskaarten via onze website. U betaalt niets extra, deze muzikale voorbeschouwing is een cadeautje van Crescas en Jules van Hessen, onze bijdrage aan de viering van de 65e verjaardag van de staat Israël. Voor deze pre-concert talk accepteren wij geen ‘losse’ inschrijvingen, de avond is exclusief toegankelijk voor de bezoekers aan het concert die hun toegangskaarten via Crescas bestellen. Klik hier voor meer informatie en voor het bestellen van kaarten.

Voorbezichtiging Dode Zeerollen in Assen

Pak eerst uw agenda en blokkeer zondag 7 juli. Lees dan verder en schrijf in voor een uniek bezoek aan het Drents Museum in Assen.

Van juli 2013 tot januari 2014 wordt een deel van de wereldberoemde Dode Zeerollen in Assen tentoongesteld. Een archeologisch hoogtepunt in Nederland! De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw gezien.

Crescas is er in geslaagd om twee dagen vóór de officiële opening van deze tentoonstelling een voorbezichtiging te organiseren. Wij stellen u in staat om als eerste, en zonder de verwachte grote drukte, de Dode Zeerollen op uw gemak te bekijken.

Per luxe touringcar vertrekken we uit Amsterdam en vervolgens gaan we via Amersfoort naar Assen. Hier worden we verwelkomd door dr. Mladen Popovic, directeur van het Qumran Instituut en gastcurator van de tentoonstelling. Exclusief voor Crescas geeft dr. Popovic een korte lezing en vertelt over het tot stand komen van de tentoonstelling. Daarna kunt u op eigen gelegenheid en in uw eigen tempo de expositie bezichtigen. Crescas zorgt voor een kosjer lunchpakket.

Wij verwachten dat de bus tot de laatste stoel bezet zal zijn. Als u zeker wilt zijn van een plaats, is het verstandig om vroegtijdig, nu dus, in te schrijven.

Klik hier voor meer informatie of hier om direct in te schrijven.

Win kaarten voor Klezmer-funk in Utrecht

Wat moet de nietsvermoedende liefhebber van klezmer zich voorstellen bij de omschrijving klezmer-funk? Volgens muziek- en danspodium RASA in Utrecht is het een 'knotsgekke mix van New Yorkse klezmer met hiphop, dance-beats en funky blazers'.
Voor dit optreden is de formatie Abraham Inc. zaterdag 6 april en zondag 7 april in Nederland.
Abraham Inc. bestaat uit klezmer-klarinettist David Krakauer, jazztrombonist en veteraan van het Count Basie Orchestra Fred Wesley - en musicus/hiphopper/schrijver/fotograaf/ Socalled (aka Josh Dolgin).

Vrijkaarten
Crescas kreeg van RASA voor ieder concert 2 vrijkaarten die wij verloten onder de lezers van onze nieuwsbrief. Wilt u naar dit concert en meeloten? Stuur dan uiterlijk aanstaande dinsdag een mail naar crescas@crescas.nl, onder vermelding van RASA Abraham Inc. en de datum van uw keuze. De prijswinnaars krijgen woensdag 3 april bericht.

Wie al eerder een concert van David Krakauer met zijn ensemble Klezmer Madness meemaakte, weet dat een avond met deze multi-virtuoos garant staat voor een verrassende, niet te missen ervaring.

Klik hier voor meer informatie over plaats en aanvangstijd.

Merkelbach Benefiet 'Red een portret'

In 2013 is het honderd jaar geleden dat Jacob Merkelbach in het gebouw van Hirsch & Cie zijn luxe portret-atelier begon. Het Stadsarchief Amsterdam grijpt deze mijlpaal aan om de volledige collectie foto-negatieven op glas van Fotostudio Merkelbach te digitaliseren en online te zetten om ze voor de toekomst veilig te stellen. Motto van het project: 'Red een portret: 40.000 onbekende geportretteerden vragen uw hulp.'

Voor dit kostbare en omvangrijke project organiseert het Stadsarchief donderdag 4 april een feestelijke benefietavond waaraan prominenten uit de wereld van de fotografie belangeloos medewerking verlenen. Op deze avond wordt door Jeroen Krabbé de website Red een Portret gelanceerd. Bezoekers aan deze site kunnen de collectie van Fotostudio Merkelbach bekijken, portretten identificeren, door Merkelbach gemaakte portretten uit eigen bezit uploaden, en uiteraard een bedrag doneren.
De avond wordt afgesloten met een veiling geleid door Jan Pieter Glerum, waarbij 29 foto's van gerenommeerde Nederlandse fotografen worden geveild. Het betreft zowel speciaal voor deze gelegenheid vervaardigde afdrukken als werken uit oplagen, zowel het allernieuwste werk als foto’s die tot de iconen van de Nederlandse documentaire fotografie behoren. De fotografen werken belangeloos mee.

Voor het volledige programma, kaarten en aanvullende informatie klik hier.

In de collectie van Fotostudio Merkelbach bevinden zich talloze foto’s van artiesten, geleerden en zakenlieden, maar het meest bijzonder zijn misschien nog de foto’s van doodgewone, in veel gevallen Joodse families.
Een groot deel van de foto’s dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Er zijn daarom ook veel portretten in de collectie van mensen die in de oorlog zijn vermoord, ook portretten die nog ontbreken op het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland.

De gezamenlijke inspanningen zullen leiden tot een tentoonstelling over Fotostudio Merkelbach die vanaf 13 september 2013 in het Stadsarchief Amsterdam te zien is. Er wordt ook een boek uitgebracht.

Workshop Tehillim en niggunim

Op de valreep bereikte ons het bericht dat Stichting Pardes de Duitse chazzaniet Jalda Rebling bereid heeft gevonden om zaterdag 6 april een workshop Tehillim en niggunim te geven. Tehillim zijn psalmen en niggunim zijn woordloze melodieën met een spirituele betekenis.
Jalda Rebling zingt bij Beit Ha'Chidush op 5 april de kabbalat sjabbatdienst. Deze workshop is een buitenkans om haar ook in een andere rol aan het werk te zien en horen én samen met haar deze bijzondere Joodse muziek te leren.

Jalda Rebling is een bekende Nederlands/Duitse zangeres met naast haar sjoelrepertoire een breed scala aan Jiddisje en andere Joods-geïnspireerde muziek. Jalda Rebling heeft familiebanden met Amsterdam: haar moeder werd geboren in de schaduw van 'De Uil' (de Uilenburger Sjoel).

Als u wilt deelnemen, geef u dan zo snel mogelijk op, de inschrijving sluit officieel op 29 maart!
Stuur daarvoor een mail naar bhc.rabbijn@gmail.com

De workshop vindt plaats zaterdag 6 april, 10.30 – 12.30 uur, in het gebouw van Stichting Pardes, Rapenburg 45, Amsterdam.

Boekennieuws

Crescas attendeert u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: onder de titel Stille chic verscheen een bundel columns van Trouw-journalist Wim Boevink, Zeg maar mamma zijn de onderduikherinneringen van Fred van Zuiden (Hoogeveen, 1930), uitgegeven voor een goed doel, en De geschiedenis van een paard is een kort verhaal van Isaak Babel, als voorproefje op de nog te verschijnen verzamelde verhalen van deze Russisch-Joodse schrijver.

De Engelse aanrader van de week: Solomon's Island, een hedendaagse waargebeurde avonturenroman die zich afspeelt op Noord-Malaita, een van de Salomonseilanden. Schrijver is Matthew Fishbane, werkzaam bij Tablet Magazine. Lees meer in The Atavist. Daar is ook het begin van het verhaal te lezen.

En verder:
- Dinsdag 2 april organiseert Uitgeverij Cossee weer een 'Café Cossee on Tour'. Saskia Goldschmidt (Verplicht gelukkig, portret van een familie en De hormoonfabriek), Lot Vekemans (Een bruidsjurk uit Warschau) en Hans Croiset (Lente in Praag) zullen deelnemen aan deze editie van Café Cossee. Locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269/271, Breda. Aanvang 20:30 uur.
- Woensdag 3 april komt Alexandra Terlouw - Van Hulst bij Boekhandel Van Rossum in Amsterdam vertellen over haar grotendeels waargebeurde roman De man van Tsinegolde.
- Op de 10 titels tellende 'shortlist' voor het Luisterboek 2013 staan 'Reizen zonder John' van Geert Mak, verteld door de Amsterdamse oud-burgemeester Job Cohen, en 'Bericht uit Berlijn', geschreven én gelezen door Otto de Kat. U kunt hier uw stem uitbrengen.
- Jewish Ideas Daily besteedt een lang artikel aan de betekenis van Shani Boianjiu's verhalenroman The People of Forever Are Not Afraid (in het Nederlands 'Het eeuwige volk kent geen angst') voor de Joodse literatuur.
- In Tablet Magazine een bespreking van de nogal omstreden roman The Retrospective (Hesed Sefaradi) van A.B. Yehoshua, dat nu in Engelse vertaling is verschenen.

'Het 4 mei gevoel en de tijdgeest'

Onder deze titel organiseert Joods Maatschappelijk Werk acht bijeenkomsten door heel Nederland. Tijdens deze bijeenkomsten wordt de film 'Het 4 mei gevoel' vertoond. In de film komen drie generaties aan het woord: Jules Schelvis (1921, kamp-overlevende), Marga van Praag (1946, journalist) en Mirjam van Emden (1981, medewerker Joods Historisch Museum). Zij zullen vertellen over hun beleving rond 4 mei en nodigen u uit om met hen van gedachten te wisselen over herdenken, nu de oorlog al meer dan 65 jaar geleden achter ons ligt.

Onderwerpen die aan de orde kunnen komen:
• Hoe voel ik mij rondom de meidagen?
• Ga ik naar een publieke herdenking of blijf ik thuis?
• Wil ik graag dat mijn kinderen en kleinkinderen ook blijven herdenken?
• Hoe gaan we in Nederland om met herdenken?

De bijeenkomsten vinden plaats:
- dinsdag 9 april in Utrecht
- woensdag 10 april in Breda
- woensdag 10 april in Noord-Nederland
- dinsdag 16 april in Haarlem
- woensdag 17 april in Almere
- woensdag 17 april in Rotterdam
- zondag 21 april in Den Haag
- donderdag 25 april in Dieren

Informatie en aanmelden: www.joodseactiviteiten.nl, per mail aan info@joodseactiviteiten.nl of 020-5776566. Na uw aanmelding worden plaats van samenkomst en aanvangstijd bekend gemaakt.

Samuel Sarphati in Stadsarchief Amsterdam

In de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is tot 14 april een tentoonstelling te zien over Samuel Sarphati. Er worden documenten getoond van en over deze arts, die van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de stad.

Amsterdammers kennen de naam Samuel Sarphati (1813-1866) vooral van het park, de straat en het monument die zijn naam dragen. Dat hij van grote betekenis is geweest voor het sociale welzijn van de 19e-eeuwse Amsterdammers is veel minder bekend.
Sarphati's initiatieven lagen op het gebied van volksgezondheid, industrialisatie, onderwijs en stedenbouwkundige ontwikkeling. Zo richtte hij een openbare handelsschool op, startte aan de Vijzelgracht de eerste broodfabriek van Nederland met een wekelijkse productie van 9000 goedkope broden, stichtte hij drie banken, zette de bouw van het Amstelhotel in gang en richtte in 1852, samen met de Amsterdamse bankier Abraham Carel Wertheim, de Vereeniging voor Volksvlijt op, waarvoor in 1864 het Paleis voor Volksvlijt werd gebouwd.

De tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam werd ingericht ter gelegenheid van Sarphati's tweehonderdste geboortedag op 31 januari 2013. Tegelijkertijd verscheen de biografie die Lydia Hagoort over deze belangrijke Amsterdammer schreef: Samuel Sarphati 1813-1866. Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer.

 • Samuel Sarphati in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis. Klik hier voor meer informatie.

Het brons van beeldhouwer Peter Hein

Zaterdag 30 maart opent in Galerie Lughien in Amsterdam een expositie met bronzen beelden van de Friese kunstenaar Peter Hein. Het zijn expressieve, tot de verbeelding sprekende werken, soms fragiel maar met een uitstraling van kracht.

Hein deelt de expositie met schilder Ben Bodt, in wiens werk stillevens van voorwerpen centraal staan. De kwetsbaarheid van de, vaak geïsoleerd afgebeelde objecten contrasteert fraai met de ingehouden, gestolde beweging in de bronzen van Hein.

De tentoonstelling is tot 5 mei te zien bij Galerie Lughien, Reestraat 17 in Amsterdam. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur.

Voor meer informatie over Peter Hein klik hier, voor Ben Bodt klik hier.

Nieuws van heinde en verre

Wekelijkse selectie uit recente opmerkelijke berichten uit binnen- en vooral buitenland. Ook deze week nog een aantal artikelen in relatie tot Pesach.

 • In Tablet Magazine een artikel over filmtycoon Harry Warner die nog voor het begin van WOII vanuit Amerika honderden Joden het leven redde.
 • Smacht u ook naar de lente? Op YouTube zingt het Israëlische vocaal kwintet Carmel A Cappella 'Primavera', het deel Lente uit Vivaldi's Vier Jaargetijden.
 • Een indrukwekkende tentoonstelling over Pesach voor, tijdens en na de sjoa, te zien op de website van Yad Vashem.
 • Een lange lijst met bekende maar ook minder bekende Jiddisje woorden in de Nederlandse taal op heardutchhere.net.
 • Moment Magazine maakte een lijstje van films waarin de Seider voorkomt.
 • Op YouTube een (Hebreeuws gesproken) video over een zeer zeldzame, Middeleeuwse Venetiaanse Haggadah.
 • In The Atlantic een artikel over een film die Stanley Kubrick nooit heeft gemaakt over 'Dr. Jazz', een officier van de Luftwaffe die een boek schreef over de jazz scene in door de nazi's bezette steden.
 • Een schaduwspel, vergelijkbaar met wajang, over het verhaal van de Uittocht uit Egypte, op Jewniverse.
 • De jonge Italiaanse rabbijn Pinchas Punturello gaat op zoek naar de 'zoekgeraakte Joden' in Zuid-Italië en op Sicilië. Moment Magazine heeft een kort bericht.
 • Fotografe Emmy Andriesse is op historiek.net 'Held van de maand'.
 • Hebben onze Joodse voorouders ooit matzes gegeten? Volgens Shayna Zamkanei in Times of Israel vast en zeker niet.
 • In Times of Israel ook een artikel waarin Israëlische kosjer-kokende chefs ideeën aan de hand doen voor nóg weer andere recepten met matzes.
 • Een Seider alleen voor, met en door mannen, het fenomeen bestaat al sinds 2005 maar nu wijdt de Forward er een artikel aan.
 • En nogmaals Moment Magazine, nu met een leuk achtergrondverhaal (en enkele bijzondere recepten) over charoset.

Website van de week
Vivian Maier

Deze week koos uw redacteur de website van de Amerikaanse fotografe Vivian Maier (1926-2009).

De website behoeft in feite geen toelichting: duik vanaf de menubalk in een van de zeven portfolio's met elk tientallen prachtige foto's (zes alleen in zwart-wit, een in kleur) en geniet van de wijze waarop Maier met haar blik en camera alledaagse taferelen tot indringende kunstwerken verheft.

Een korte biografie over Vivian Maier is te vinden onder About, een veel uitgebreidere onder Research.

Het onderzoek naar het mysterieuze leven van Vivian Maier heeft niet alleen een boek opgeleverd maar inmiddels ook geleid tot de documentaire Finding Vivian Maier, waarvan een trailer hier te bekijken is.

Op de Nederlandstalige website PhotoQ werd in februari 2013 aandacht besteed aan Vivian Maier.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 29 maart - 5 april

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken. Muziekzender Brava is bij UPC alleen analoog te ontvangen.
Deze week vervalt Joods op zondag, het wekelijkse Radio-5 programma van de Joodse Omroep.


vrijdag 29 maart

 • Arte tv, 22.35: Der jüdischer Kardinal. Biopic uit 2012 over Aaron Jean-Marie Lustiger die tijdens de Duitse bezetting rooms-katholiek werd en als aartsbisschop van Parijs een van de belangrijkste raadgevers van paus Johannes Paulus II werd.
 • ZDF, 23.00: Der Junge im gestreiften Pyjama. Oorlogsdrama uit 2008 over de vriendschap tussen officierszoon Bruno en Shmuel die aan de andere kant van het hek woont.

zaterdag 30 maart

 • Ned. 1 (AVRO), 11.20: Close up. Afl.: Michael Nyman. Michael Nyman vergaarde internationale roem met de muziek die hij componeerde voor de Oscarwinnende film ‘The Piano’ (1993).
 • hollanddoc24 (VPRO), 18.23: The Crusades. De driedelige BBC-serie 'The Crusades' reconstrueert aan de hand van nieuwe bewijzen en theorieën de periode van de kruistochten tot in detail. Aflevering 1: Holy Land. Herh.: 31/3, 23.01.

zondag 31 maart

 • Radio 1 (VPRO), 11.25: OVT - Het spoor terug: Mom Wellenstein. Een persoonlijk gesprek met de 93-jarige Edmund Peter 'Mom' Wellenstein die als student in Kamp Amersfoort, het eerste concentratiekamp van Nederland, terechtkwam. Zijn ervaringen schreef hij op.
 • Ned. 3, 18.20: ZAPP. 13 in de oorlog. Aflevering 9: Arnhem. Wanneer duizenden parachutisten landen bij Arnhem zal Nederland wel snel bevrijd worden, hopen ze.

Er is deze week geen uitzending van Joods op zondag!


maandag 1 april

 • ZDF, 2015: Ein weites Herz - Schicksalsjahre einer Deutschen Familie. Biopic uit 2013 over cabaretière Isa Vermehren (1918-2009).
 • hollanddoc24 (VPRO), 20.44: Gesprek op 2. Afl. Dan Ariely. Een studiogesprek met de Israëlisch-Amerikaanse gedragswetenschapper en hoogleraar psychologie en gedragseconomie over diens laatste boek ‘The Honest Truth about Dishonesty’ (‘Heerlijk Oneerlijk’). Herh.: 5/4, 18.32.
 • cultura24 (VARA), 20.49: Spiegel der kunsten. Mevrouw Polak vertelt over het Concertgebouw, een zwart-wit uitzending uit 1962. Herh.: 4/4, 17.40.
 • Ned. 2 (NTR/VPRO), 23.10: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012, gemaakt i.s.m. acht regionale omroepen en in co-productie met NTR en VPRO. Afl. 1: Daar komen de buren, over de Duitse inval van mei 1940 vanuit Limburg belicht.
 • BBC Radio 3, 23.30: Belief. Een gesprek over geloof en religie met de Britse neuroloog Oliver Sacks, door New York Times bestempeld tot 'poet laureate of medicine'.

dinsdag 2 april

 • hollanddoc24 (VPRO), 20.26: Die 5 dagen in mei. Vijfdelige serie uit 2012, gemaakt i.s.m. acht regionale omroepen en in co-productie met NTR en VPRO. Afl. 1: Daar komen de buren, over de Duitse inval van mei 1940 vanuit Limburg belicht.
 • Arte tv, 23.10: Von Auschwitz nach Entebbe. Documentaire met een reconstructie van Operatie Entebbe, waarbij Israëlische soldaten in de nacht van 3 op 4 april 1976 met geweld mensen bevrijdden die door Duitse en Palestijnse terroristen tijdens een vliegtuigkaping waren gegijzeld.

woensdag 3 april

 • hollanddoc24 (VPRO), 20.26: The Crusades. De driedelige BBC-serie 'The Crusades' reconstrueert aan de hand van nieuwe bewijzen en theorieën de periode van de kruistochten tot in detail. Aflevering 2: The clash of titans. Herh.: 5/4, 16.40
 • Arte tv, 22.40: 6 Millionen und Einer. Documentaire waarin regisseur David Fisher samen met zijn broers en zussen op zoek gaat naar de levensgeschiedenis van zijn vader Joseph die vijf concentratiekampen overleefde.
 • ARD/Das Erste, 23.45: Die Story im Ersten: Lizenz zum Töten - Wie Israel seine Feinde liquidiert. Documentaire over de manier waarop Israël (veelal via de inlichtingendienst Mossad) afrekent met zijn (politieke) vijanden. Met niet eerder vertoonde beelden van het Mossadcentrum in Tel Aviv.

donderdag 4 april

n.v.t.


vrijdag 5 april

 • Arte tv, 17.25: Die Schätze des Königs Salomon. Bestaan de legendarische schatten van Koning Salomon, of zijn de gevonden artefacten vervalsingen? Aan de symboolwaarde ervan bestaat echter geen twijfel.
 • Radio 1 (VPRO), 19.02: Brands met boeken. Wim Brands in gesprek met Arnon Grunberg, schrijver en filmliefhebber, n.a.v. het verschijnen van diens essaybundel Buster Keaton lacht nooit.
   
jaargang 9, nummer 13
vrijdag 29 maart 2013
 

In deze nieuwsbrief

Concert 65-jaar-Israël en meer …
Voorbezichtiging Dode Zeerollen in Assen
Win kaarten voor Klezmer-funk in Utrecht
Merkelbach Benefiet 'Red een portret'
Workshop Tehillim en niggunim
Boekennieuws
'Het 4 mei gevoel en de tijdgeest'
Samuel Sarphati in Stadsarchief Amsterdam
Het brons van beeldhouwer Peter Hein
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 29 maart - 5 april


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Het werd nog even spannend: zou het kouderecord uit 1916 op Sjabbat Hagadol – de sjabbat vóór Pesach – dan tóch sneuvelen? Helaas ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het is niet zo moeilijk om het gedweep en het kinderlijke enthousiasme rondom de nieuwe paus als enigszins simplistisch ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Uiteraard was er heel wat gepland voor het bezoek van president Obama aan ons land. Ook het feit dat de begeleidende cameraman ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Benjamin Netanyahoe in Jeruzalem weten te betoveren. Ik kan nu nog niet ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
De mateloze ergernis die mij, kijkend en luisterend naar de antisemitische uitlatingen van enkele Turkse jongeren, beving, was de reden ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Het is weer Chol HaMoed, de tussendagen van Pesach. In de Jeruzalemse supermarkten gaat een groot gedeelte van het ...
lees verder


(advertenties)

banner luna3

banner givat

banner middenhoven

banner blankevoort

banner propra

banner levisson

banner jonet

banner sinaicentrum

banner niw

banner venstra

banner misjpoge

banner amphora

banner cia

banner meldpunttaal

banner yanshuf

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier