vrijdag 14 december 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Een week zonder nieuwsbrief (maar met RTV)

De Crescas-nieuwsbrief neemt een weekje pauze. Dat betekent dat de laatste nieuwsbrief van 2012 vrijdag 21 december in uw mailbox ligt, en de eerste in 2013 op vrijdag 4 januari. De nieuwsbrief van 28 december vervalt - uw nieuwsbriefredacteur gaat er een weekje tussenuit.

Het TV- en radio-overzicht voor de week van 28 december t/m 4 januari vindt u, zoals gebruikelijk in nieuwsbriefloze weken, op de website: http://crescas.nl/rtv.

Digicursus: 3500 jaar Joodse geschiedenis

Historicus Bart Wallet gaf vorig seizoen een 13-delige cursus waarin hij 35 eeuwen Joodse geschiedenis behandelde. De cursus, vervat in vier modules van drie respectievelijk vier lessen, was een groot succes, zo bleek uit de vele positieve reacties tijdens en na afloop.

Wie de cursus niet heeft kunnen bijwonen, heeft nu de kans om deze fascinerende lessen on-line alsnog te volgen. De vier modules zijn afzonderlijk te bestellen, maar voor een werkelijk compleet beeld van de Joodse geschiedenis kunnen wij u het complete pakket van harte aanbevelen.

Meer weten? Klik hier. Op deze pagina vindt u ook de links om in te schrijven.

Om deze digitale cursus te volgen moet u ingelogd zijn op Mijn Crescas. Hebt u nog geen Mijn Crescas-account? Klik hier om die direct aan te maken.

Crescas is de eerste Joodse organisatie in Nederland die de stap heeft gezet naar 'e-learning', leren vanuit uw eigen huis, met uw eigen computer, op een door uzelf gekozen tijdstip.

Nieuwe tentoonstelling in JHM: 'Lekker Joods'

Donderdag 20 december opent de beroemde kooboekenschrijfster Claudia Roden in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de tentoonstelling 'Lekker Joods. Een wereld op tafel'.
De tentoonstelling geeft een beeld van de veelzijdigheid van de Joodse keuken, die ontstaan is door de wisselwerking met de culturen waarbinnen de Joodse spijswetten in de Diaspora hun weg moesten vinden. Eten was (en is) daarbij de verbindende factor. Joodse geschiedenis, traditie, feest en rituelen zijn onlosmakelijk verbonden met eten.

De tentoonstelling bestaat uit de meest uiteenlopende voorwerpen die specifiek in de Joodse keuken gebruikt worden. Daarnaast maakt de bezoeker kennis met gerechten en ingrediënten. Ook enkele honderden Joodse kookboeken maken deel uit van de expositie.

Aan de oproep die het museum in juni van dit jaar deed (onder meer via de Crescas-nieuwsbrief) voor bruikleen van voorwerpen die u of uw familie gebruikt(e) om specifiek Joodse/kosjere gerechten te bereiden en/of te serveren, is op grote schaal gehoor gegeven.

De tentoonstelling is te zien van 21 december 2012 t/m 5 mei 2013.
Klik hier voor meer informatie.
Zoals gebruikelijk bij een grote tentoonstelling als deze heeft het JHM ook een aantal nevenactiviteiten op stapel staan.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: Het werk, de nieuwste uitgave van de dagboeken en brieven van Etty Hillesum, aangevuld met tot dusver onbekende documenten, Ik waarschuw de politie, het aangrijpende sleutelverhaal tot het oeuvre van de wereldberoemde psychiater Irving D. Yalom in de vorm van een novelle, en het indrukwekkende Transit van Anna Seghers, een 'Exil'-roman die leest als een thriller.

De Engelse leestip past bij de tijd van het jaar: A Kosher Christmas: 'Tis the Season to Be Jewish waarin Joshua Eli Plaut onderzoekt hoe Joden in Amerika omgaan met de overweldigende aanwezigheid van kerstmis.

En verder:
- Van Steve Sem-Sandberg (De onzaligen van Lódz) verschijnt in januari 2013 Ravensbruck, de reconstructie van het leven van Milena Jesenská, de geliefde van Franz Kafka.
- Een zeer kritische recensie van Wij weten niets van hun lot verscheen in De Groene Amsterdammer.
- CultureBuzz heeft inmiddels 18 Israëlische schrijvers voor de camera gekregen om een kort fragment uit hun werk (in het Ivriet, met Engelse ondertitels) voor te lezen. Amos Oz is een van de laatste: hij leest de eerste pagina's van A tale of love and darkness. Alles te bekijken op YouTube.
- Tablet Magazine zette het verhaal Fat van de succesvolle schrijver Joshua Cohen on-line.
Tip voor wie niet graag lange teksten leest op de computer: klik 'Print', kopieer de tekst, plak die in een Word-document en klaar is uw tekstdocument!

Tweemaal Klezmer in december

Muziekgezelschap Klezmokum maakt onder leiding van pianist en dirigent Burton Greene al jaren een intrigerende combinatie van traditionele klezmermelodieën en -ritmes en jazz en improvisaties.
De formatie presenteert zich met het programma 'OLD & NEW GOLD' zondag 16 december in de Synagoge in Zutphen en zondag 23 december zijn ze te horen in 't Mosterdzaadje in Santpoort-Noord.

Donderdag 20 december ontvangt Theater de Speeldoos in Baarn ensemble Mizrakh. Deze jonge klezmer- en Balkanband werd tijdens het Internationaal Joods Muziekfestival 2012 uitgeroepen tot 'Best Dutch Ensemble' en won daarmee de Spiegelzaal-prijs.

Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid

Het Van Abbemuseum presenteert een tentoonstelling met werk van de Russische kunstenaars Ilja (1933) en Emilia (1945) Kabakov en El (Eliezer) Lissitzky (1890-1941).
Voor de tentoonstelling 'Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid' hebben de Kabakovs een uitgebreide selectie gemaakt uit hun eigen werk en dat van Lissitzky.

De eerste verdieping en de zeven zalen van de tweede verdieping van de nieuwbouw van het museum zijn elk gewijd aan een eigen thema waarbinnen de confrontatie tussen het werk van deze beroemde 20e-eeuwse kunstenaars wordt aangegaan. Opvallend is het verschil in de wijze waarop de kunstenaars de Sovjetperiode bezagen: Lissitzky omarmde de socialistische revolutie met enthousiasme, terwijl de Kabakovs soms met humor en soms met melancholie de gevolgen van die revolutie becommentariëren.

Bij de tentoonstelling is een speciale Lissitzky-Kabakov website ingericht die thuis op de eigen computer kan worden bezocht, maar ook in het museum via uw smartphone of (aanwezige) iPads kan worden verkend.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en hier voor de speciale Lissitzky-Kabakov website.

Joodse studies in Zweden

Paideia, het Europese Instituut voor Joodse Studies in Zweden biedt een academisch studieprogramma waarin gedurende 8 maanden vele aspecten van Joodse studies aan de orde komen. Voor dit programma is een studiebeurs beschikbaar. De cursus levert 120 Europese studiepunten op die ingezet kunnen worden voor een Master aan de Hogeschool voor Joodse Studies in Heidelberg.

De beurs is bestemd voor hen die zich willen inzetten om de Europees-Joodse cultuur nieuw leven in te blazen, een academische achtergrond combineren met een grote intellectuele nieuwsgierigheid en zowel sociale als leidinggevende kwaliteiten bezitten. Kennis van Hebreeuws is niet noodzakelijk: het cursusprogramma voorziet in lessen Hebreeuws volgens de oelpanmethode.

Het studieprogramma start in augustus 2013 en loopt tot medio april 2014.

Klik hier voor een uitgebreide toelichting, en hier voor informatie over aanmelding, vereisten en data.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • Chanoeka is meer dan alleen het Joodse lichtjesfeest, schrijft Diana Muir Appelbaum in Jewish Ideas Daily.
 • Arts.meme bezocht in Los Angeles een tentoonstelling van kunst gemaakt door Iraanse Joden in ballingschap.
 • De vorige week overleden jazzlegende Dave Brubeck wordt uitvoerig herdacht op Milken Archive of Jewish Music.
 • In JTA acht archieffoto's over Chanoeka.
 • Poseren voor het goede doel: Huffington Post sprak met de bedenker van de 'Nice Jewish Guys Calendar'. En dit is waar het allemaal over gaat.
 • Moskou heeft sinds kort een hi-tech museum over de geschiedenis van de Joden in Rusland. Russia beyond the headlines ging er kijken.
 • En tot slot een paar video's voor Chanoeka: The Maccabeats zingen Candlelight - Hanukkah, de jongens van StandFour maakten een Hanukkah mashup, The Shlomones zingen (luid!) The Rocky Hora Chanukah Song, voor wie altijd in de war raakt met de Engelse schrijfwijze maakten de LeeVees een instructief filmpje, en het Yeshiva Boys Choir zet een groot aantal jeugdige stemmen in voor Those Were The Nights of Chanukah.

Website van de week
JTA Jewish News Archive

JTA News Archive. Writing the first draft of Jewish history since 1917, luidt de volledige naam van deze sub-site van het bekende Jewish Telegraph Agency JTA.

Het Jewish Correspondence Bureau, zoals JTA aanvankelijk heette, werd in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog opgericht door Jacob Landau met het doel Joden overal ter wereld van voor hen relevante informatie te voorzien. Inmiddels telt het archief circa 250.000 artikelen, die samen bijna een eeuw historische feiten omspannen.

Op de startpagina is het zoekveld het eerste dat opvalt, en daarna Headlines in Jewish History voor de datum waarop de bezoeker op de website komt. Voor het actuele nieuws van de dag is een link toegevoegd naar de 'gewone' JTA-site.
JTA/JNA heeft zelf een selectie gemaakt uit 'groot' nieuws. Holocaust is daar één van: de link brengt de bezoeker naar het artikel The Holocaust From Behind Enemy Lines waarin het werk van de JTA-correspondenten ten tijde van de sjoa wordt beschreven, aangevuld met een keuze uit relevante artikelen. Onderaan deze opsomming wordt uitgelegd hoe de bezoeker ook zelf gericht kan zoeken.

Browse by date (op decennium) en Browse by topic (acht hoofdcategorieën) zijn de twee belangrijkste instrumenten om zelf het archief mee te benaderen. Na registratie is het mogelijk een gepersonaliseerd archief aan te leggen waarin de eigen keuze kan worden bewaard.
Een voorbeeld: zoeken op mijn eigen geboortejaar en -datum levert 22 artikelen op. Eén ervan is het bericht dat voor het eerst Jiddisj kan worden gestudeerd aan het New York College. Dit deel van het gewone curriculum is speciaal gericht op studenten sociale wetenschappen die 'in het veld' aan de slag moeten.

En dan is er The Blog. Slim om op die pagina niet alleen het JTA/JNA blog te vermelden maar ook de andere blogs binnen de hoofdsite van JTA.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 14 - 21 december

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc24 en cultura24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


vrijdag 14 december

 • Radio 1 (VPRO), 19.02: Brands met boeken. Te gast zijn misdaadjournalisten Marian Husken en Harry Lensink voor een gesprek over hun nieuwe boek Het geheim van Bram Moszkowicz, dat deze week verschijnt bij uitgeverij Balans.

zaterdag 15 december

 • Radio 5 (BOS), 15.03: Hemelsbreed. Met o.a. Kees Voorhoeve over mystieke teksten uit het bijbelboek Exodus.
 • hollanddoc24 (JO), 19.55: Zapp echt gebeurd: David de Ster, jeugdfilm van Esther Gould over de 12-jarige David die er alles aan wil doen om Joods te worden. Maar waarom eigenlijk? Herh.: 19/12, 16.17.
 • BBC2, 2.30: Hors de prix (Priceless). Romantische komedie uit 2006 met Audrey Tautou en de Frans-Joods-Marokkaanse acteur Gad Elmaleh.

zondag 16 december

 • cultura24 (JO), 16.02: Johnny & Jones: twee jongens en een opera. Documentaire van Hans Hylkema over Theo Loevendie's opera Johnny & Jones over de Joodse liedjeszangers Max Kannewasser en Nol van Wesel. Herh.: 18/12, 17.02.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week een speciale uitzending over het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam. Met bijzondere reportages vanuit het hospice, een uitgebreid gesprek in de studio met directeur Sasja Martel en natuurlijk muziek. Presentatie: Carine Cassuto.
 • Canvas, 19.35: Soundtrack. Muzikale roadtrip in zeven afleveringen door Israël en de Palestijnse gebieden, waarin vier Vlaamse muzikanten op zoek gaan naar de rol die muziek speelt in dit eeuwige conflictgebied. Afl.: Nabloes en het meer van Tiberias.

maandag 17 december

 • hollanddoc24 (RVU), 19.50: Kijken in de ziel: Psychiaters - In therapie. Coen Verbraak spreekt met een aantal toonaangevende psychiaters en psychotherapeuten over hun vak en hun benadering ervan. Afl.6 (slot): de psychiater. Herh. 21/12, 16.11.
 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Programma rondom de muziektheatrale performance Pornographia van regisseur Sjaron Minailo.

dinsdag 18 december

 • hollanddoc24 (VPRO), 21.21: Tegenlicht. Afl.: Übermensch. Een gesprek met de Amerikaanse geneticus Lee M. Silver (1952) die voorspelt dat de biotechnologische revolutie die ruim twintig jaar geleden begon, verregaande gevolgen zal hebben voor het menselijke ras. Herh.: 19/12, 19.05.

woensdag 19 december

 • BBC 4, 0.00: Old Jews telling jokes. Oudere Amerikanen uit alle lagen van de bevolking vertellen moppen in de Amerikaans-Joodse traditie.

donderdag 20 december
n.v.t.


vrijdag 21 december

 • Ned. 2 (NTR), 0.05: Film op 2. The Bubble (Ha-Buah). Romantisch drama uit 2006 van Eytan Fox over een toevallige ontmoeting tussen een jonge Israëlische soldaat en een Palestijnse jongeman en de ingrijpende gevolgen daarvan.
   
jaargang 8, nummer 44
vrijdag 14 december 2012
 

In deze nieuwsbrief

Een week zonder nieuwsbrief (maar met RTV)
Digicursus: 3500 jaar Joodse geschiedenis
Nieuwe tentoonstelling in JHM: 'Lekker Joods'
Boekennieuws
Tweemaal Klezmer in december
Lissitzky – Kabakov, Utopie en werkelijkheid
Joodse studies in Zweden
Nieuws van heinde en verre
Website van de week
Televisie en radio 14 - 21 december


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Sjabbat Chanoeka lezen we altijd de parasja van Mikeets, over de droom van Farao over zeven vette koeien en zeven magere koeien ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
Soms is het verstandig de aandacht niet te zeer te versnipperen en je volledig op één taak te werpen. In zo’n periode ben ik nu terecht ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
Eldad wist van bijna alles vooraf hoe hij het wilde. Hij wist wie zijn vriendinnetje zou worden, hij wist wat hij zou gaan studeren en hij ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
In onze keukenkast staan grote kommen met de woorden ‘Joodse Omroep’ als opschrift. Ik schep er plezier in onze gasten koffie of ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag organiseert sinds de dood van de naamgeefster een lezingencyclus, merkwaardig ...
lees verder
Webcolumn Eva van Sonderen
Op de derde dag van Chanoeka liep ik aan het einde van de middag, tegen donker worden, met een vriendin door Nachlaot ...
lees verder


(advertenties)

banner venstra

banner luna3

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner blankevoort

banner amphora

banner niw

banner propra

banner givat

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier