vrijdag 19 oktober 2012
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk deze dan hier online.
 
crescas nieuwsbrief
crescas nieuwsbrief
   

Cursus 'Rabenoe Gershom'

Docent Michael Bloemendal besteedt in drie cursusavonden (woensdag 14, 21 en 28 november) aandacht aan de betekenis van Rabenoe Gershom ben Jehoeda (960-1028) en de invloed van diens huwelijksregelgeving op het moderne jodendom.

Rond het jaar 1000 legde de, door zijn tijdgenoten zeer hoog geachte, talmoedgeleerde tijdens een door hemzelf bijeengeroepen synode een aantal regels vast voor de Joodse huwelijkswetgeving. Met name de bepalingen voor echtscheiding worden nog altijd als bindend gehanteerd, al lijken ze inmiddels engiszins uit de pas te lopen met de moderne tijd.

Michael Bloemendal zal in zijn cursus nader ingaan op de details van de bepalingen van Rabenoe Gershom en de gevolgen ervan voor het Joodse huwelijk anno 2012.

Klik hier voor meer informatie en hier om direct in te schrijven.

18 november: Global Day of Jewish Learning!

Zondag 18 november 2012 vindt voor de derde maal de Global Day of Jewish Learning plaats. Deze wereldwijde studiedag werd voor het eerst, en met groot succes, georganiseerd in 2010.

Aanleiding voor de eerste Global Day was de voltooiing van het levenswerk van rabbijn Adin Steinsaltz, een bewerking van de Talmoed, waaraan hij in 1965 was begonnen. Steinsaltz’ ideaal was om de Talmoed toegankelijk te maken voor een breed Joods publiek. Hij vertaalde de hele Talmoed en vocaliseerde de Hebreeuwse tekst (hij voegde klinkers toe). Dankzij deze Steinsaltz-editie is de Talmoed nu voor velen geen gesloten boek meer. De Engelse vertaling van het Talmoed-tractaat Berachot, over de regels rond de dagelijkse gebeden en lofzeggingen, verscheen onlangs.

Het materiaal dat voor deze studiedag wordt gebruikt is grotendeels aan dit traktaat ontleend en is gecentreerd rond het thema 'Zegeningen en dankbaarheid'. Door het bestuderen van de teksten verdiepen de deelnemers hun inzicht in dit universele thema.

In Nederland wordt het evenement georganiseerd door Crescas in samenwerking met Stichting PaRDeS. Het gedetailleerde programma van deze studiedag wordt binnenkort bekendgemaakt via de Crescas Nieuwsbrief.

Omdat de 'Global Day' is uitgegroeid tot een populaire activiteit, is het zaak om tijdig in te schrijven: het aantal plaatsen is beperkt!

Klik hier voor meer informatie, en hier om direct in te schrijven.

'Blessuretijd', het nieuwe boek van Ed van Thijn

‘In de blessuretijd van het leven krijg je een bijzondere blik op de dingen die gebeuren. Bij veel van de hectiek om je heen heb je onvermijdelijk een déjà-vu gevoel: heftige debatten, scherpe conflicten, vernietigende kritieken lijken op herhalingen van zetten. Maar tegelijkertijd val je van de ene verbazing in de andere. Over de kortheid van het geheugen. Over het gebrek aan historische kennis. Over de veranderende toonhoogte.’ Het zijn de openingszinnen van Blessuretijd. Dilemma's van een Joods politicus, het nieuwe boek van Ed van Thijn (78), voormalig minister van Binnenlandse Zaken, oud-burgemeester van Amsterdam en oud-PvdA-politicus, dat op 18 oktober is verschenen.

Tijdens de zeer goed bezochte presentatie van Blessuretijd. Dilemma's van een Joods politicus richtte emeritus hoogleraar Abram de Swaan zich in zijn speech met warme, persoonlijke woorden tot zijn vriend. 'Ed is een gepantserde, strijdvaardige maar ook kwetsbare man met een intense ambivalentie ten opzichte van Israël, het jodendom en het zionisme. Dat is terug te voeren op het verleden. De titel Blessuretijd slaat daarop, Ed is altijd kapot gebleven van de oorlog. Voor de meeste mensen van onze generatie blijft die voor eeuwig onverwerkt verleden. Hoe ouder wij worden, des te vaker schieten we op de goede momenten in tranen.'

Ed van Thijn overhandigde vervolgens de eerste exemplaren van Blessuretijd aan een vijftal mensen die voor hem van groot belang zijn. Kleinzoon Noah kreeg het eerste exemplaar: "Door de omstandigheden heb ik geen bar mitswa gedaan, maar Noah heeft die achterstand voor mij ingehaald en goedgemaakt." Aan Bram de Swaan, overhandigde hij het tweede exemplaar, het derde aan de cardioloog "die mij na 68 jaar leven in blessuretijd nog wat tijd erbij heeft gegeven." Ido Abram kreeg Blessuretijd als blijk van erkentelijkheid voor diens guidance op het gebied van jodendom, en als laatste Christiane Hardy, die als eindredactrice zeer nauw betrokken was bij het tot stand komen van het boek.

Blessuretijd. Dilemma's van een Joods politicus ligt vanaf vandaag in de winkel. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Augustus te Amsterdam.

Bijzondere radioreportages bij BBC World Service

Arab Jews: A Forgotten Exodus is de titel van twee radioprogramma's van elk bijna een half uur.
Nog maar enkele decennia geleden leefden circa 1 miljoen Joden in Tunesië en Marrokko. Tegenwoordig zijn het er nog slechts enkele duizenden, de meesten zijn huis en haard ontvlucht. Hoe is het hen vergaan? En hoe leven de mensen die zijn gebleven?

De eerste aflevering werd uitgezonden op 13 oktober, maar is online terug te luisteren. Aanstaande zaterdag is aflevering twee te horen, live of na enkele dagen eveneens via de website van BBC World Service. Klik hier voor de uitzendtijden. (De tip is afkomstig van Elise Friedmann, waarvoor dank!)

In Amsterdam is BBC World Service te beluisteren op frequentie 101.3, voor overige steden en providers zie uw eigen kabelmaatschappij.

Lezing ‘German Jewish Children's Aid Society’

Donderdag 25 oktober geeft de Duits-Amerikaanse onderzoeker Guy Stern een lezing over zijn onderzoek naar de German Jewish Children’s Aid Society. Deze nog vrijwel onbekende Amerikaanse organisatie heeft gedurende het nazi-regime in Duitsland ruim 1000 kinderen gered van deportatie.

Dr. Guy Stern werd als Günther Stern in 1922 geboren in Hildesheim. In 1937 emigreerde hij, met hulp van een in St. Louis wonende oom, naar de Verenigde Staten en overleefde als enige van zijn vijf leden tellende familie. In 1943 werd Stern Amerikaans staatsburger, ging in dienst en was in 1944 als militair betrokken bij de invasie in Normandië. Na de capitulatie van Duitsland gaat Stern op onderzoek naar het lot van zijn familie en ontdekt dat hij één van de kinderen was die door het werk van de German Jewish Children's Aid Society uit handen van de nazi's is gebleven.

Guy Stern is directeur van het Holocaust Memorial Center in Farmington Hills, Michigan.

 • Lezing German Jewish Children's Aid Society.

Donderdag 25 oktober 2012, aanvang: 16.00 uur.
NIOD, Herengracht 380, Amsterdam.
De voertaal van de lezing is Duits.
Toegang is gratis, wel graag per e-mail aanmelden (aanmelden@niod.knaw.nl).

De lezing wordt georganiseerd i.s.m het Genootschap Nederland-Duitsland, Castrum Peregrini en de Gesellschaft für Exilforschung.

Meer informatie over de German Jewish Children’s Aid Society is hier en hier te lezen.

'Time tells / El Tiempo Lo Dirá'

Onder deze titel is nog tot 6 november bij Galerie Witteveen, Konijnenstraat 16 A in Amsterdam, een foto-expositie te zien van Diana Blok (Uruguay, 1952).

Diana Blok heeft in haar werk een manier gevonden om het familiegeheim - een Joodse vader die leed onder het gewicht van een niet-erkende identiteit in en na de oorlogsjaren - vorm te geven. Zelf schrijft de fotografe: 'Mijn ouders kwamen uit verschillende werelden, maar ze hielden innig van elkaar. Voor mijn zussen en mij vormen zíjn tragische verhaal en háár onvermogen om zijn wortels te erkennen, de sleutel tot onze identiteit. Zonder dit bijzondere verleden en de repercussies die dat had in hun leven en dat van ons als hun kinderen, zouden we niet zijn wie we vandaag zijn.'

Blok vertelt de familiegeschiedenis en haar persoonlijke zoektocht naar identiteit in beelden en films uit Turkije, Argentinië, Israël en Nederland.
Klik hier voor meer informatie.

Last minute: 'Im Schnittpunkt der Zeiten'

Vanavond, 19 oktober, wordt in het Goethe-Institut in Amsterdam Im Schnittpunkt der Zeiten. Autoren schreiben über Autoren gepresenteerd. Het boek bevat artikelen over door het nationaal-socialisme verdreven en daarvoor gevluchte Duitstalige auteurs, journalisten, dramaturgen en filosofen die elkaar vonden in de zogenaamde Duitse P.E.N.-Club. Deze was in 1934 in Londen opgericht door Heinrich Mann, Lion Feuchtwanger en Ernst Toller. Na de oorlog voegden zich nieuwe groepen bij de P.E.N.-Club, die vanaf die tijd de naam P.E.N.-Zentrum deutschsprachiger Autoren im Ausland droeg.

Te gast bij de boekpresentatie zijn de in Ierland wonende auteur Gabrielle Alioth, de in Parijs wonende auteur Katharina Born, de auteur Martin R. Dean uit Bazel en de in St. Gallen wonende dichter Fred Kurer. Tijdens het eerste deel van de avond lezen ze voor uit hun bijdrages aan de anthologie.

Tijdens het aansluitende gesprek met de in Amsterdam wonende Duits-Israëlische historicus Daniel Cil Brecher zullen de gasten vertellen over hun werk en hun inzet voor vervolgde auteurs.

 • Vrijdag 19 oktober 2012, Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur.
  Reserveren: 020 5312900 of per mail op info@amsterdam.goethe.org

De avond vindt plaats in samenwerking met P.E.N., Genootschap Nederland-Duitsland en Pro Helvetia.

Boekennieuws

Wekelijks attendeert Crescas u op recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, al of niet met een Joods thema.
Deze week: 7 dagen 7 nachten, een Joodse familieroman van Jonathan Tropper, Ontheemden door de Amerikaanse schrijfster Ghita Schwarz over nimmer helende oorlogswonden en Hennie Brandhorsts opzienbarende, persooonlijk getinte relaas Moord op een onderduiker. De Deurnse moordzaak en andere oorlogsgeheimen.

En verder:
Begin deze maand zijn honderden Jiddisje brieven uit de archieven van het IISG ontsloten. Lees hier meer.
Guus Kuijer schreef De bijbel voor ongelovigen, waarin hij de mooiste bijbelverhalen navertelt, voor ongelovigen. Te beginnen bij het eerste boek, Genesis. Vrijdagavond 19 oktober spreekt Kuijer over zijn boek in het programma Brands met boeken, radio 1, 19.00 uur. Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe uitgave.

De Engelse leestip van deze week betreft een splinternieuwe biografie van Barbra Streisand: Hello, Gorgeous: Becoming Barbra Streisand. In de New York Times Sunday Book Review vindt u een recensie, een podcast waarin William Mann, de schrijver van het boek, aan het woord komt is te beluisteren in Tablet Magazine.

Nieuws van heinde en verre

Onze wekelijkse selectie van opmerkelijke nieuwsberichten uit binnen- en buitenland.

 • De strijd om de nalatenschap van schrijver Franz Kafka is eindelijk beslist: de ongepubliceerde manuscripten zijn toegewezen aan Israël. Meer op de website van The Guardian.
 • Dat kan niet gezegd worden van Edvard Munch' De Schreeuw. Is het wereldberoemde schilderij roofkunst? De Forward bericht.
 • Ook in de Forward: een andere kijk op componist Georg Friedrich Händel.
 • Op de website van de Joodse Omroep de reactie van het CJO op het zaterdag te openen oorlogsmonument in Geffen (Br).
 • Op zoek naar een Joodse single? Ook daarvoor bestaat nu een app. Jewish Chronicle Online weet er meer van.
 • Jongeren uit de hele wereld namen in Praag deel aan de Internationale Ontmoeting voor Jonge Bijenhouders. Onder hen ook een Israëlische delegatie, schrijft MFA.
 • Journaliste Anneke de Bundel was op verzoek van Houd hoop levend, plant een olijfboom op reisreportage in de Palestijnse gebieden.
 • In Time Magazine een opiniestuk waarin de vraag opgeworpen wordt of de Joodse keuken nog een toekomst heeft.
 • Het Nieuwe Testament in het Jiddisj? Gewoon omdat het kan, schrijft Philologos in de Forward.
 • Op 18 oktober 1945 begon de rechtszaak in Neurenberg tegen de Duitse oorlogsmisdadigers. Een Russische documentaire met originele beelden is nu op YouTube te zien.

Kom zingen bij Joods Koor Ima Sara!

'Als je kunt zuchten, dan kun je zingen.
Als je kunt zuchten op Oyoyoy, dan kun je Joods zingen.'

Het is het motto dat Helga Smit, initiatiefneemster van en bezielende kracht achter Ima Sara (Moeder Sara), meegeeft aan het eerste en enige Joodse koor in Zuid-Nederland.
Het repertoire van het koor beslaat een breed gebied, van Chassidische niguniem tot Jiddisje levensliederen vol meeslepende melancholie, maar ook vol bruisende vrolijkheid en levenslust.
Het koor repeteert in de Willem II-straat 20 in Tilburg (vlakbij het station).

Lees meer over het koor en deelname op de website van Ima Sara.

Yichud: cantor Alberto Mizrahi 'in concert'

De wereldberoemde Amerikaans-Griekse cantor Alberto Mizrahi brengt samen met de hedendaagse componist en pianist Benedict Weisser een nieuw programma. Yichud - het Hebreeuwse woord voor eenheid - weerspiegelt het samensmelten van diverse muzikale stijlen en genres in Joodse muziek en geeft ook de persoonlijke interesses weer van Weisser en Mizrahi. Van chazzanoet (cantorale zang) tot hedendaagse muziek en van opera tot wereldmuziek, waarbij deze twee musici traditionele cantorale muziek op een nieuwe, frisse manier presenteren.
Yichud is een recital dat de samensmelting van muzikale stijlen in Joodse muziek weerspiegelt met speciaal voor Mizrahi gecomponeerde werken.

De in Griekenland geboren tenor Alberto Mizrahi is een van 's werelds toonaangevende vertolkers van Joodse muziek. Hij is voorzanger in de historische Synagoge Anshe Emet in Chicago.

De deels in Nederland wonende Benedict Weisser stamt uit een familie van legendarische cantors. Hij studeerde compositie aan de conservatoria van Oberlin (VS), Utrecht en Den Haag. Weisser componeerde speciaal voor Yichud een miniatuur-opera, die geënsceneerd wordt door de Israëlische regisseur Sjaron Minailo.

Yichud is exclusief te zien in het Ostadetheater in Amsterdam op zaterdag 27 oktober en in het Korzo Theater in Den Haag op zondag 28 oktober.
Klik hier voor meer informatie over het concert in Amsterdam, en hier voor het concert in Den Haag.

Club Guy & Roni met 'Midnight Rising'

Midnight Rising is een theaterstuk voor zeven dansers en drie musici, gemaakt door Club Guy & Roni, een in Groningen gevestigd, internationaal dansgezelschap van de Israëlische choreografen Guy Weizman en Roni Haver.

Midnight Rising past in de werktraditie van het gezelschap, dat altijd samenwerking zoekt met andere kunstvormen en altijd dynamische, spannende en soms raadselachtige voorstellingen creëert rondom hedendaagse thematiek. Dit nieuwe werk, dat op 30 oktober in Groningen zijn première beleeft, gaat over de vrijheid van geest, zelfs als het lichaam gevangen zit. Een serieus thema dat lichtvoetig en met humor wordt behandeld.

De muziek, die een integraal onderdeel vormt van Midnight Rising, is geschreven door de succesvolle Israëlische componist en singer/songwriter Ehud Banai (Jeruzalem, 1953).

Midnight rising wordt deze maand in verschillende schouwburgen in Nederland opgevoerd:
dinsdag 23 oktober (première): Schouwburg Oosterpoort, Groningen
donderdag 25 oktober: Stadsschouwburg Amsterdam
dinsdag 30 oktober: Stadsschouwburg Utrecht
woensdag 31 oktober: Schouwburg Rotterdam

Website van de week
Traces of War

Op vele plekken in Europa herinneren musea, begraafplaatsen, monumenten en verdedigingswerken aan de Tweede Wereldoorlog. Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT) zette tien jaar geleden de website Oorlogsmusea.nl online waarop musea en bezienswaardigheden in de Benelux en Normandië waren ondergebracht. In 2004 werd de Engelse variant WW2Museums.com gelanceerd. Inmiddels is de digitale collectie - er zijn WOII-bezienswaardigheden uit meer dan honderd landen op de website te vinden - zo groot geworden dat is gekozen voor een naamswijziging die de lading van de inhoud van de website beter dekt.
In www.TracesOfWar.com zijn de bestanden van alle voornoemde websites samengebracht.

De website is vooral een reisgids waarmee de bezoeker zelf per land een trip naar het oorlogsverleden kan samenstellen.
Wilt u weten waar in Noord-Holland gedenkplaatsen zijn? Via Nederland/Noord-Holland krijgt u deze lange lijst op uw scherm.

Velen hebben bijgedragen aan de inhoud van de website, maar het verwerken van al het materiaal is een dermate grote klus dat externe bijdragen even niet welkom zijn. Tracesofwar heet vrijwilligers die willen helpen de achterstand in te lopen van harte welkom.

Voor de echte liefhebber bevat de smartphone app Layar nu ook World War Two museums, sights and memorials.


Alle eerder verschenen webtips vindt u in het ‘Website van de Week’-archief op crescas.nl

Televisie en radio 19 - 26 oktober

Wekelijkse selectie van interessante TV- en radioprogramma’s. Waar mogelijk linkt de programmatitel naar meer informatie. De digitale themakanalen hollanddoc 24, Geschiedenis 24 en Cultura 24 zijn via de kabel of internet te bekijken.


20 oktober

 • Ned. 1 (AVRO), 14.00: Close up. Afl.: een portret van beeldend kunstenaar Paul Citroen (1896-1983).
 • hollanddoc24 (VPRO),17.08: De maalstroom: Een familiekroniek. Documentaire uit 1997 van de Hongaarse filmmaker Péter Forgács op basis van found footage, beeldmateriaal afkomstig uit het privé-archief van de Joodse familie Peereboom. Herh.: 25/10, 18.33
 • hollanddoc24 (VPRO), 22.07: Twee Rembrandts in de tuin. Documentaire uit 2009 van Mark Atkin over de zoektocht naar goud, juwelen en andere kostbaarheden die zijn grootvader in 1939 onder zijn huis in Lodz begroef. Herh.: 23/10, 18.25.

21 oktober

 • hollanddoc24 (VPRO), 19.00: Libris Geschiedenis Prijs 2012. In het kader van dit evenement op 27 oktober een gesprek met de vijf genomineerden. Onder hen Bart van der Boom, auteur van 'Wij weten niets van hun lot', gewone Nederlanders en de Holocaust. Herh.: 24/10, 18.25, 26/10, 15.08 uur.
 • Radio 5 (JO), 19.02: Joods op zondag. Met deze week ondermeer: Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum over de viering van het tachtigjarig bestaan van het Joods Historisch Museum; een reportage over het leven en werk van de dichteres Manja Croiset en aandacht voor een voorstelling over de excentrieke moppentapper Max Tailleur. Presentatie: Cees Wijburg, forumleider: Paul Damen.
 • ARD, 23.35: Gainsbourg - der Mann, der die Frauen liebte. Speelfilm van Joann Sfar uit 2009 over de Franse dichter, zanger, acteur en regisseur Serge Gainsbourg (192801991).

22 oktober

 • Radio 6 (VPRO), 21.02: De avonden. Aandacht voor uitgever, bibliofiel, essayist en mecenas Johan Polak (1928-1992) n.a.v. het verschijnen van het aan hem gewijde boek Boekenmanie - De geboorte van Johan Polak als uitgever.
 • ARD, 23.30: Geschichte im Ersten. Geheimnisvolle Orte. Afl.: Hitlers Reichskanzlei.
 • BBC4, 23.55: Tails you win: the science of chance. Documentaire waarin natuurkundige David Spiegelhalter zich verdiept in de fenomenen kansen en kansberekening.

23 oktober
n.v.t.


24 oktober

 • Arte tv, 22.05: Kafka. Der letzte Prozess. Documentaire over het werk van Franz Kafka, dat hij zelf wilde vernietigen. Herh.: 4/11, 05.00.

25 oktober


26/10

 • Arte tv, 20.15: Unter Bauern. Historisch drama uit 2009 van Ludi Boeken over de arme Joodse boer Menne Spiegel die met zijn gezin in onderduik gaat bij Duitse boeren. Gebaseerd op de memoires van Marga Spiegel.
 • hollanddoc24 (VPRO), 21.15: Checkpoint. Documentaire uit 2001-2003 van Yoav Shamir over de dagelijkse gang van zaken bij controleposten op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.
 • Ned. 3 (VPRO), 21.25: Louis Theroux. Afl.: The Ultra-Zionists. Wat beweegt de ultranationalistische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem?
 • Canvas, 22.05: Tirza. Film uit 2010 van Rudolf van den Berg naar het gelijknamige boek van Arnon Grunberg.
 • TV5 Monde, 0.10: Un village Français. Franse historische dramaserie over de Duitse bezetting tijdens WOII, gezien door de ogen van de inwoners van het dorpje Villeneuve in de Franse Jura.
   
jaargang 8, nummer 36
vrijdag 19 oktober 2012
 

In deze nieuwsbrief

Cursus 'Rabenoe Gershom'
18 november: Global Day of Jewish Learning!
'Blessuretijd', het nieuwe boek van Ed van Thijn
Bijzondere radioreportages bij BBC World Service
Lezing ‘German Jewish Children's Aid Society’
'Time tells / El Tiempo Lo Dirá'
Last minute: 'Im Schnittpunkt der Zeiten'
Boekennieuws
Nieuws van heinde en verre
Kom zingen bij Joods Koor Ima Sara!
Yichud: cantor Alberto Mizrahi 'in concert'
Club Guy & Roni met 'Midnight Rising'
Website van de week
Televisie en radio 19 - 26 oktober


Onze columnisten
Webcolumn Leo Mock
Het was weer een bewogen week. Waar moet ik beginnen? Arje Deri is weer terug in de boezem van de Sjas-partij. Voor wie niet weet wie ...
lees verder
Webcolumn Leo Frijda
De hoofdpersoon van De man die niet ophield met slapen voert gesprekken met zijn vermoorde familieleden. Zo staat het in de ...
lees verder
Webcolumn Naud van der Ven
Het kan soms lijken alsof Jean-Jacques Rousseau nog springlevend is en misschien wel de meest actuele filosoof die we hebben ...
lees verder
Webcolumn Simon Soesan
We kennen elkaar een twintig jaar, Yurgo en ik. Hij is een Armeen en woont in de oude stad van Haifa. Als ware Elvis-fan heeft hij ook op zijn ...
lees verder
Webcolumn Salomon Bouman
Ik ben een verwoed fietser. Als het weer het toestaat, draai ik iedere dag op een nogal zware Gazelle tegen de twintig kilometer. Dat is ...
lees verder
Webcolumn Harry van den Bergh
Het is voor een ambassadeur van Israël in deze tijd lang niet altijd eenvoudig de belangen van zijn land te behartigen en in het bijzonder is ...
lees verder


(advertenties)

banner limmoed

banner yanshuf

banner meldpunttaal

banner sambation

banner niw

banner amphora

banner blankevoort

banner venstra

banner luna3

banner propra

twitter.com/Crescas facebook.com/Crescas
Vragen of opmerkingen? crescas@crescas.nl
© Joods Educatief Centrum Crescas, Buitenplein 65, 1181 ZE Amstelveen
tel 020-6402380, fax 020-3452260, www.crescas.nl
Redactie nieuwsbrief: Raya Lichansky
Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen? Klik hier