Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 24 november 2022

Voor een nieuw kunstproject over Joodse kinderen in de jaren dertig is kunstenaar Joram Baruch op zoek naar foto’s van kinderen van weleer tot tien jaar oud. Het gaat om jongens en meisjes die voorafgaand aan de jaren ’40-’45 op de foto gingen. “Om deze onschuldige vaak vrolijke gezichten te vereeuwigen ga ik een twintigtal portretten schilderen, in kleur, van een nog nader te bepalen selectie foto’s te ontvangen van nabestaanden.”

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Asjkenazische en Sefardische Joden verschillen in vele dingen van elkaar, van taal tot voedsel en ook in Joodse gebruiken en tradities. Aish.com laat in een heldere video zien dat ze ondanks dat alles toch dezelfde kern en basis hebben.

5 Surprising Differences Between Ashkenazi & Sephardic Jews

Waarom houden mensen vast aan mythes die ze delen met anderen? Ze zeggen iets over de mensen die ze in stand houden. Maoz Azaryahu, kenner van het cultureel geheugen onderzocht welke rol Tel Aviv, de modernste en tevens grootste stad van Israël, speelt in de Israëlische verbeelding. Wat is waar van de vele verhalen, en welke zijn tot mythes verheven? Lees meer op Mosaic Magazine: The Mythography of Tel Aviv.

"Je weet nooit hoe mensen zullen reageren", zegt de Amerikaanse comedian Ari Shaffir over zijn nieuwe stand up special Jew, die op YouTube met meer dan drie miljoen views een behoorlijke hit is. JTA wijdt er het smaakmakende artikel In ‘Jew,’ comic Ari Shaffir delivers a raunchy love letter to the religion he says he left behind. De video (zie onder) is in zijn geheel online te bekijken.

Ari Shaffir - JEW (2022) FULL SPECIAL

De onvolprezen website Israel21C is vernieuwd! In fris ogend, kleurrijk beeld worden The Stories That Impact Our World gepresenteerd, verdeeld in de hoofdthema's Innovation, Earth, Life en Travel. Achter elk thema zit een schat aan informatie, onderverdeeld in subthema's. Je vindt van alles wat je weten wilt over de kant van Israël waar de media in Nederlands nauwelijks tot geen weet van hebben. 

Limmud Rhine is an online event. This is the first event in the Memory Future program launched by Limmud Europe. Sessions will be in English, French and German. However, if you do not understand two of those three languages, all sessions will also be accessible via a live translation, or with captions in English, French & German and will run from 18:00 till 21:00 each of the three evenings. Registarion via the website of Limmud.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.