Golem Girl

A Memoir

Gepubliceerd op: woensdag 16 december 20, 19:00

Golem Girl
A Memoir

Riva Lehrer

New York: One World/Random House, 2020
Aantal blz.: 288
ISBN: 9781984820303

Ook als e-book verkrijgbaar

In 1958, het jaar waarin Riva Lehrer werd geboren, was de levensverwachting voor kinderen met een open ruggetje laag, maar Riva ging niet dood. Haar ouders en de behandelende artsen bereidden haar voor op een leven zonder werk, zonder liefdesrelatie en een leven waarin ze permanent van anderen afhankelijk zou zijn. Haar schooltijd op de Condon School for Handicapped Children in Cincinnati, Ohio, verliep in een beschermde omgeving, waar ze via beeldende kunst de ruimte kreeg om een verstandhouding te ontwikkelen tot haar misvormde lichaam. Maar de wereld was niet geïnteresseerd, vertelt Lehrer in de prachtige persoonlijke verklaring Disability is the fuel of my work and the engine of my career op de website van de Samuel I. Newhouse Foundation.
Dat veranderde in 1997, toen Lehrer in haar woonplaats Chicago in contact kwam met een groep lichamelijk gehandicapte kunstenaars en wetenschappers. Daar vond ze de inspiratie en de zelfverzekerdheid om haar carrière als beeldend kunstenaar vorm en richting te geven.

In Golem Girl vertelt Lehrer in tekst en beeld hoe zij als gehandicapte kunstenaar in de wereld staat, levendig, met humor en intens, en ze laat ook niet onvermeld hoe confronterend haar bestaan in 'de gewone wereld' is geweest en soms nog is.

Op rivalehrerart.com/gallery krijg je een indruk van het prachtige werk dat Lehrer de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Riva Lehrer (1958) is beeldend kunstenaar, schrijver, docent en spreker. Ze werd geboren met sina bifida ('open rug') en heeft talloze operaties ondergaan om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. In haar werk behandelt ze de invloed van haar fysieke aandoening op haar sociale leven en haar omgeving, en onderzoekt ze hoe verschillende culturen omgaan met lichamelijke handicaps en misvormingen.Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.