Het Israëlisch Filharmonisch Orkest 85 jaar

Een virtueel galaconcert van het IPO met Lahav Shani en Zubin Mehta, gepresenteerd door Shira Haas

Gepubliceerd op: 23 december 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Deze maand bestaat het wereldberoemde Israëlisch Filharmonisch Orkest 85 jaar. Reden voor een feestje! Naast een serie live-concerten in het Bronfman Auditiorium in Tel Aviv (met onder meer violist Joshua Bell, pianist Mao Fujita, dirigent en violist Leonidas Kavakos en pianist Yefim Bronfman) wordt er ook met een virtueel galaconcert aandacht besteed aan dit heugelijke feit. Op deze manier kunnen klassieke muziekliefhebbers buiten Israël ook meegenieten van dit bijzondere jubileum.

Het Israëlisch Filharmonisch Orkest werd opgericht op 26 december 1936 door Bronisław Huberman. Daarom vindt de unieke viering ook plaats op deze datum – dus mocht je nog geen plannen hebben voor tweede kerstdag, dan is dit een uitstekend alternatief. De veelgeprezen actrice Shira Haas (Shtisel, Unorthodox) presenteert een avond waarin wordt teruggeblikt op enkele van de meest onvergetelijke momenten uit de geschiedenis van het orkest, met meeslepende archiefbeelden van muzikale grootheden als Leonard Bernstein en Arturo Toscanini. Natuurlijk is er ook livemuziek: grote namen uit de internationale klassieke muziekscene, zoals Zubin Mehta, die het orkest vijf decennia lang leidde, en chef-dirigent Lahav Shani, zijn van de partij om de mooiste composities te vertolken. 

Type:
muziek
Wie:
Israel Philharmonic Orchestra
Wanneer:
zondag 26 december 2021
Tijd:
20.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.