Van David tot Eliëzer

Geschiedenis van de Hebreeuwse taal

Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen, maar het oer-Hebreeuws dat vele duizenden jaren geleden bestond, telde maar een beperkt aantal woorden, vooral begrippen die noodzakelijk waren voor het dagelijkse bestaan.
De geschreven vorm van de taal ontwikkelde zich geleidelijk vanaf de 3e eeuw voor de gangbare jaartelling, met als basis het Aramees, dat de taal werd voor de religieuze geschriften en literataire werken. Het gesproken Hebreeuws zou voor vele eeuwen verdwijnen.
Dat Bijbelse Hebreeuws werd een taal die was gestold in de tijd, en in feite onbruikbaar was in een wereld die zich eind negentiende eeuw steeds verder en sneller ontwikkelde.
Er was vooral grote behoefte aan een bruikbare, algemene spreektaal, en die moest worden ontwikkeld vanuit het archaïsche Hebreeuws dat men kende uit de heilige boeken en de literatuur.
Zo begon een beweging die van een geschreven taal een gesproken taal moest maken - iets wat voor de meeste talen andersom, van gesproken naar geschreven taal, een vanzelfsprekendheid was. Aan de wieg van dit proces stond Eliëzer Ben Jehoeda (1858-1922) die, vanuit zijn heilige overtuiging dat het Hebreeuws weer een levende taal moest worden, besloot om zoveel mogelijk alleen nog Hebreeuws te spreken en te stimuleren dat op scholen in het Hebreeuws zou worden lesgegeven. Ben Jehoeda was waarschijnlijk na vele eeuwen de allereerste moedertaalspreker van het 'moderne' Hebreeuws.

Hannah Neudecker vertelt in twee lezingen, op donderdag 3 en donderdag 10 november van 11.00 tot 11.45, de fascinerende geschiedenis van het Ivriet, van het prilste begin in de twaalfde eeuw vóór de gangbare jaartelling tot heden. Haar verhaal volgt de maatschappelijke ontwikkelingen waaraan de ontwikkeling van de taal parallel loopt.

De lezingen worden gegeven via Zoom. Na inschrijving krijg je de exacte inloggegevens per mail toegestuurd.

Bestudeer de afbeeldingen en vergelijk de letters met het moderne alefbeet én vind de verwantschap met sommige letters uit ons alfabet…

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.