Hebreeuwse kalligrafie

Het hele alefbeet in slechts 5 minuten

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Michel d'Anastasio (1968) is kunstenaar en doceert klassieke en moderne Hebreeuwse kalligrafie. Hij ontdekte bij genealogisch onderzoek dat een deel van zijn familie van Joodse afkomst is. Hij reisde naar Israël om meer te weten te komen en werd er overweldigd door de cultuur en met name door het Hebreeuwse schrift. Terug in  zijn woonplaats Parijs begon hij een studie van de Hebreeuwse kalligrafie en leerde Hebreeuws. Daarmee opende zich een nieuwe wereld van vormen en tekens voor hem."Het werken met deze letters geeft me een enorme voldoening", zegt hij. "Elke keer als ik aan het werk ga word ik overvallen door een onverklaarbaar gevoel van vreugde."
Michel ontdekte dat schuine letters veel meer vrijheid toelaten en een meer eigentijdse uitstraling hebben: ze lijken vol leven te zitten. Dat was het begin van zijn persoonlijk verbetering en modernisering van het Hebreeuwse alfabetontwerp. 

Michel d'Anastasio is nooit meer opgehouden met het bestuderen van de Hebreeuwse taal, om nog meer greep te krijgen op al die tekens en letters die zo moeiteloos onder zijn ganzenveer vandaan lijken te komen.

Mocht je je afvragen waarom het papier in de video zo vreemd ligt: Michel d'Anastasio is linkshandig, en dan, zo zegt hij zelf, is kalligrafie een kunst op zichzelf. "Om die onder de knie te krijgen heb ik jarenlang keihard gewerkt, tot ik me opeens realiseerde dat ik het meesterschap verworven had en over mezelf durfde te zeggen dat ik kalligraaf was geworden. Desondanks is kalligrafie voor mij nog altijd een grote uitdaging, juist omdat ik linkshandig ben, maar ik heb in de loop der tijd zelf oplossingen gevonden voor de problemen waarmee ik me geconfronteerd zag. En dat is gelukt: ik weet precies hoe schuin mijn papier moet liggen, hoe lang de lijnen moeten drogen voor ik verder ga, en vooral: waar mijn focus ligt."

Calligraphie alphabet hébraïque - Hebrew alphabet calligraphy

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.