Levenslessen van een rabbijn

Gepubliceerd op: 23 februari 2023

Levenslessen van een rabbijn

Awraham Soetendorp

Amsterdam: Balans, 2023
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789463822411

Ook als e-book verkrijgbaar

Aan de vooravond van zijn tachtigste verjaardag, die hij vierde op 16 februari, blikt rabbijn Awraham Soetendorp terug. In zijn boek Levenslessen van een rabbijn deelt hij de belangrijkste inzichten die hij opdeed in een rijk en bevlogen leven.

Waar het om gaat, is dat verdriet en woede uiteindelijk niet de overhand krijgen, betoogt hij. Het is belangrijk dat de balans doorslaat naar hoop en optimisme. Ondanks dat optimisme zag Soetendorp veel en vaak onmogelijk te dragen verdriet om zich heen. 

Die achtergrond maakt Levenslessen van een rabbijn een bezield, wijs en noodzakelijk boek over liefde, verankering, over breken en helen, over verzet, verzoening en een goed geweten.

In tien hoofdstukken gaat de rabbijn in op de vele aspecten van een moedig en hoopvol leven. Die inzichten illustreert hij met dichtregels en wijsheden van onder meer chassidische leraren. Dit boek met teksten van Awraham Soetendorp is samengesteld met Annemiek Leclaire, freelance journalist bij onder meer NRC en Vrij Nederland.

Levenslessen van een rabbijn is verschenen bij Uitgeverij Balans.
Prijs paperback: 15,00 euro, E-book: 9,99 euro


Awraham Sjalom Soetendorp werd geboren op 16 februari 1943. De eerste twee jaar van zijn leven bracht hij door op een onderduikadres. Op zijn 25ste begon hij, als jongste rabbijn van Nederland, bij de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. "Het werk van vrede en hoop", zoals hij dat zelf noemde. Hij zou in Den Haag blijven vanaf het moment van zijn aanstelling in 1968 tot zijn afscheid van de LJG in 2008. In de media groeide hij uit tot "de stem" van de LJG in Nederland.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.