Lezing: Jessica Roitman, The Passover Problem

De paradox van de vrijheid in het Nederlands Caribisch gebied

Gepubliceerd op: 11 mei 2023

Op zondag 14 mei houdt de Amerikaanse historica Jessica Roitman van de Vrije Universiteit in Amsterdam een lezing voor Crescas.

In haar lezing The Passover Problem: Paradoxes of Freedom in the Dutch Caribbean, die online is te volgen verweeft zij de geschiedenis van de komst van Portugese en Spaanse Joden naar het Nederlands Caribisch gebied met de paradox van vrijheid.

Europese Joden maakten hun reis naar die onbekende, verre bestemmingen deels vanwege de grotere vrijheid die de Caraïben hen bood. Hun vrijheid betekende, paradoxaal genoeg, een einde aan de vrijheid van de tot slaaf gemaakten op de eilanden.

Jessica Vance Roitman is een Amerikaans historica en verbonden als hoogleraar Joodse Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Joodse diaspora in het Caribisch gebied en in Atlantische koloniale gemeenschappen van de vroegmoderne tijd tot het eind van de negentiende eeuw.

Deze lezing is in het Engels. Jessica Roitman neemt in haar vertelling ruim de tijd, zodat ook mensen die de taal iets minder goed machtig zijn, haar kunnen volgen.

Deelname aan de lezing The Passover Problem: Paradoxes of Freedom in the Dutch Caribbean kost 7,50 euro.

Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.
Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.

meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Logo samenwerking 'Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.