Boek: Frans Weisz

Dagboek van een filmmaker

Gepubliceerd op: 21 september 2023

Frans Weisz
Dagboek van een filmmaker

Harry Hosman

Amsterdam: Pluim, 2023
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789493304680

Frans Weisz is een van de belangrijkste Nederlandse filmmakers. Hij verwierf faam met onder meer Het gangstermeisje, Havinck, en de televisieseries Bij nader inzien en Op afbetaling.

Tijdens het maakproces hield Frans Weisz logboeken bij, met daarin niet alleen zakelijke notities. Hij schreef ook over de soms diepe dalen waar hij doorheen ging. Aan de hand van fragmenten uit deze dagboeken en brieven aan onder anderen Arnon Grunberg stelde auteur Harry Hosman het boek *Frans Weisz. Dagboek van een filmmaker* samen.

Passievol
Weisz neemt in zijn notities geen blad voor de mond. Hij blijkt een passievol en bijgelovig regisseur, een filmmaker vol angsten en twijfel. In zijn streven naar kwaliteit botst hij regelmatig met acteurs, filmcrews en producenten, overschrijdt hij opnameschema’s en klaagt hij over te lage budgetten. Zou er publiek zijn voor zijn films en series, zou hij nog wel een volgende film mogen maken?

*Frans Weisz. Dagboek van een filmmaker* is verschenen bij uitgeverij Pluim.
Prijs paperback: € 45,-.

Harry Hosman (1952) schreef over film voor het filmblad Skoop, De Tijd, de Volkskrant en de vpro gids. Bij de vpro werkte hij bij de afdeling Aankoop speelfilms, en als programmamaker werkte hij bij diverse kunstprogramma’s (Atlantis, RAM) en als maker/eindredacteur van het filmprogramma Stardust. Daarnaast werkte hij mee aan uitzendingen over muziek- en filmfestivals. Eerder publiceerde hij het boek Haarlem filmstad (2019). 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.