Boekennieuws

Van alles over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Poster van een onbekende kunstenaar bij gelegenheid van Jewish Book Month 2015

Veertien kinderen
De oorlogsgeschiedenis van mijn joodse familie

Fred Menko

Amsterdam: Boom Uitgevers, 2022
Aantal blz.: 336
ISBN: 9789024437603

Adolf Menko (1888-1963) kwam uit een Joods gezin met veertien kinderen en was na de Tweede Wereldoorlog de enige overlevende van zijn generatie. Twee broers waren een natuurlijke dood gestorven, alle andere broers en zusters en vele van hun aangetrouwde familieleden en nakomelingen waren vermoord. Dat lot trof in Mauthausen ook Adolfs eigen zoon Siegfried.
Veertien kinderen is geschreven door een kleinzoon van Adolf, Fred Menko. Vele ontstellende geschiedenissen komen voorbij: Westerbork, Auschwitz, Sobibor, Mauthausen, Het Apeldoornsche Bosch, de kampen voor dwangarbeid, de tragiek van de Joodse Raad. Ontzagwekkend was de moed van de jeugdige Palestinapioniers en het heldhaftige verzet van vele dominees. Veertien kinderen geeft een beklemmend beeld van racisme, vervolging, deportatie en moord, een geschiedenis die ook nu nog nauwelijks te bevatten is.

Fred Menko werd in 1951 geboren in Enschede in een Joods gezin als de jongste van twee broers. Hij studeerde Geneeskunde in Groningen, werd internist in Leiden en klinisch geneticus in Amsterdam. Hij begon Veertien kinderen als een documentatie van zijn familiegeschiedenis, maar het project groeide uit tot een bewustwording van gebeurtenissen waarover zijn ouders en grootouders niet spraken.

Oost-Weststraat
Over de oorsprong van genocide en misdrijven tegen de menselijkheid

Philippe Sands

Utrecht: Uitgeverij Spectrum, 2020
Aantal blz.: 512
ISBN: 9789000376162

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: George Pape
Oorsponkelijke titel: East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes against Humanity

Als mensenrechtenadvocaat Philippe Sands wordt uitgenodigd een college te geven in de west-Oekraïense stad Lviv, ontdekt hij een reeks buitengewone historische toevalligheden. Dit is het begin van een speurtocht die hem de halve wereld over zal voeren op zoek naar de oorsprong van het internationaal recht en zijn eigen geheime familiegeschiedenis, beginnend en eindigend met de laatste dag van de Neurenberg-processen.

Drie mannen vormden de leidraad voor Sands' zoektocht: mensenrechtenadvocaten Raphael Lemkin en Hersch Lauterpacht, de grondleggers van de begrippen 'genocide' en 'misdaden tegen de menselijkheid', en Hans Frank, Hitlers advocaat en leider van de nazibezetting in Polen. Het resultaat is een indrukwekkend boek over de Galicische wetten, dat laat zien hoe de wereld na de Tweede Wereldoorlog op juridisch gebied worstelde met iets overweldigends als massamoord.

Philippe Sands  (1960) is hoogleraar Internationaal Recht aan het University College London, en advocaat in de Matrix Chambers. Hij verschijnt vaak in internationale hoven, zoals het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hij is betrokken geweest bij een groot aantal van de belangrijkste internationale strafzaken van de afgelopen jaren, inclusief die van Pinochet, Congo, Joegoslavië, Rwanda, Irak en Guantanamo Bay. Galicische wetten is zijn vierde boek. Sands schrijft voor de Financial Times, The Guardian, New York Review of Books en Vanity Fair.

Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis
Het lot van de ontslagen Joodse bibliotheekmedewerkers

Mark Deckers

Amsterdam: Walburg Pers, 2022
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789462498990

Eind 1940 eist de Duitse bezetter het ontslag van alle Joodse medewerkers in Openbare Bibliotheken. Elf bibliotheekmedewerkers raken bijna geruisloos hun baan kwijt. Mark Deckers ging op zoek naar de verhalen van hun levens. Verhalen over pijnlijk ontslag of in de knop gebroken levens. Maar ook verhalen over het overleven van meerdere kampen of door moedig onderduiken. Verhalen over levens die bijna onder het stof leken te verdwijnen maar die het waard zijn om opnieuw in het licht te zetten.

Mark Deckers (1971) is van huis uit bibliothecaris en werkt tegenwoordig bij Rijnbrink als bestuurssecretaris. Hij is een specialist op het gebied van openbare bibliotheken en schrijft met regelmaat over de kleine bibliotheekgeschiedenissen. Eerder verscheen van zijn hand Alles behouden, de oorlogsdagboeken van de Bibliotheek Deventer.

In Brommer op zee, het VPRO literatuurprogramma op de zondagavond, was 20 maart het item Op bezoek bij Karina Schaapman en Eli Content te zien. Daarin kondigde Karina het binnenkort te verschijnen fotoboek Lust for life + more aan, een intens en intiem verslag van het werk van Eli tijdens zijn ziekteverloop.


Voor het literaire weblog Tzum las en besprak redacteur Frank van Dijl Leon de Winters debuutroman De (ver)wording van de jongere Dürer.

"Een knappe eerste roman", noemt Van Dijl de eerste roman van Leon de Winter, zowel naar vorm als naar inhoud. "Om met de vorm te beginnen: in de eerste helft van het boek is de schrijver de alleswetende verteller; hij weet wat er in de hoofdpersoon, de 19-jarige, werkloze jongere Dürer, omgaat en is volledig op de hoogte van diens gaan en staan. Hier is, kortom, sprake van een traditionele roman in de derde persoon. Halverwege het boek evenwel lijkt Dürer uit het beeld te zweven; de schrijver verliest hem soms geheel uit het oog en moet dan afgaan op getuigenverklaringen en Dürers dagboeknotities. Nieuwsgierig geworden? Lees verder in Recensie: Leon de Winter – De (ver)wording van de jongere Dürer.

De (ver)wording van de jongere Dürer verscheen in 1978 bij uitgeverij In de knipscheer en is in latere edities alleen antiquarisch te vinden."De mooiste boeken die u nog nooit hebt gelezen", kopt Schwob op zijn Facebookpagina. "Reikhalzend naar uitgekeken, naar verlangd en af en toe al glimpjes van opgevangen. Nee, we hebben het niet over de zon, maar over de Schwob Lenteactie 2022 die deze week van start gaat. Zeven titels deze keer, helaas aansluitend op de huidige realiteit met veel oorlog. Maar gelukkig gaat ook de herontdekking van vrouwelijke schrijvers uit de twintigste eeuw door."

Maar wat ís Schwob? Een initiatief van het Nederlands Letterenfonds waarvoor jaarlijks een twintigtal literaire klassiekers uit de wereldliteratuur wordt uitgekozen, recent uitgegeven of te verschijnen. De oudste titel is Honger (1890) van Knut Hamsun, de meest recente dateert uit 1954: De familie Aubrey van Rebecca West.

Zo komen we deze lente wel door!

De presentatie van het uitermate kritisch rapport over het boek Het verraad van Anne Frank  heeft ertoe geleid dat uitgeverij Ambo|Anthos op haar website in twee talen weten dat de gewraakte publicatie per direct niet meer leverbaar is. De bijeenkomst The Betrayal of Anne Frank: A Refutation op 22 maart in de aula van de UVA is terug te kijken bij mede-organisator Spui25.

Of het laatste woord over deze kwestie, en dan hebben we het nog niet eens over een antwoord op de kernvraag, ooit gesproken zal worden staat te bezien. Onderzoeksjournalist Bart Droog doet op zijn website Reporters Online ook een duit in het zakje met het artikel Gerommel in Duitsland en mysterieus gedoe in Nederland. De canard van ‘Het verraad van Anne Frank’. OP zijn Facebookpagina houdt hij uiterst nauwgezet hoe de media, ook internationale, de zaak behandelen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.