Expositie: Nicole Eisenman & de Modernen

Gepubliceerd op: 22 december 2022

Weerbarstige, maatschappijkritische verhalen, verbeeld met humor en herkenbare elementen uit de kunstgeschiedenis en de populaire cultuur. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman. Eisenman gebruikt de genderneutrale voornaamwoorden hen/hun. In deze tekst doen wij dat ook.

Het oeuvre van deze New Yorkse kunstenaar is de afgelopen dertig jaar internationaal beeldbepalend geweest voor de hedendaagse schilderkunst. Tot en met 12 februari 2023 zijn meer dan zeventig werken van Eisenman te zien in Kunstmuseum Den Haag. Daarnaast koos de kunstenaar veertig aanvullende schilderijen van moderne kunstenaars als Paula Modersohn-Becker en Edvard Munch. Deze werken zijn afkomstig uit de collecties van Kunstmuseum Den Haag, Kunsthalle Bielefeld en het Aargauer Kunsthaus.

Nicole Eisenman werd in 1965 geboren in het Franse Verdun en is van Duits-Joodse komaf. Op hun vijfde jaar emigreerde de familie naar New York. Na de opleiding Fine Arts aan de Rhode Island School of Design experimenteerde Eisenman met onder meer schilderkunst, beeldhouwen en video. Uit die periode stamt ook hun liefde voor de zogenoemde beer gardens, die in veel werken het decor vormen. Deze biertuinen zijn openluchtcafé’s waar de inwoners van New York elkaar ontmoeten en eten en drinken.

Eisenman verbeeldt thema’s als mens, identiteit, queerness en maatschappij. Hun werk typeert zich door een kleurenpalet dat van de doeken afspat.

De expositie Nicole Eisenman & de Modernen is tot en met 12 februari 2023 te zien in Kunstmuseum Den Haag.

Beeld: Nicole Eisenman, Beer Garden with Ash, AK/2009, olieverf op doek. De Ying Foundation

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.