Igor Levit speelt Schubert, Sjostakovitsj en Prokofjev

Gepubliceerd op: 11 november 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

Igor Levit is een wereldberoemde pianist. Zijn internationale carrière kreeg vleugels in 2005, toen hij maar liefst vier prijzen won op het Arthur Rubinstein Concours in Tel Aviv. Daarna bleef hij flink aan de weg timmeren en trad hij op in concertzalen en op festivals over de hele wereld. In 2015 werd zijn album met composities van Bach, Beethoven en Rzewski bovendien ‘recording of the year’ bij de Britse Gramophone Classical Music Awards. In 2018 ontving hij de Gilmore Artist Award en werd hij door de Royal Philharmonic Society betiteld tot ‘instrumentalist of the year’.

Levit speelt niet alleen virtuoos, hij is ook politiek geëngageerd. Hij ventileert graag zijn mening; zo werd hij in Engeland bekend als de "anti-brexit-pianist" en wordt hij in de Verenigde Staten al enige tijd "de pianist van het verzet" genoemd vanwege een vurige speech na de verkiezing van Donald Trump. Maar deze duizendpoot beperkt zich niet tot het geven van gloedvolle concerten en dito toespraken. Samen met de Bayerische Rundfunk produceerde hij een 32-delige podcast over de Beethovensonates die tijdens de eerste lockdown – in maart 2020 – begon. Uiteindelijk resulteerde dit project in een 52 afleveringen tellende reeks Twitter-concerten. Ook scheef hij onlangs het boek Hauspianist.

In Nederland is Levit een graag geziene gast. In januari 2013 debuteerde hij als Rising Star in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. En met het Concertgebouworkest vertolkte hij daarna tweemaal Beethovens Derde pianoconcert. Nu keert Levit terug naar onze hoofdstad in het kader van de serie Grote Pianisten. In de Grote zaal zal hij tijdens dit concert bevlogen werken van Schubert, Sjostakovitsj en Prokofjev ten gehore brengen.

Type:
muziek
Wie:
Igor Levit
Waar:
Koninklijk Concertgebouw, Concertgebouwplein 26, Amsterdam
Wanneer:
zondag 14 november 2021
Tijd:
20.15 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.