Nu online: Einstein en zijn tijd

Cultuurhistoricus David Wertheim laat zien dat Einstein de intellectueel van iedereen werd, en hoe de wetenschap reageerde.

Gepubliceerd op: 27 januari 2021

Albert Einstein en zijn baanbrekende relativiteitstheorie zijn een product van de bijzondere tijdsgeest aan het begin van de twintigste eeuw, betoogde cultuurhistoricus David Wertheim in zijn lezing Einstein en zijn tijd, die op donderdag 14 januari via Zoom te volgen was.

In de eerste decennia van de twintigste eeuw, een periode waarin tal van zekerheden op losse schroeven kwamen te staan, waagde 'de vader van de moderne natuurkunde' het een ongehoord revolutionaire theorie aan de wereld te presenteren.
Voor de wereld en voor de wetenschap was Einsteins roemruchte relativiteitstheorie dan ook een grote uitdaging.
Er ontstond een ideologische strijd met als inzet de waarde van wetenschap - en wie had kunnen vermoeden dat de wetenschap ruim honderd jaar later (in sommige kringen) opnieuw onder vuur ligt. En welke rol speelt het jodendom in dit verhaal?

Kortom: Einstein en zijn tijd is in deze tijd, waarin niets meer is zoals we gewend waren, actueler dan ooit. Bekijk de lezing hieronder (kosteloos) op onze website.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.