Expositie: Charlotte Salomon in Close-up

Gepubliceerd op: 9 mei 2024

In de lente en zomer van 2024 verandert een deel van het Joods Museum in een bioscooptheater uit de jaren 1920 en 1930. De expositie Charlotte Salomon in Close-up toont de invloed van film op Salomons wereldberoemde levenskunstwerk Leven? of Theater?

Charlotte Salomon is een jonge Joodse vrouw in het Berlijn van de jaren dertig. Ze groeit op in een omgeving vol muziek, kunst en cultuur, en studeert aan de kunstacademie. In 1939 vlucht ze voor de nazi's naar Zuid-Frankrijk, waar ze bij haar grootouders verblijft. Daar maakt ze een, voor die tijd, bijzonder multimediaal kunstwerk dat bestaat uit bijna 800 gouaches. Salomon wordt in 1943 in Auschwitz vermoord. Ze is dan 26 jaar oud. In 1947 vinden haar ouders het kunstwerk Leven? Of Theater?, en publiceren het. Het werk spreekt tot de verbeelding van velen en wordt wereldberoemd.

Berlijn & film
Salomons thuisstad Berlijn was een centrum van artistieke creativiteit waar het, toen relatief nieuwe medium van film op vele manieren werd verkend. Regisseurs en scenaristen schiepen verhalen en beelden in uitzonderlijke en nieuwe vormen. In de filmtheaters ervoer het publiek een nieuwe wereld, vol visuele prikkels en ervaringen. Ook Charlotte ging graag naar de bioscoop. De invloed hiervan resoneert op vele manieren in Leven? of Theater?

Het werk lijkt sterk op een storyboard voor een film. Zo maakt ze gebruik van flashbacks en doen tussenbladen denken aan tussentitels in stomme films uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Nieuw licht
De expositie Charlotte Salomon in Close-up werpt nieuw licht op het werk van Salomon. Door filmbeelden uit die tijd te combineren met gouaches uit het kunstwerk, word je uitgenodigd mee te kijken naar de invloed van film uit vooroorlogs Berlijn op Salomons unieke artistieke nalatenschap.

De expositie is tot en met 29 september 2024 te zien in het Joods Museum te Amsterdam.
Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Beeld: JCK

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.