EO werkt aan dramaserie over de Joodsche Raad

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

De EO werkt aan een dramaserie waarin de Joodsche Raad centraal staat. Die zal in 2024 op televisie te zien zijn.

De Nederlandse autoriteiten werkten vanaf het begin van de bezetting mee aan het afzonderen en registreren van de Joodse bevolking. Na de oprichting van de Joodsche Raad zorgde dit door de bezetter opgerichte orgaan voor de communicatie met de Joodse gemeenschap. De EO-serie De Joodse Raad brengt de gevolgen van de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in beeld.

De vijfdelige dramaserie vertelt het oorlogsverhaal van een vader en een dochter die ieder vanuit hun eigen overtuiging proberen het juiste te doen. Daarbij komen zij meer tegenover elkaar te staan.

Pierre Bokma als David Cohen en Jack Wouterse als Abraham Asscher. Beeld: Mark de Blok

Acteur Pierre Bokma vertolkt de tol van David Cohen, de voorzitter van de Joodsche Raad. Cohen blijft tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter "om erger te voorkomen." Zijn dochter Virrie (gespeeld door Claire Bender) laat juist, met gevaar voor eigen leven, honderden Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie.

De vijf afleveringen vertellen zowel het perspectief van vader David als dochter Virrie. Ook is er in de serie een rol voor een aantal vrienden van Virrie, onder wie Piet Meerburg (gespeeld door Victor IJdens) van het studentenverzet. Ook diamantair Abraham Asscher (Jack Wouterse), Davids medevoorzitter van de Joodse Raad, heeft een grote rol in deze televisieproductie.

Scriptschrijvers Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen baseerden de dramaserie op het boek De Joodsche Raad van Hans Knoop. De regie is in handen van Paula van der Oest.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.