De wonderbaarlijke verhalen van de Talmoed

Gepubliceerd op: 16 november 2023

Sommige zaken in het leven zijn onvoorspelbaar en komen onverwachts. Jacob de Leeuwe zet in de driedelige cursus Talmoed Sanhedrin het verschil uiteen tussen onze wereld en die bijzondere voorzienigheid die een mens overkomt.

Wat zijn engelen volgens de Joodse opvatting? Wat is hun taak en hoe beïnvloeden zij ons leven? Welke rol spelen zij vóór de geboorte, na de geboorte, tijdens het leven en bij het sterven?

Jacob de Leeuwe geeft hierbij een aantal voorbeelden uit Tenach, die ook in de Talmoed worden besproken. Welke levenslessen kunnen we hieruit trekken?

Welke invloed hebben woorden op ons functioneren, op onze relatie met anderen en de wereld? Waarom is zwijgen veel beter dan spreken en waarom is dit zo moeilijk?

In deze les komen voorbeelden van het woord, de roddel, de waarheid uit Tora en Talmoed aan de orde.

Drie zaken komen onverwachts:
1. Het plots terugvinden van een verloren gewaand object (metsiea)
2. De steek van een schorpioen
3. De komst van de zoon van David

Sommige zaken in het leven gebeuren onverwacht. Er valt soms geen touw aan vast te knopen hoe dingen gebeuren, in volstrekte willekeur. Toch zit er achteraf bezien overal een ratio achter.

In deze laatste les over de Talmoed kijkt Jacob de Leeuwe enerzijds naar onze wereld, die volgens een natuurlijke orde wordt bestuurd en die logisch te verklaren lijkt uit de natuurwetten. Anderzijds beziet hij een wereld waarin de mens een bijzondere voorzienigheid overkomt.

Je kunt je nu aanmelden op de website van Crescas. Mis deze cursus niet.

Beeld: Maor Attias, via Pexels

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.