The Stealer of Memories

Gepubliceerd op: 6 januari 2022

The Stealer of Memories

Mois Benarroch

Hackensack, NJ : Babelcube Inc., 2017
Aantal blz.: 157
ISBN: 9781507135563

Ook als e-book verkrijgbaar

Het overkomt ons allemaal wel eens: we praten met een familielid over een jeugdherinnering en plotseling zegt die: maar dat heb jij niet gedaan, dat heb ik gedaan. Niets aan de hand toch? Dat kan gebeuren. Maar wát herinneren we ons als we ons iets herinneren? Wetenschappelijke studies tonen aan dat we in minder dan 24 uur de herinnering aan wat ons is overkomen al hebben veranderd. Misschien zijn onze herinneringen niet altijd helemaal van onszelf, maar slechts gedeeltelijk. Deels zijn ze wat ánderen, die op dezelfde plaats waren, ons hebben verteld, en deels zijn het misschien wel de herinneringen van anderen die zich geleidelijk in onze hersenen hebben vastgezet.

De verteller van The Stealer of Memories steelt geen herinneringen, maar hij voelt zich wel een dief, omdat hij op sommige momenten de intiemste herinneringen van anderen naar zich toe trekt, om dan te beseffen dat hij zijn herinneringen niet meer van de anderen kan onderscheiden. 

De Israëlische dichter en schrijver Mois Benarroch (1959) werd geboren in Tetuán (Marokko). In 1972 kwam hij met zijn ouders naar Israël ("een andere planeet", zegt hij). Hij voelt zich nog steeds een buitenstaander, maar wordt door de Israëlische poëziegemeenschap geaccepteerd als insider. Benarroch is schrijver van onder andere de dichtbundel Esquina en Tetuán en de roman Lucena. In 2009 ontving hij de Israëlische Levi Eshkolprijs voor in het Ivriet geschreven literatuur.

In 2010 had Poetry International Nederland een vraaggesprek met Mois Benarroch, waarin hij onder meer vertelt over zijn gevoel van anders-zijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.