Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

Voor de afbeelding van deze week kozen we Verven en vilten, een 'peintisserie' van Saskia Weishut-Snapper. Op haar website vertelt de kunstenares over haar inspiratie en technieken: "In mijn werk laat ik me leiden door mijn scheppingsdrang en mijn fantasie. Door gevoelens, sferen, ritmes en lijnenspel. Mijn enorme collectie textiele materialen en mijn naaimachine doen de rest."

Are Comics Jewish? Een interessante vraag, meende het Amerikaanse kwartaalblad Jewish Currents, en besloot er een webinar aan te wijden. De vraag werd iets nader gedefinieerd: "Jews and Jewishness surround comics - but are comics Jewish?"

Het evenement, dat plaatsvindt op dinsdag 16 februari, is na registratie kosteloos bij te wonen. Je moet er alleen wel een uurtje voor op blijven: het webinar begint om 01.00 uur …

Op de prachtige foto van Sandra Haverman zien je Shura Lipovsky, ook bekend als 'de Magid van Amsterdam'.

Shura heeft haar inspirerende zanglessen voor 2021 verplaatst naar Zoom, zodat je veilig in je eigen omgeving maar toch samen kunt zingen.

Tijdens Shura's lessen leer je het zingen van nigoenim (melodieën zonder woorden, een soort muzikale meditaties) en ga je Jiddisje liederen zingen die met een specifiek thema te maken hebben, zoals 'De tijd', of 'Het hart en de clown', of 'Binnenwereld versus buitenwereld'.

Zoals op Shura's Facebookpagina wordt verduidelijkt: dit alles ter bevordering van zelfkennis, harmonie en compassie, geïnspireerd door een chassidisch kabbalistische achtergrond en Shura’s eigen visie hierop.

De eerstvolgende les is zondag 21 februari 2021 van 15.00 tot 16.30 uur. Je kunt je voor elke Zoomsessie (zie data hieronder) afzonderlijk opgeven via info.lipovsky@gmail.com. Na overmaking van de kosten ontvang je vlak voor de bijeenkomst de inlog-link voor Zoom.

Zondag 28 maart 2021
Zondag 25 april 2021
Zondag 16 mei 2021
Datum juni nog niet bekend

Naast Naches, het wekelijkse flitsbezoek aan een Joodse Nederlander op NPO 2 op de late zondagavond, is er ook de Jodcast, "de podcast voor iedereen met interesse voor de Joodse wereld en het land Israël."
In de Jodcast spreekt Margje Fikse veertig minuten lang met bekende en minder bekende Joodse Nederlanders.

In het begin verscheen de Jodcast één keer per maand, inmiddels lijkt de frequentie opgeschroefd naar eens per twee weken.
Frits Barend beet de spits af op 15 november 2019, de 18de Jodcast was op 29 januari 2021. Daarin kwam Ronit Palache aan het woord: “Het is me nooit gelukt om in een God te geloven."

Je vindt alle gesprekken op De Jodcast.

Dichterbij, of misschien wel Dicht erbij, is het online podium waarop het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt in tijden van corona-afstand. "Als de deuren van de concertzalen niet open kunnen, dan brengen we de muziek naar u toe. Zo hoort u ons online, alsof u erbij bent."
Zo kun je vanaf zaterdag 13 februari het concert bijwonen dat Daniel Barenboim en chef-dirigent Lahav Shani opnamen van het eerste pianoconcert van Frédéric Chopin, voorafgegaan door Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy. het RPhO biedt ook de optie een abonnement te nemen voor tien concerten.

Een aanzienlijk aantal Joodse (en niet-Joodse) beroemdheden heeft zich aangemeld voor het benefietevenement A Celebration of Hope and Healing, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de twee Hadassah ziekenhuizen in Jeruzalem. Na registratie (en tegen betaling uiteraard)  kun je de livestream bekijken op **zondag 21 februari om 8.30 uur**.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.