Dunkelblum zwijgt

Een roman over onontkoombare herinneringen en hoe mensen daarmee omgaan

Gepubliceerd op: 7 juli 2022

Dunkelblum zwijgt

Eva Menasse

Amsterdam: Atlas Contact, 2022
Aantal blz.: 528
ISBN: 9789025472269Dun

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Annemarie Vlaming
Oorsponkelijke titel: Dunkelblum

Dunkelblum zwijgt van Eva Menasse gaat over het stadje Dunkelblum, op het eerste gezicht een provinciestadje als alle andere. Maar achter de façade van deze Oostenrijkse gemeente gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis, en zwijgend over daad en daders, zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de nazomer van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al honderden DDR-vluchtelingen staan te wachten, verschijnt er een geheimzinnige bezoeker in het stadje. Plotseling volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op: op een akker aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was.

De Oostenrijkse Eva Menasse (1970) studeerde geschiedenis en Duitse literatuur. Ze werkte onder andere bij het Oostenrijkse tijdschrift Profil en bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung en ontving eerder de Heinrich-Böll-Preis. Haar roman Quasikristallen (2014) stond maandenlang op de bestsellerlijst van Der Spiegel. Eerder verschenen ook Vienna en de verhalenbundel Dagelijkse zonden. Dieren voor gevorderden verscheen in september 2018 en werd eerder bekroond met de Österreichischer Buchpreis. Menasse woont in Berlijn.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.