Hoofdsynagoge Antwerpen na renovatie weer open

Gepubliceerd op: 18 mei 2023

De Hoofdsynagoge van Antwerpen is na een renovatieperiode van veertien jaar heropend door de Belgische premier Alexander de Croo. De grote ‘Osten sjoel’ van de Scheldestad is meer dan honderd jaar oud en herbergt de orthodoxe Machsike Hadass-gemeenschap.

De Vlaamse gemeenschap en Antwerpse overheid hebben onder andere bijgedragen aan het herstel van de synagoge, die nu weer jaren mee kan.

Belgische kracht
“Het is een half mirakel dat 82 jaar na de meedogenloze pogrom in 1941, wij hier opnieuw samen zijn om deze sjoel te zegenen. De herinzegening markeert de symbolische overwinning van het licht op het duister. Van het goede in de mens op het kwade”, zei De Croo in zijn toespraak.

Het verhaal van België is dat van de Joodse bewoners ervan, aldus de premier. “Ze zijn de levendige herinnering dat onze Belgische kracht in onze diversiteit zit. Dat we een land zijn van vrije mensen, waar verschil geen probleem is maar net een rijkdom. Dat in ons land de vrijheid van mening en de vrijheid van religie ankerpunten zijn. Een land waarin we niet allemaal op elkaar moeten lijken en allemaal hetzelfde moeten denken, maar waarin we wel met elkaar in dialoog gaan en in verbinding staan.”

Lees het hele verhaal over de Hoofdsynagoge van Antwerpen op de website van Jonet.

Beeld: Website premier.be: Alexander de Croo,

Architectuurreportage van Steven Massart
Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.