The Art of the Jewish Family

A History of Women in Early New York in Five Objects

Gepubliceerd op: 18 februari 2021

The Art of the Jewish Family
A History of Women in Early New York in Five Objects

Laura Arnold leibman

New York: Bard Graduate Center, 2020
Aantal blz.: 350
ISBN: 9781941792209

Ook als e-book verkrijgbaar

In The Art of the Jewish Family onderwerpt Laura Arnold Leibman vijf objecten aan een nader onderzoek. Elk object heeft toebehoord aan een Joodse vrouw die tussen 1750 en 1850 leefde in New York.

We kijken mee naar de levens van Reyna Levy Moses (1753–1824), eigenaresse van een befaamd setje zilveren bekertjes (nu opgenomen in de collectie van het Metropolitan Museum in New York), de straatarme Hannah Louzada schreef in 1761 een brief aan de Sefardische congregatie Shearith Israel waarin ze financiële hulp vraagt, een boek met famiilieherinneringen van Sarah Ann Hays Mordecai (1805–1894), een geknipt silhouet uit de nalatenschap van rebbetsin Jane Symons Isaacs en een prachtig op ivoor geschilderd miniatuur van de op Barbados in slavernij geboren Sarah Brandon Moses (1799-1828), die een van de rijkste vrouwen van New York werd.

De hoofdstukken reconstrueren de biografieën van de vrouwen aan de hand van de voorwerpen - een nieuwe methode om tot geschiedschrijving te komen via materiële cultuur. Juist het feit dat Leibman de geschiedenis van de betreffende periode schrijft vanuit objecten die aan vrouwen hebben toebehoord of zelfs door hen zijn gemaakt, maakt The Art of the Jewish Family tot een uniek boek; geschiedenis wordt immers vrijwel altijd over en door mannen geschreven.
De schrijfster onderzoekt ook de maatschappelijke positie van Joodse vrouwen, die door de destijds geldende sociale en religieuze regels vrijwel volledig uit de historie zijn verdwenen. De voorwerpen vullen de leemtes op die voor de oplettende lezer in de Joodse geschiedschrijving verschijnen.

Dankzij de 'pauperbrief' van Hannah Louzena kom je meer te weten over het opleidingsniveau van vrouwen en kun je hun handschrift lezen, ontdek je hoe het zit met het bezit en de waarde van onroerend goed, de geestelijke gezondheidszorg en het synagogale steunfonds. De handige zilveren bekertjes van Reyna laten zien dat ze van goeden huize was en dat ze iets na te laten had. Het ivoren miniatuur is niet alleen door de voorgeschiedenis bijzonder: voor haar huwelijk was Sarah Rodrigues Bran­don alleen een vrouw van kleur, het miniatuur verandert letterlijk van kleur. Brandon was president van de al eerder genoemde Sefardische gemeente Shearith Israel, tot ze op dertigjarige leeftijd overleed.

Laura Arnold Leibman is hoogleraar Engelse taal- en letterkunde aan Reed College NY. Haar belangstelling gaat in het bijzonder uit naar de relatie tussen religie en de Amerikaanse cultuur vóór de Amerikaanse burgeroorlog. In 2012 verscheen Messianism, Secrecy and Mysticism: A New Interpretation of Early American Jewish Life, dat onder andere werd bekroond met de National Jewish Book Award. The Art of the Jewish Family: A History of Women in Early New York in Five Objects won maar liefst drie prijzen in de 2020 National Jewish Book Awards: de Celebrate 350 Award for American Jewish Studies, de Gerrard and Ella Berman Memorial Award for History en de Barbara Dobkin Award for Women's Studies. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.