De mensenmaatschappij
Een inleiding
Gepubliceerd op: 1 september 2022

Een inleiding
Abram de Swaan
Amsterdam: Prometheus, 2022
Aantal blz.: 216
ISBN: 9789044650587
Ook als e-book verkrijgbaar
Hoe zitten mensen in en aan elkaar? Hoe werken menselijke strevingen op elkaar in, vaak met gevolgen die door niemand voorzien of bedoeld zijn?
Hoe is het mogelijk dat samenlevingen zich in de loop van enkele duizenden jaren hebben uitgebreid van overlevingshordes met een paar dozijn leden tot staten die honderden miljoenen onderdanen kunnen omvatten en markten die miljarden mensen verbinden?
In een strak en overtuigend betoog, gescherpt aan de ervaring van meer dan een halve eeuw doceren, stelt Abram de Swaan de kernproblemen van het samenleven aan de orde: wat hebben mensen van elkaar nodig? Hoe zijn zij onderling verbonden? Wat verwachten zij van elkaar? Hoe onderscheiden zij zich van anderen? Hoe weten zij elkaar en zichzelf te bedwingen en hoe worden hun inspanningen onderling afgestemd?
Abram de Swaan (1942) was van 1973 tot zijn emeritaat in 2007 hoogleraar sociologie en sinds 2001 universiteitshoogleraar sociale wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde aan tal van universiteiten in het buitenland, onder andere Columbia University en het Collège de France. Zijn recentste boek is Tegen de vrouwen (2019), over het verzet tegen de emancipatie door rechtsisten en rechtgelovigen. De Mensenmaatschappij werd in vijf talen vertaald. De Swaan ontving in 2008 de P.C. Hooft-prijs voor zijn volledige oeuvre.