Kunst en cultuur

Crescas' keus uit kunst en cultuur waarvoor je in deze bijna-postcoronatijd het huis niet uit hoeft maar wel weer mag!

Gepubliceerd op: 10 juni 2021

De verf op dit nieuwe doek van de Israëlische kunstschilder en beeldhouwer Chaim Oren (1948) is nog nat. Op Facebook.com/chaim.oren.12 deelde hij de afgelopen week de voortgang van het schilderij. Meer over Chaim Oren op chaimoren.com.

Yair Aa

De Israëlische beeldend kunstenaar Yair Aa (1963) schildert, tekent, maakt beelden en etsen. Met zijn kunst vertelt hij in tal van technieken de verhalen van zijn dagelijks leven, zijn (familie)verleden en zijn Joodse identiteit.
In deze tentoonstelling toont hij voor het eerst zijn ‘corona dagboek’ aan het publiek: 101 beschilderde panelen over het wel en wee in coronatijd. Daarnaast maakte hij een serie olieverfportretten van dierbaren, een aantal intieme aquarellen, beelden en toont hij het monumentale drieluik ‘De verschrikkingen van de oorlog’.

Yair Aa heeft Nederlandse wortels. Hij heeft als soldaat en officier gediend in het Israëlische leger tijdens de oorlog in Libanon 1982-1986. Al in de laatste weken in het leger manifesteerden zich bij Yair symptomen van een psychische aandoening.
Na de oorlog is hij naar Nederland gegaan om van hier uit een wereldreis te maken door Zuidoost-Azië (Himalaya, Tibet, China, India). Na tien maanden reizen ging Yair terug naar Israël, waar zijn psychische aandoening verslechterde. Hij werd opgenomen met psychoses en een diepe depressie. Na een jaar in de kliniek wilde hij terug naar zijn oma in Nederland.

 Met steun van oma en familie kon Aa een jaar studeren aan Fotoacademie Hans Götz te Haarlem; daarna vervolgde hij zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie. Na anderhalf jaar belandde hij in een enorme psychose. Hij werd opgenomen in de Sinaï Kliniek in Amersfoort en begon na drie jaar aan een traject waardoor hij uiteindelijk terug kon keren in de maatschappij.
De leraren van de Rietveld Academie zeiden tegen hem: blijf tekenen! Dat is altijd in zijn hoofd gebleven.

Als je Yair Aa eens zou willen ontmoeten kun je contact opnemen met de Outsider Art Gallery.

Meer over deze bijzondere kunstenaar vind je op Beeldend Gesproken - over de kunstenaar Yair Aa.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Outsider Art Gallery
Wanneer:
vrijdag 21 mei 2021 - zondag 4 juli 2021
Tijd:
12.000 - 17.00 uur

Storm en stilte - een expositie met werk van Jenny Wesley (1948-2016)

Een graf in de wolken, tentoonstelling over het gedicht Todesfuge van Paul Celan

75 jaar geleden schreef dichter Paul Celan zijn wereldberoemde gedicht Todesfuge. Een van de drie originele typoscripten hiervan bevindt zich in Nederland. In 2020 is het respectievelijk 100 en 50 jaar geleden dat Celan werd geboren en stierf. Dat was voor het Joods Cultureel Kwartier aanleiding een tentoonstelling te wijden aan dit gedicht en zijn schrijver, en het originele typoscript te tonen.

Een graf in de wolken, tentoonstelling over het gedicht Todesfuge van Paul Celan in het Joods Historisch Museum had van 11 december 2020 tot en met 16 mei 2021 voor het publiek te zien moeten zijn, maar wegens de lockdown is de tentoonstelling helaas bijna niet open geweest. Met deze video krijg je toch een indruk.

Een graf in de wolken, tentoonstelling over het gedicht Todesfuge van Paul Celan

Achtergronden van Israël/Palestina

Het Academisch Debatcentrum Spui 25 organiseerde op 1 en 2 juni een tweeluik waarin met een kritische, academische blik werd gekeken naar de kwestie Palestina/Israël. Sprekers op de eerste avond gaven een diepgaande historische, culturele en sociale analyse van de actualiteit.
Tijdens de tweede avond werden de historische, sociaal-culturele achtergronden van het heden onderzocht vanuit de antropologie en het internationaal recht. Ook werd de publieke perceptie en de berichtgeving over Israël/Palestina in Nederland bezien.


Voices on Israel/Palestine - Contributions from the Humanities
Achtergronden van Israël/Palestina - Bijdagen uit de Geesteswetenschappen, AntropoIogie en Rechten

Werk van beeldend kunstenaar Peter Hein is te zien tijdens de Zomerexpositie bij Beelden in Gees. De hele zomer is Peter mede-exposant in de beeldentuin met grotere beelden en in de galerie met kleinere beelden. 
Beelden in Gees is een lustoord met een grote verscheidenheid aan beelden van verschillende kunstenaars, verspreid over zeven hectare prachtig, 'Engels' parkachtig landschap met veel open ruimte en kortgeschoren lawns, met bospaden, romantische vijvers en bijzondere bomen en planten. 

De idyllische beeldentuin nodigt uit om er een dag (al dan niet met een goed boek) te vertoeven, een kop koffie te drinken op het mooie terras en rustig te wandelen tussen al dat moois. En de omgeving is ook niet te versmaden!

Type:
tentoonstelling
Wie:
Beelden in Gees / Peter Hein
Waar:
Schaapveensweg 16, 7863 TE Gees
Wanneer:
In de maanden juni en september geopend op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, in juli en augustus ook op dinsdag.
Tijd:
12 - 17 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.