Kunst en cultuur
Crescas' keus uit kunst en cultuur waarvoor je in deze bijna-postcoronatijd het huis niet uit hoeft maar wel weer mag!
Gepubliceerd op: 10 juni 2021
Yair Aa heeft Nederlandse wortels. Hij heeft als soldaat en officier gediend in het Israëlische leger tijdens de oorlog in Libanon 1982-1986. Al in de laatste weken in het leger manifesteerden zich bij Yair symptomen van een psychische aandoening.
Na de oorlog is hij naar Nederland gegaan om van hier uit een wereldreis te maken door Zuidoost-Azië (Himalaya, Tibet, China, India). Na tien maanden reizen ging Yair terug naar Israël, waar zijn psychische aandoening verslechterde. Hij werd opgenomen met psychoses en een diepe depressie. Na een jaar in de kliniek wilde hij terug naar zijn oma in Nederland.
Met steun van oma en familie kon Aa een jaar studeren aan Fotoacademie Hans Götz te Haarlem; daarna vervolgde hij zijn studie aan de Gerrit Rietveld Academie. Na anderhalf jaar belandde hij in een enorme psychose. Hij werd opgenomen in de Sinaï Kliniek in Amersfoort en begon na drie jaar aan een traject waardoor hij uiteindelijk terug kon keren in de maatschappij.
De leraren van de Rietveld Academie zeiden tegen hem: blijf tekenen! Dat is altijd in zijn hoofd gebleven.
Als je Yair Aa eens zou willen ontmoeten kun je contact opnemen met de Outsider Art Gallery.
Meer over deze bijzondere kunstenaar vind je op Beeldend Gesproken - over de kunstenaar Yair Aa.
75 jaar geleden schreef dichter Paul Celan zijn wereldberoemde gedicht Todesfuge. Een van de drie originele typoscripten hiervan bevindt zich in Nederland. In 2020 is het respectievelijk 100 en 50 jaar geleden dat Celan werd geboren en stierf. Dat was voor het Joods Cultureel Kwartier aanleiding een tentoonstelling te wijden aan dit gedicht en zijn schrijver, en het originele typoscript te tonen.
Een graf in de wolken, tentoonstelling over het gedicht Todesfuge van Paul Celan in het Joods Historisch Museum had van 11 december 2020 tot en met 16 mei 2021 voor het publiek te zien moeten zijn, maar wegens de lockdown is de tentoonstelling helaas bijna niet open geweest. Met deze video krijg je toch een indruk.