Echo's van een oorlog, het geslacht Asser-Croiset

Een uiterst pijnlijke familiegeschiedenis die geen goede afloop kent

Gepubliceerd op: 24 juni 2021

De lange arm van de Tweede Wereldoorlog reikt tot in 2016 en vermoedelijk ook nog lang hierna. Dat geldt zeker voor de journalist, tekst- en liedjesschrijver Eli Asser (1922-2019) en zijn kinderen Joosje (1947), Hella (1949) en David (1961).
Frénk van der Linden sprak met hen en hoorde hoe een doos met oude familiefoto’s, persoonlijke documenten en immens verdriet om verloren familieleden tot een emotionele confrontatie binnen deze familie leidde.

De documentaire werd op 14 december 2016 uitgezonden door 2Doc. Een dag later schreef tv-recensent Hans Beerenkamp erover in NRC Handelsblad. "Kinderen van oorlogsslachtoffers, de zogeheten ‘tweede generatie’, hebben vaak te maken met rivaliteit in verdriet. Hun eigen problemen kunnen nooit opwegen tegen wat hun ouders hebben meegemaakt, in Auschwitz, het jappenkamp of een onderduikadres. Als ze pech hebben krijgen de affectief verwaarloosde broertjes en zusjes ook nog eens onderling heibel, voorzover ze al niet tegen elkaar worden opgezet.

Het is een bekend gegeven, maar zelden werd het zo pijnlijk geïllustreerd als in de documentaire Echo’s van een Oorlog - Het Geslacht Asser-Croiset (2DOC/EO) van regisseur In-Soo Radstake."

Echo’s van een Oorlog - Het Geslacht Asser-Croiset wordt opnieuw uitgezonden op *woensdag 30 juni * om 23.40 uur.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.