Boekennieuws

Van alles over boeken en schrijvers, boekpresentaties, recensies en andere literaire actualiteiten met een Joodse link

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Ostjuden, lesende alte Frau - 1895

Waar is het dagboek van Anne Frank

Ari Folman, Lena Guberman

Amsterdam: Prometheus, 2022
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789044645194
Vertaald door: Roland Fagel
Oorsponkelijke titel: Kitty's Diary

Zeventig jaar nadat Het Achterhuis werd gepubliceerd, verscheen voor het eerst een getekende versie van het wereldberoemde boek van de hand van Ari Folman. Het werd een wereldwijd succes. Dit keer vertelt Folman het verhaal van Kitty, de denkbeeldige vriendin tot wie Anne zich in haar dagboek richt.

Waar is het dagboek van Anne Frank is een avonturenverhaal waarin we Kitty volgen tijdens haar zoektocht naar Anne. We zien en lezen door Kitty’s ogen het verhaal over het leven van Anne, haar familie en het dagboek. We zijn getuige van Annes laatste weken, ontdekken wat er gebeurde na de Sjoa en hoe belangrijk het dagboek tot op de dag van vandaag is.

Dit stripboek is gebaseerd op Folmans animatiefilm Where Is Anne Frank. Samen met illustrator Lena Guberman bewerkte Folman de film tot deze schitterende strip, in een tekenstijl die jong en oud aanspreekt.

Ari Folman (Haifa, 1962) is filmregisseur, scenarioschrijver, filmproducent en componist van filmmuziek. Hij regisseerde de voor een Oscar genomineerde documentaire animatiefilm Waltz with Bashir en de live-action/animatiefilm The Congress.

Lena Guberman (Kiryat Ono, 1981) is illustrator voor boeken, kranten en films. Haar werk is verschillende keren bekroond met de Israel Museum Award.

En dan nu het goede nieuws…
Op naar de toekomst

Ruby Wax

Amsterdam: Uitgeverij Volt, 2022
Aantal blz.: 288
ISBN: 9789021462868

Ook als e-book verkrijgbaar

De afgelopen drie jaar sprak Ruby Wax mensen die het voortouw nemen in innovaties en zich inzetten voor een betere toekomst voor de mensheid. Van de gemeenschappen die worden ontworpen om eenzaamheid uit te roeien en de bedrijven die het geluk van hun werknemers vooropstellen, tot de indrukwekkende AI-technologie die kinderen met leermoeilijkheden helpt en de alfabetiseringsgraad naar een hoger niveau tilt. In En dan nu het goede nieuws... destilleert Ruby’s inspirerende bevindingen tot belangrijke praktische tips voor iedereen.

Nu we de groene spruiten van een postpandemische wereld beginnen te zien, is Ruby Wax' slimme en geestige En dan nu het goede nieuws... de blauwdruk die we allemaal nodig hebben om een vriendelijker en empathischer wereld te bereiken. Aan de hand van praktische lessen geeft Ruby lezers de mogelijkheid om positieve verandering te creëren en voorziet ze ons allemaal van een broodnodige tonic voor een betere geestelijke gezondheid en een beter welzijn.

Ruby Wax (1953) is comédienne en bestsellerauteur. Zij schreef de bestseller Tem je geest, de mindfulnessgids, Frazzled en De mens, een handleiding en behaalde haar master in cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford. Ook gaf ze wereldwijd presentaties over depressie en mindfulness, onder andere tijdens TEDGlobal, en heeft ze een platform opgezet voor mensen met depressie en andere geestesziektes.

In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog
De zuivering van de Nederlandse Krijgsmacht

Jan Schulten

Amsterdam: Uitgeverij Walburg Pers, 2021
Aantal blz.: 342
ISBN: 9789462498204

Ook als e-book verkrijgbaar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog boog de Nederlandse regering in Londen zich over de vraag hoe het na de oorlog met het land verder moest. Politieke en maatschappelijke vernieuwing was het veel gehoorde antwoord. Een hoofdrol was hierbij de verzetsstrijders toebedacht, die hadden immers karakter getoond. Bestraffing van de andere groep, de ‘foute’ Nederlanders, was vanzelfsprekend. Er kwam speciale wetgeving om het land te zuiveren van verraders, collaborateurs, profiteurs en ander gespuis. Want het moest allemaal binnen de regels van de rechtsstaat gebeuren. Ook de militaire ambtenaren werden onderworpen aan een "strenge beoordeling" opdat "het toekomstige leger van goede geest doordrongen zal zijn." In de schaduw van de oorlog vertelt in detail hoe deze naoorlogse zuivering zich voltrok.

David Grossman staat met Het leven speelt met mij, als More Than I Love My Life naar het Engels vertaald door Jessica Cohen, op de longlist voor de International Booker Prize 2022. De shortlist wordt op 7 april bekendgemaakt, waarna de winnaar van de International Booker Prize 2022 op 26 mei bekend zal worden gemaakt. Grossman won in 2017 ook al eens deze prestigieuze literaire prijs met A Horse Walks into a Bar, eveneens vertaald door Jessica Cohen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.