Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 23 december 2021

Waarom heeft Debby Waldman, dochter van een rabbijn, een kerstboom in huis? Na 29 jaar huwelijk met een niet-Joodse man (en de wetenschap dat zelfs Theodor Herzl een kerstboom had), is ze bereid toe te geven dat haar huis geen Joods huis is maar een huis waarin één van de bewoners Joods is en de andere niet. En die mensen houden van elkaar en respecteren elkaar. Lees Waldman hele verhaal in Why the Rabbi’s Daughter Has a Christmas Tree in Tablet Magazine.

Het lijkt wel een vraag uit de bollebozenquiz De slimste mens: Wat weet ú van de Joodse oorsprong van de kerstboom in Boston, MA?
Het is een dramatische geschiedenis die begon in Halifax in de Canadese provincie Nova Scotia op 6 december 1917. Abraham Ratshesky (1866-1943), zoon van Joodse immigranten uit Polen en succesvol ondernemer in Boston, speelt hierbij een belangrijke rol. Lees meer in JTA: The little-known Jewish origins of Boston’s annual Christmas tree tradition.

In New York bestaat al vele decennia een geweldige Joodse  traditie om de kerstdagen mee door te komen: Chinees eten en een filmpje pakken. Jordan Hoffman ging op pad voor Times of Israel en ontdekte tal van koosjere Chinese restaurants, en niet alleen in Chinatown. Zijn verslag lees je in Put the ‘oy’ in Christmas joy with this Jewish guide to navigating Xmas in NYC


In de podcast For Xmas in NY, the best Kosher Chinese and a movie with ToI's film critic kun je Jordan horen vertellen over die typisch Amerikaans-Joodse mitswa van Chinees eten en een film kijken met Kerstmis.

De Amerikaanse regisseur Amber Fares filmt de Israëlische comedienne Noam Shuster tijdens haar  provocerende comedy tour Reckoning With Laughter. In de korte documentaire wordt duidelijk dat ze lastige kwesties niet schuwt, maar die liever in het Engels behandelt. "Het breekt mijn hart dat ik het alleen zo hardop kan zeggen."

The New Yorker - Peacebuilding Through Jokes in “Reckoning with Laughter”

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.