Debat: Anna Hájková over haar boek The Last Ghetto

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Auteur Anna Hájková komt op 23 maart naar Amsterdam om te praten over haar boek The Last Ghetto, An Everyday History of Theresienstadt. Het boek is een wetenschappelijke studie naar het dagelijks leven in het concentratiekamp.

The Last Ghetto van de Tsjechisch-Britse historica verscheen in 2021 bij Oxford University Press. Het is gebaseerd op haar proefschrift dat zij verdedigde aan de Universiteit van Toronto. Eerder studeerde zij onder meer aan de Universiteit van Amsterdam en schreef haar thesis over de Nederlandse Joden in Theresienstadt.

Wetenschappelijke studie
Haar boek is de eerste wetenschappelijke studie over het dagelijks leven van mensen in Terezín in Tsjechië, algemener bekend onder de Duitse naam Theresienstadt. De Tsjechische vestingstad was een doorgangskamp voor Joden uit West- en Centraal-Europa, voordat zij werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen. Het concentratiekamp en getto bestond tussen november 1941 en mei 1945, en werd als laatste bevrijd door de geallieerde troepen. Een dag na het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.

Anna Hájková gaat over haar boek in discussie met Laurien Vastenhout van het NIOD, en historica Geraldien von Frijtag Drabbe Kunzel, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

De voertaal voor deze bijeenkomst is Engels.

Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25, 1012 XA Amsterdam
De entree is gratis. Aanmelden vooraf is vanwege de beperkte ruimte verplicht. Reserveer een zitplaats via de website van SPUI25.

Beeld: Anna Hájková, foto copyright Václav Jirásek (Universiteit van Warwick, UK)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.