Dona Gracia's Secret

The Adventures of an Extraordinary Jewish Woman in the Renaissance who was Almost an Unsung Hero

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Dona Gracia's Secret
The Adventures of an Extraordinary Jewish Woman in the Renaissance who was Almost an Unsung Hero

Marilyn Froggatt

New York, Jeruzalem: Gefen Publishing House, 2020
Aantal blz.: 56
ISBN: 9789657023082

Minder dan zestig pagina's heeft de Canadese schrijfster Mar­i­lyn Froggatt nodig om aan kinderen vanaf acht jaar het levensverhaal te vertellen van Doña Gracia Mendes Nasi (1510 – 1569), een prestatie als je je realiseert wat een leven deze bijzondere vrouw heeft gehad. De Israëlische krant was ook vol lof, getuige de uitgebreide en lovende boekbespreking.

Geboren in een welgestelde Sefardische familie in Lissabon werd Gracia Nasi, om aan de Inquisitie te ontkomen, katholiek gedoopt en zij kreeg daarbij de naam Beatriz de Luna. Ze trouwde in 1528 met de rijke zakenman en bankier Francisco Mendes. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1538 en vier jaar later ook diens broer, nam Beatriz/Gracia de leiding van het handelsimperium over en werd, mede dankzij haar fortuin, een niet uit te vlakken tegenstander van machthebbers en de Inquisitie. Toch moest ook zij vluchten voor de christelijke Jodenjagers, en pas toen ze in 1551 in Ferrara ging wonen, voelde ze zich veilig genoeg om haar eigen naam en identiteit aan te nemen.
In 1553 vestigde Doña Gracia zich met haar dochter in Constantinopel, waar ze zich bleef inzetten voor het welzijn en de veiligheid van haar geloofsgenoten. Na haar dood raakte ze in de vergetelheid.Marilyn Froggatt heeft een BA in Engelse literatuur en studeerde af op Joodse studies aan de hebreeuwse Universiteit in jeruzalem.

Vijfhonderd jaar later is Doña Gracia Mendes Nasi een rolmodel voor jonge vrouwen: als je moed en doorzettingsvermogen hebt, kun je alles aan, is de boodschap. Dan wordt er zelfs een dag naar je vernoemd (Dona Gracia Day in New York en Philadelphia), dragen een hotel en een museum (Tiberias, Israël) en een Italiaanse wijn (koosjer wit) je naam, kreeg je in 2011 je eigen website (inmiddels gearchiveerd) en Facebookpagina, speel je een rol in de Turkse televisieserie over het Ottomaanse rijk (Muhteşem Yüzyıl) en last but not least: heb je een geweldige pagina op Jewish Women's Archive.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.