Jacob Israël de Haan maand

Herdenken is Beleven, Herdenken is Ontdekken

Gepubliceerd op: 6 juni 2024

Het Genootschap Jacob Israël de Haan herdenkt de hele maand juni zijn honderdste sterfjaar onder het motto 'Herdenken is Beleven, Herdenken is Ontdekken'.

Jacob de Haan (pas later noemde hij zich met zijn volle naam Jacob Israël de Haan) werd in een groot, orthodox-Joods gezin geboren als zoon van een chazzan. De schrijfster Carry van Bruggen was een van zijn zusters.

De Haan emigreerde in 1919 naar het toenmalige Palestina en werkte daar als correspondent van het Algemeen Handelsblad, een van de voorlopers van NRC. Zijn reportages gingen vaak over de opbouw van het Joodsch Nationaal Tehuis sinds de Balfour-verklaring van 1917, maar ook over het dagelijks leven in Jeruzalem en omgeving. Hij had een speciale belangstelling voor het leven van de Arabische bewoners van Palestina. Ook volgde hij de politieke ontwikkelingen in vooral Egypte en Jordanië.

Hij werd 30 juni 1924 vermoord door Avraham Tehomi, die lid was van de Joodse paramilitaire organisatie Hagana.


Op diverse locaties in heel Nederland zijn evenementen georganiseerd. Je kunt kiezen uit voordrachten, tentoonstellingen, een studiedag, een rondetafelgesprek, een buffet, recitals, een boekpresentatie, muziektheater, en een nieuwe film over De Haan.

Het volledige programma staat op de website van het Genootschap. Daar kun je ook kaarten bestellen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.