Boek: Arnon Grunberg - De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood
Gepubliceerd op: 29 juni 2023

Arnon Grunberg
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2023
Aantal blz.: 296
ISBN: 9789493304048
Al decennia wordt er gedebatteerd over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot.
Zeker sinds de aanslagen van 9/11 gaat het debat over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Telkens valt dan de naam George Soros, die al dan niet openlijk ‘rijke Jood’ wordt genoemd.
Arnon Grunberg reisde in 2022 naar Georgië, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraïne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. En naar Polen, waar hij een gesloten detentiecentrum bezocht. In Nederland liep hij mee met de IND en de vreemdelingenpolitie, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen.
De bewaakte grensovergang is waar de staat iedereen als verdachte beschouwt. Daar moet men zijn onschuld bewijzen. Daar wordt verschil gemaakt tussen ingezetenen en niet-ingezetenen. Want hoezeer sommige grenzen ook onzichtbaar zijn geworden, zij markeren nog altijd het punt waar de ene wet ophoudt en de andere begint.
Grunberg onderzoekt hoe onze grenzen altijd weer verdronken en geredde mensen produceren. Hij vergeet daarbij de geschiedenis van de Europese grenzen en vluchtelingen niet.
De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood is verschenen bij uitgeverij Pluim.
Prijs paperback: € 22,99.
Arnon Grunberg (Amsterdam, 1971) is een gevierde en vaak bekroonde romanschrijver, woonachtig te New York. In 1994 verscheen zijn debuut Blauwe maandagen, gevolgd door onder andere Figuranten (1997), Fantoompijn (2000) en De asielzoeker (2003). Voor de roman Tirza (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Daarnaast schrijft hij columns, essays, recensies, korte verhalen en reportages voor kranten, weekbladen en literaire tijdschriften zoals NRC Handelsblad, Vrij Nederland, Humo en de vpro gids.