Expositie: Een blik op het verleden van Winterswijk

Gepubliceerd op: 23 november 2023

De permanente tentoonstelling Een blik op het verleden is een tentoonstelling met foto's en andere herinneringen uit het rijke Joodse verleden van Winterswijk.

De foto's vertellen de verhalen over de Joodse inwoners van het Gelderse stadje. Over de kinderen die dagelijks na hun gewone schooldag naar het eigen schooltje kwamen om Hebreeuws te leren. Over de handelaren in vee en vlees, die in alle buurtschappen rond Winterswijk dieren opkochten of leverden. Over de mensen die op de oude begraafplaats aan de Spoorstraat begraven liggen.

Er zijn tal van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting, waardoor een groot deel van de ruim driehonderd leden tellende gemeenschap werd vernietigd. En er zijn de verhalen van de mensen die ondanks alles na die oorlog de draad weer oppakten en werkten aan herstel van de Joodse gemeenschap in Winterswijk.

Rijksmonument
De synagoge is het hart van een bijzonder complex, dat niet voor niets is erkend als Rijksmonument. Achter de synagoge ligt het ritueel badhuis, het mikwe, met ernaast een gebouwtje met een klaslokaal en vergaderruimte, en de woning van de voorzanger. Achter de lange betonnen muur ligt een oude Joodse begraafplaats, die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland.

De synagoge heeft ook in de 21ste eeuw nog steeds die religieuze functie, maar de lokale Joodse gemeenschap bestaat nog maar uit een handvol mensen. Het voortbestaan van het synagogecomplex wordt gegarandeerd door de nieuwe eigenaar, de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek.

Meer informatie over de expositie en de openingstijden staat op de website van Synagoge Winterswijk.

Beeld: Synagoge Winterswijk

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.