De kleermaaksters van Auschwitz

Gepubliceerd op: 26 januari 2023

De kleermaaksters van Auschwitz

Lucy Adlington

Amsterdam: Boekerij, 2023
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789022590744

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Irene Goes
Oorsponkelijke titel: The Dressmakers of Auschwitz

In concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hadden 25 Joodse vrouwen en meisjes de taak luxe kleding te maken voor de nazi-elite. De Britse auteur Lucy Adlington onderzocht het lot van deze vrouwen. Zij sprak onder meer met de laatst overlevende naaister en raadpleegde tal van bronnen.

Het kleermaakatelier, de zogenoemde Obere Nähstube (de hoogste naaikamer), werd opgericht door Hedwig Höss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. Hier instrueerden zij en andere SS-vrouwen de kleermaaksters om kledingstukken te ontwerpen voor de nazitop in Auschwitz.

De hechte band die de naaisters hadden, bood niet alleen steun tijdens het dagelijks leven in het kamp. Hierdoor hadden zij ook de moed en de kracht om bij te dragen aan het verzet achter het prikkeldraad, blijkt uit het boek.

De combinatie van een feitenrelaas en bronnenonderzoek levert onthullingen op over een nog onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. En over de hebzucht, wreedheid en schijnheiligheid binnen het Derde Rijk.

Het verhaal is geïllustreerd met verschillende afbeeldingen van kledingontwerpen.

Het boek ligt vanaf 17 januari 2023 in de winkel en is ook online te bestellen.

Lucy Adlington is een Britse schrijver en kledinghistoricus. Ze studeerde aan de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van York en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Eerder schreef ze Great War Fashion: Tales from the History Wardrobe en Fashion: Women in World War One.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.