Hitler, My Neighbor

Memories of a Jewish Childhood, 1929-1939

Gepubliceerd op: 8 april 2021

Hitler, My Neighbor
Memories of a Jewish Childhood, 1929-1939

Edgar Feuchtwanger, Bertil Scali, co-auteur

New York: Penguin Random House, 2017
Aantal blz.: 224
ISBN: 9781635420487
Vertaald door: Adriana Hunter
Oorsponkelijke titel: Hitler, Mon Voisin: Souvenirs d'un enfant juif

Hitler, My Neighbor, Memories of a Jewish Childhood 1929-1939 verscheen in 2013 in Frankrijk onder de titel Hitler, mon voisin, omdat de schrijver, Edgar Feuchtwanger (1924), bij het opschrijven van zijn jeugdherinneringen werd geholpen door de Franse journalist Bertil Scali.
Het boek registreert de jaren 1929-1939, zoals Edgar (Burschi) Feuchtwanger die beleefde nadat Adolf Hitler in München zijn intrek had genomen op huisnummer 16 aan de welgestelde Prinzregentenplatz, tegenover het huis van de familie Feuchtwanger. Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een citaat uit Mein Kampf, dat Hitlers groeiende Jodenhaat illustreert, terwijl Feuchtwangers tekst de historische ontwikkeling beschrijft waarin hijzelf opgroeide.

Feuchtwanger put uit zijn eigen herinneringen, een geschiedenis van de familie Feuchtwanger die eerder in Duitsland was verschenen, tijdschriften en kranten uit de beschreven periode, en niet te vergeten het werk van zijn oom, de schrijver Lion Feuchtwanger (1884-1958) om een beeld te geven hoe het was om als kind te leven met de toenemende dreiging van de nazi's. Hij vertelt over zijn ervaringen op de lagere school, waar hij in de klas zat bij een onderwijzer met vurige nazisympathieën en zijn niet-Joodse klasgenoten steeds minder met hem te maken wilden hebben, en over het vertrek van zijn lievelingsoppas, die niet meer bij een Joodse familie mocht werken. Veel vrienden en familieleden namen al snel de wijk, maar Edgars vader weigerde aanvankelijk te erkennen dat zijn gezin steeds kwetsbaarder werd:  "Wij wonen al meer dan 400 jaar in Duitsland. Deze waanzin gaat ook weer voorbij, net als al die andere die wij Feuchtwangers hebben overleefd."

In Time Magazine is een voorproefje te lezen: Growing Up Jewish on Hitler's Block: 'Our Neighbor's a Dangerous Man'.

Edgar Joseph Feuchtwanger OBE (1924) werd geboren in een welgestelde familie in München. Als veertienjarige werd hij naar Engeland gestuurd, waar als door een wonder zijn familie zich in 1939 bij hem kon voegen. Hij studeerde geschiedenis en werd in 2021 benoemd tot Officer of the Order of the British Empire voor zijn inspanningen om de relaties tussen Groot-Brittannië en Duitsland te verbeteren.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.