Jachnun-ontbijt in Filmhuis Kriterion
Gepubliceerd op: 12 juni 2025
Deze zomer serveren Yam en David in filmhuis Kriterion hun verse, zelfgemaakte jachnoen.
Jachnoen is een gerecht van dungerold deeg, vergelijkbaar met bladerdeeg, en is afkomstig uit de Jemenitisch-Joodse keuken. Het deeggerecht wordt 's nachts langzaam gekookt in de oven en op sjabbatochtend warm geserveerd. Een ontbijt met jachnoen is compleet met een hardgekookt ei, pittige dipsaus van groene pepers, kruiden en knoflook (schoeg) en tomatensalsa met olijfolie.
Jachnoen komt oorspronkelijk uit Aden, een welvarende havenstad in het zuiden van Jemen. De Joodse gemeenschap van Aden ontwikkelde zich redelijk onafhankelijk van Joodse burgers in de rest van het land. In 1949 konden de Jeminitische Joden gebruikmaken van een speciale luchtbrug naar Israël. Een exodus die bekendheid verkreeg onder de naam Operatie Vliegend Tapijt.
In de traditionele bereiding werden de deegrolletjes geserveerd met zoetigheden, zoals honing of vijgen. Het typische gerecht van de nieuwkomers sloeg al snel aan in Israël, maar dan in een hartige variant met ei en tomaat. Jachnoen is nu zo populair dat de deegwaren gewoon in de supermarkt te koop zijn. Of vers gemaakt, in een van de vele eetkraampjes op straat.
Nieuwsgierig naar dit hapje? Online zijn verschillende recepten te vinden. Als je het zelf wilt maken en niet uren in de keuken wilt staan, kun je een beetje smokkelen en kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.
Het is vooral belangrijk dat de deegrolletjes in de oven niet uitdrogen, want gemiddeld staan de jachnoen zo’n tien tot twaalf uur in een oven op 100 tot 110 graden Celsius. Koks raden aan een paar boterhammen op de bodem van de pan te leggen om aanbranden te voorkomen. De eieren kook je samen met de jachnoen in dezelfde pan. Traditioneel wordt de lekkernij gekookt in een speciale aluminium, afsluitbare jachnoenpot. Een ovenvaste pan met een deksel voldoet ook.
Je kunt jachoeun deze zomer iedere zaterdagochtend komen proeven in Filmhuis Kriterion, Roetersstraat 170, 1018 WE Amsterdam.
Beeld: Jachnoen met hardgekookt ei en tomatensalsa. Foto: Maor X (Eigen werk via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)