Documentaire: Het Atelier, Portret van Hella

Freek de Jonge doet zijn vrouw een documentaire cadeau

Gepubliceerd op: 4 mei 2023

Op dinsdag 9 mei wordt de documentaire Het Atelier – Een Portret van Hella vertoond in Cinema Amstelveen. Het Atelier is een film over de opmerkelijke creatieve veerkracht van Hella, de echtgenote van Freek de Jonge.

Freek de Jonge gaf zijn vrouw Hella de Jonge vorig jaar het mooiste verjaardagscadeau ooit: een bioscoopfilm over haar leven waarin zij laat zien hoe ze traumatische ervaringen heeft ingeruild voor geluk en vrijheid.

Oma Lientje
In de film voert Hella gesprekken met vrienden, haar vader Eli Asser en anderen. Echtgenoot Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en met Hella de opnames vormgegeven.

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveld Academie was misgegaan, heeft zich in twee jaar ontwikkeld tot een een eigen stijl met eigen verhalen. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

Gevarieerd oeuvre
De documentaire laat zien hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre. Hella en Freek de Jonge wonen de vertoning van de documentaire bij en praten na met het publiek.

Locatie: Cinema Amstelveen, Stadshart Amstelveen
Kaartjes kosten € 14,50 en zijn verkrijgbaar via de website van De Schouwburg Amstelveen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.