Boekennieuws

Joodse schrijvers en hun boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022

De eerste regendruppels in Jeruzalem, van Alex Levin. Levin (1975) komt oorspronkelijk uit Kiev, Oekraïne. Zijn werk is opgenomen in talrijke privé-, bedrijfs- en museale collecties in de VS, Israël, Frankrijk, Italië, Oekraïne, Zwitserland en België.
Zijn werk concentreert zich op surrealisme en realisme en omvat een reeks werken waarbij hij olie-, acryl-, potlood-, houtskool- en temperaverven gebruikt. Een van zijn favoriete en meest gebruikte technieken is de 16de-eeuwse multi-layering techniek met behulp van tempera en olie zonder gebruik te maken van penseelstreken.
Levin ging in 1990 op alija en diende drie jaar in het Israëlische leger. In 1997 ging hij naar de opleiding industrieel en webdesign in Tel Aviv en studeerde nieuwe kunststijlen en technieken bij professor Baruch Elron, de voorzitter van de Israel Artist Association.

De man uit de toekomst
Het visionaire leven van John von Neumann

Ananyo Bhattacharya

Amsterdam: Atals Contact, 2022
Aantal blz.: 392
ISBN: 9789045039596
Vertaald door: Hans van den Berg
Oorsponkelijke titel: The Man from the Future: The Visionary Life of John von Neumann

Kernwapens, computers, smartphones. Ze dragen allemaal de vingerafdruk van één opmerkelijke man. John von Neumann was een van de meest invloedrijke wetenschappers die ooit heeft geleefd.
De man uit de toekomst is een virtuoze, intellectuele biografie over deze wetenschapper. John von Neumann, geboren rond de vorige eeuwwisseling in Boedapest, is een van de invloedrijkste wetenschappers die ooit heeft geleefd. Zijn collega’s geloofden dat hij de snelste hersenen ter wereld had. Kernwapens, speltheorie, computers, de smartphone, ze dragen allemaal de vingerafdrukken van een opmerkelijke man. Maar ondanks zijn bijdragen aan de theorie van wiskunde, economie, logica, complexiteit en quantumfysica werd John von Neumann op de een of andere manier nooit zo’n bekendheid als Einstein. Ananyo Bhattacharya brengt daar verandering in. Hij onderzoekt hoe een combinatie van genialiteit en unieke historische omstandigheden één enkele man in staat stelde om door talrijke wetenschapsgebieden te razen en revoluties te ontketenen waar hij ook ging.

Ananyo Bhattacharya is wetenschapsjournalist, o.a. voor The Economist en Nature. Hij studeerde natuurkunde aan de universiteit van Oxford en promoveerde aan het Imperial College London. De man uit de toekomst' is zijn debuut.

In de Digibieb: Diamantstad

Herman Heijermans

Amsterdam: Querido, 2022
Aantal blz.: 268

Het decor van Diamantstad (1904) is een Amsterdams getto dat wordt bewoond door een Joods-orthodoxe gemeenschap van sjacheraars en voddenkoopmannen. Hier ziet de hoofdpersoon Eleazar tot zijn grote vreugde hoe de arbeiders zich verheffen door te staken. Van een vrome Jood ontwikkelt Eleazar zich in de loop van het verhaal tot een ongelovige socialist met een bijzondere interesse voor Spinoza.

Bij het verschijnen van de derde druk van Diamantstad, in 1922, verscheen in het tijdschrift Den Gulden Winckel een niet erg vrolijk stemmende bespreking...

"Wanneer we tot het lezen van dit boek ons zetten en meer en meer in den geest ervan ons verdiepen, komen we weer in eene wereld die nu verre van ons is in zijn geslagenheid van smart door de tragiek des dagelijkschen levens. [...]
Het eerste gedeelte in het boek is zeer zeker het beste, d.i. waar Heyermans die grijnzende en giftige bende van sjacheraars door de ruiten der Beurs maar van verre ziet. Daar is de menschenliefde van een kunstenaar even tot waarachtigen haat jegens het muitend bedrijf geworden, die zich niet uitsprak in gedachten doch die de lijnen van het plastisch bewegen zijner personen doet verscherpen tegen den achtergrond zijner gemoedsgestemdheid, die hier het levend rhythme is."

Je kunt Diamantstad in de Digibieb van Crescas lezen of downloaden naar je eigen computer of tablet.

Herman Heijermans (1864 – 1924) heeft een aantal romans op zijn naam staan, maar schreef vooral korte verhalen en toneel. Hij schreef onder een aantal pseudoniemen, waaronder Samuel Falkland en Koos Habbema. Heijermans begon als toneelrecensent bij De Telegraaf. De kritieken die hij daarvoor schreef waren erg fel, zodat hij al snel veel vijanden maakte. Daarna begon hij zelf ook zelf toneelstukken te schrijven, die zeer sociaal betrokken waren. Bekende voorbeelden hiervan zijn Ghetto (1898) en Op hoop van zegen (1900). Heijermans was ook in de socialistische beweging zeer actief en lid van de SDAP.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas vind je een uitgebreide levensbeschrijving van Herman Heijermans en een lijst met zijn werken en een groot aantal artikelen over de schrijver.

Uit de ramsj: Kamp van hoop en wanhoop
Getuigen van Westerbork 1939-1945

Willy Lindwer

Apeldoorn: Source 1 Media B.V., 1990
Aantal blz.: 348
ISBN: 9789082042726

Ruim 100.000 Nederlandse Joden werden in Kamp Westerbork bijeengebracht en gedeporteerd naar de nazi-vernietigingskampen. Doorgangskamp Westerbork was daarmee het voorportaal van Auschwitz. Willy Lindwer richt in Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork een monument op voor de mensen die in de oorlog in Westerbork zaten. Hij zocht tientallen overlevenden, verspreid over de hele wereld, op en legde hun ervaringen, verhalen, herinneringen en hun tragiek vast. Willy Lindwer laat daarbij op ontroerende wijze zien en horen dat Westerbork niet slechts een brandpunt was van lijden en verschrikking, maar ook van vitaliteit en hoop. Het boek bevat een unieke reeks foto’s, gemaakt door kampfotograaf Rudolf Werner Breslauer. 



Wil je Kamp van hoop en wanhoop. Getuigen van Westerbork 1939-1945 kopen? Klik op de titel!

Willy (Wolf) Lindwer (1946) is filmmaker en auteur. Zijn bekendste documentaires gaan over de Sjoa, het jodendom en het Midden-Oosten. Zijn film De Laatste zeven maanden van Anne Frank werd in de VS bekroond met de internationale Emmy Award. Willy Lindwer woont en werkt in Jeruzalem.

Catharina Irma Dessaur, Ronnie van Dijk, Atara, Reinier of Andreas Burnier. Ze had net zoveel namen als levens die ze leidde. Met een ongekende honger naar kennis werkte de Joodse Burnier als hoogleraar criminologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en publiceerde ze als romancier, essayist en dichter. Ze schreef openhartig over homoseksualiteit en verdwaald zijn in een vrouwenlichaam, ontketende meermaals verhitte debatten over euthanasie en abortus en sprak zich autonoom en moedig uit over feminisme, discriminatie, genetische manipulatie en de relatie tussen spiritualiteit en wetenschap. Tegelijkertijd werd Burnier geteisterd door angsten die hun oorsprong vonden in de oorlogsjaren: tussen 1942 en 1945 zat ze op zestien verschillende adressen ondergedoken.

Tijdens deze avond komen de veelzijdige elementen van deze erudiete schrijver tot leven: haar oorlogsgeschiedenis en verhouding tot het jodendom, haar academische werk als criminoloog en hang naar spiritualiteit, haar strijd voor vrouwen- en homorechten, haar visie op abortus en euthanasie en natuurlijk de liefde.  

Type:
literair
Wie:
Debatcentrum deBALIE
Waar:
online
Wanneer:
zondag 18 september 2022
Tijd:
online

Bij Op1 vertelde Arnon Grunberg over zijn stage bij de SGP. Hij was, zo vertelt hij, "nieuwsgierig naar deze kleine politieke partij met een heel eigen cultuur." De partij zette het filmpje vervolgens op YouTube.
Ook de aan Grunberg toegekende Vermeerprijs kwam ter sprake.

"Een verrassende openheid bij de SGP" - Arnon Grunberg liep twee weken mee

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.