Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 5 november 2020

Hannah Arendt
Over liefde en kwaad

Anne Heberlein

Utrecht: Het Spectrum, 2020
Aantal blz.: 232
ISBN: 9789000370658

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Marika Otte
Oorsponkelijke titel: Arendt. Om kärlek och ondska

Ann Heberlein (Malmö, 1970) is schrijver en doctor in theologie en ethiek. Ze heeft meerdere boeken op haar naam over onderwerpen als morele verantwoordelijkheid, kwaad en goedheid.

Winterbijen

Norbert Scheuer

Amsterdam: Ambo | Anthos, 2020
Aantal blz.: 296
ISBN: 9789026351419

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Anne Folkertsma
Oorsponkelijke titel: Winterbienen

De Eifel, januari 1944. Leraar Latijn en Geschiedenis Egidius Arimond is door de nazi's ontslagen vanwege zijn epilepsie. Hij verkeert in gevaar door zijn ziekte én door zijn bijverdienste: als imker smokkelt hij Joodse vluchtelingen in omgebouwde bijenkasten over de Belgische grens. Desondanks heeft hij allerlei affaires – onder andere met de echtgenote van een hooggeplaatste nazi. Terwijl het luchtruim boven de Eifel volstroomt met Engelse en Amerikaanse bommenwerpers wordt Arimonds situatie steeds nijpender. En dan wordt hij ook nog eens opgepakt …
Winterbijen is een meesterlijke roman over een man die verwoed probeert te overleven, over zijn liefde voor vrouwen, zijn bijen en de letteren – en over zijn vurige verlangen naar vrede.

Norbert Scheuer (1951) woont in de Eifel. Hij heeft verschillende prijswinnende romans geschreven; Winterbijen is de eerste roman die in Nederlandse vertaling verschijnt. Toen Scheuer een café in een klein dorp aandeed, hoorde hij er een lokale geschiedenis. Daarop is Winterbijen gebaseerd. Deze roman stond op de shortlist voor de Deutsche Buchpreis.

Met je poten in het bluswater
Conny Mus 70 jaar

Arthur van Amerongen

Sint Pancras: Uitgeverij Ezo Wolf, 2020
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789083077826

Woensdag 21 oktober zou Conny Mus 70 zijn geworden. Vrienden, familie en intimi blikken in het boek Met je poten in het bluswater terug op het leven en hun relatie met van de legendarische Midden-Oostencorrespondent.

Uit de bijna vijftig bijdragen aan dit boek komt Conny Mus zeer nadrukkelijk naar voren als een genereuze, warme, gastvrije, vrolijke, oprechte en betrokken levensgenieter met een klein hartje. Hijzelf had hier aan toegevoegd: 'die Mus is een goeie gozer maar hij zou een borrel moeten lusten'. Hij was gezegend met typische Amsterdams-Joodse humor: snoeihard, bijdehand, met veel grappen over het uiterlijkvan anderen, practical jokes en andere ongein, en altijd klaar om mensen in de maling te nemen.

'Cowboys als Conny worden niet meer gemaakt. Wat mist iedereen die lieve beer.'

Bekijk op website Inburgerking de filmpjes die werden opgenomen op woensdag 21 oktober 2020, de dag dat Conny Mus 70 zou zijn geworden.


Let op: Met je poten in het bluswater verschijnt in beperkte oplage. Interesse om het boek te bestellen? Stuur dan s.v.p. een mail naar info@ezowolf.nl.


Arthur van Amerongen (1959) is een Nederlands schrijver, journalist en publicist.

Nieuws uit boekenland

  • In 1974 interviewde Paul Haenen voor het VPRO-programma Het gat van Nederland Harry Mulisch. bekijk het gesprek op het literaire weblog Tzum.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.