Joods Monument Arnhem

Vergeet nimmer wat hen is aangedaan

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022

In Arnhem werd op zondag 17 november 2019 door burgemeester Ahmed Marcouch, de commissaris van de Koning van Gelderland John Berends en opperrabbijn Binyomin Jacobs een monument onthuld ter nagedachtenis aan de circa 1.500 Joodse Arnhemmers die in de oorlog zijn vermoord. Het gedenkteken staat op de Jonas Daniël Meijerplaats bij de Eusebiuskerk. Op deze plek, grenzend aan het verdwenen plein van de Kippenmarkt voor de kerk, stond vroeger de Israëlitische godsdienstschool, vlak bij de Synagoge aan de Pastoorstraat.

Bij het monument hoort een fraaie drietalige website, waarin Joods Arnhem op alle denkbare manieren aan de vergetelheid wordt ontrukt.
Het verzamelen van verhalen over Joodse Arnhemmers gaat door - regelmatig verstuurt redacteur Peter Jetten oproepen om meer informatie. Hij is, vertelde hij aan het Arnhems Historisch Tijdschrift, een echte nieuwsjager geworden. Hij benadert mensen van wie hij denkt dat zij kunnen helpen om weggevoerde Arnhemmers opnieuw een gezicht te geven, bewerkt verhalen die mensen hem toesturen of hij schrijft ze zelf op basis van wat hem wordt toegestuurd.

Bekijk Joods Monument Arnhem in je browser.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.