Fake news: we trappen er bijna allemaal in

Gepubliceerd op: 16 februari 2023

Nepnieuws. Op social media is er haast geen ontkomen aan. Nepnieuws verspreidt zich als een virus razendsnel en laat zich moeilijk corrigeren. Daarom pleit hoogleraar Sander van der Linden voor een ‘vaccinatie’ tegen nepnieuws.

De verspreiding van ‘fake nieuws’ als propagandamiddel kennen we al heel lang. Bijvoorbeeld in de vorm van antisemitische propaganda, of de Russische verslagen van de oorlog in Oekraïne. Ook tijdens de coronapandemie ging nepnieuws als een lopend, nauwelijks te blussen vuur rond op social media. De vorm en de manier waarop mensen fake news verspreiden wordt steeds professioneler. Daardoor is het voor lezers die op zoek zijn naar informatie steeds lastiger verzinsels en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden.

Sander van der Linden, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge onderzoekt of het mogelijk is een psychologische immuniteit te ontwikkelen tegen nepnieuws en desinformatie.

Zijn nieuwe boek Foolproof: Why We Fall for Misinformation and How to Build Immunity verscheen begin dit jaar. Daarin beschrijft hij een experiment waarin hij de deelnemers een aantal krantenkoppen laat zien. Welke koppen zijn onzin en welke zijn echt? Die vraag is ingewikkelder dan gedacht. Slechts vier procent blijkt alle koppen met nepnieuws te herkennen. En dat heeft niets te maken met opleiding of het nieuws volgen. Volgens Sander van der Linden zijn wij allemaal kwetsbaar.

Op woensdag 7 juni geeft Sander van der Linden een online college over nepnieuws. Mis het niet.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.