Voortzetting ‘Toekomst Religieus Erfgoed’ gegarandeerd

Gepubliceerd op: 23 november 2023

Het programma Toekomst Religieus Erfgoed wordt de komende twee jaar voortgezet. Voor die periode is geld gereserveerd voor het behoud en toekomstbestendig maken van religieuze gebouwen die vallen onder het erfgoed. Ook synagoges en andere Joodse gebouwen behoren hiertoe.

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (D66) van Cultuur en Media ondertekende maandag de samenwerkingsafspraken met provincies, gemeentes, eigenaren van religieuze gebouwen en vertegenwoordigers van verschillende erfgoedorganisaties.

Jaarlijks stelt het ministerie zeker 400.000 euro beschikbaar voor het landelijke samenwerkingsverband Toekomst Religieus Erfgoed, dat sinds 2018 opereert en erg succesvol is. Alle ondertekenaars waren blij door te kunnen.

Gezamenlijke aanpak
Volgens het ministerie is een gezamenlijke ‘nationale kerkenaanpak’ noodzakelijk. Enerzijds zijn er de nog steeds groeiende zorgen bij de eigenaren van kerkgebouwen en kloosters om hun gebouwen te exploiteren en in stand te houden. Er is sprake van minder inkomsten en meer leegstand door krimp: het aantal bezoekers van religieuze gebouwen neemt af.

"Anderzijds heeft het gezamenlijke programma afgelopen jaren bewezen succesvolle instrumenten te ontwikkelen, relevante partijen om de tafel te krijgen en kennis te delen."

Lees het hele bericht op de website van Jonet.

Beeld: Interieur Synagoge Enschede, Door Kleuske - Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.