Lezing: Dubbel zondebok, met Piet Hagen

Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Dinsdag 25 april is Piet Hagen te gast bij boekhandel Blankevoort in Amstelveen. Hij zal praten over zijn recent verschenen boek Dubbel zondebok over de geschiedenis van Joodse journalisten, fotografen en andere publicisten in oorlogstijd.

Vanaf de eerste dag van de bezetting werden Joodse journalisten ontslagen en vervolgd. Zij waren de eerste slachtoffers van het naziregime. Velen van hen zijn gedeporteerd en omgebracht. Als journalist én als Jood stonden zij bovenaan de zwarte lijst van de bezetters. Hun vervolging werd voorafgegaan door jaren van antisemitische vooroordelen en propaganda, die hen brandmerkte als ‘leugenpers’.

Nadat Joodse journalisten door de Duitse bezetter waren uitgeschakeld, volgde de voltallige Nederlandse pers. Stap voor stap werd die ‘gelijkgeschakeld’, dat wil zeggen genazificeerd.

Toch kwam de waarheid van de Sjoa stukje bij beetje aan het licht, mede dankzij Joodse ooggetuigen en klokkenluiders.

Dubbel zondebok is een belangrijk historisch overzichtswerk en een monument ter nagedachtenis aan de vele Joodse journalisten die Nederland rijk was.

Over de auteur
Piet Hagen (1942) begon zijn loopbaan als redacteur van Trouw in 1967. Later was hij docent en directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht (1983-1995), hoofdredacteur van De Journalist (1995-2002) en columnist van NRC Handelsblad (2003-2005).

Sinds 2002 is hij fulltime auteur van boeken over geschiedenis. Hij publiceerde eerder Journalisten in Nederland (2002) en Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra (2010), genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en bekroond met de Dr. Joast Halbertsmaprijs. In 2018 verscheen het overzichtswerk Koloniale oorlogen in Indonesië.

Dubbel zondebok, Joodse journalisten in tijden van antisemitisme en vervolging 1920-1945 is verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Locatie: Boekhandel Blankevoort, Rembrandtweg 649 651, 1181 GV Amstelveen
Aanvang 20.00 uur, de boekhandel is vanaf 19.30 uur geopend.
Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot napraten en kan de auteur je exemplaar van zijn boek signeren.

De entree is gratis, maar in verband met de beperkte ruimte is aanmelden verplicht. Dit kan via e-mail: [email protected] of telefonisch op nummer 020 6455694.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.