Het geheim van henna: een Zoomlezing in het Ivriet!

Wat is henna, waarvan wordt deze kleurstof gemaakt, en wat is de achtergrond van de traditionele hennaversieringen?

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020

Je hebt ze vast wel eens gezien: de handen van Marokkaanse vrouwen, prachtig versierd met roodbruine,geometrische of krullerige patronen. Niet iedereen weet dat henna in het hele Midden-Oosten onlosmakelijk verbonden is met de huwelijkssluiting en andere met rituelen omgeven life events. Van Jemen tot Marokko wordt henna gebruikt om zulke dagen een (tijdelijk) onuitwisbare indruk te laten maken.

Het zijn bijna altijd vrouwen die het aanbrengen van de kleurstof op handen, voeten en nagels voor hun rekening nemen. Zulke hennasessies horen bij de voorbereidingen op de bruiloft. Begrijpelijk als je weet dat henna wordt gezien als bron van kracht, geluk en voorspoed, en bescherming zou bieden tegen het boze oog.

De Israëlische kunstenares Etty Griffioen-Elbaz stelde voor Crescas een lezing samen waarin ze aan de hand van een prachtige fotocollectie laat zien hoe een hennafeest wordt gevierd. Etty laat je een breed scala aan technieken en verschillen in hennaschilderstijlen en -motieven zien uit de hele wereld. En waarom worden in de ene gemeenschap abstracte patronen gebruikt, en in een andere afbeeldingen van bloemen? Er is zó veel te vertellen over een product dat afkomstig is van een doodgewoon plantje ...

En dan is er nog het merkwaardige verschijnsel dat henna in poedervorm groenig van kleur is, met water aangelengd een niet erg lekker ruikend modderig prutje wordt, je haar vuurrood wordt als je die pasta op je hoofd aanbrengt en dat de kleur, als je de henna aanmaakt met koffie, nog veel dieper wordt,

Meld je aan voor de Zoomlezing Het geheim van henna/Sod hachina op woensdag: 28 oktober om 20:00 uur.

LET OP: deze lezing wordt gegeven in het Ivriet, dus NIET in het Nederlands!
Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.