Lezing: Het vuur van de mystieke vervoering

Gepubliceerd op: 21 december 2023

Ruud Bartlema, beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek, vertelt over de betekenis van het chassidisme als mystieke beweging binnen het jodendom van de afgelopen drie eeuwen. Hij doet dat aan de hand van zijn schilderijen bij het boek De legende van de Baälsjem van de beroemde godsdienstfilosoof Martin Buber.

Los van welke instantie of instituut ook, spreekt het chassidisme heel veel moderne mensen aan. "God is in alles en overal tegenwoordig", laat Martin Buber de stichter van het chassidisme, de Baälsjem Tov, zeggen. Het woord chassied betekent ‘bevlogene’. Deze avond licht Ruud Bartlema dit interessante onderwerp verder toe.

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) opgeleid door onder anderen Maarten Krabbé, aan een van de Vrije Academies in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij in de hoofdstad Theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met een grote interesse voor Judaïca en Joodse mystiek.

Via het werk van de Joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de Joodse mystieke tradities van het chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zo ontstonden in de achterliggende jaren series tekeningen, etsen en schilderijen rond bijvoorbeeld de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en Bubers chassidische vertellingen. Daarnaast is ook het werk van Marc Chagall van grote invloed op hem geweest.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 15 januari 2024 in gebouw De Wijnstok, Dubbelsteynlaan-West 70, Dordrecht. Aanvang 20:00 uur.
Kijk voor meer informatie op de website van GNI-Drechtsteden.

Beeld: Ruud Bartlema, foto: Peter Bakker

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.