Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

Professor Michael Satlow bespreekt in Tablet Magazine The Rabbinic Network en maakte het diagram dat verduidelijkt hoe rabbijnen ten tijde van de Babylonische Talmoed met elkaar in contact stonden. met behulp van digitale technieken zouden allerlei fundamentele vragen over een van de belangrijkste boeken van het jodendom wellicht eindelijk kunnen worden beantwoord.

Israel21C startte in 2014 het Digital Ambassador Program, waaraan inmiddels ruim 300 jongeren studerend aan meer dan 75 universiteiten, deelnemen. Doel: een positief beeld versterken van Israël. de ambassadeurs hebben nu iets nieuws op touw gezet: Groundbreaking Israel, speciaal gericht op jongeren tussen 18 en 24 jaar, met veelzijdige content die op deze leeftijdsgroep is gericht. Doel: laten zien dat Israël een fantastisch land is waar fantastische dingen gebeuren waar de hele wereld profijt van kan hebben.

Montfort (Mon4t) is een Israëlische startup die zich heeft gespecialiseerd in neurologische aandoeningen. Fysieke psychiatrische onderzoeken zijn in tijden van de coronapandemie nog steeds lastig te realiseren, en daarvoor heeft Mont4t nu een oplossing gevonden: een platform waarop met gebruikmaking van smartphones en artificial intelligence op afstand zowel diagnoses kunnen worden gesteld als behandelingen worden ingesteld.


Geloven Joden in wonderen? Het is een goeie vraag die My Jewish Learning stelt. In de Joodse traditie zijn wonderen op tal van plaatsen te vinden, maar ze duiden is geen eenvoudige zaak ... Het artikel 'Do Jews Believe in Miracles?' is machtig interessant met vele links!

The Jerusalem Post schrijft over een onderzoek naar de schrijvers van de Dode Zeerollen, de personen die ze feitelijk opschreven. Met behulp van allerlei digitale technieken en statistieken is ten minste één scribent ontdekt die zo'n 2000 jaar geleden maar liefst acht van de rollen voor zijn rekening nam.

The Nosher, de afdeling lekker eten van My Jewish Learning, geeft een recept voor een vegetarische schnitzel. Deze krokante lekkernij wordt van kip of kalfsvlees gemaakt, maar de culi-redactrice bedacht een versie op basis van, ja heus, KOOL! Het recept is in de verte verwant aan latkes en het eindresultaat staat in 45 minuten op tafel, van voorbereiding tot en met bakken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.