Boek: De vergeten dagboeken

De Tweede Wereldoorlog in Nederland in de woorden van hen die er getuige van waren

Gepubliceerd op: 9 maart 2023

De vergeten dagboeken
De Tweede Wereldoorlog in Nederland in de woorden van hen die er getuige van waren

Nina Siegal

Amsterdam: HarperCollins, 2023
Aantal blz.: 432
ISBN: 9789402711899
Vertaald door: Bep Fontijn
Oorsponkelijke titel: The Diary Keepers: Ordinary People, Extraordinary Times

De vergeten dagboeken biedt een unieke blik op de Tweede Wereldoorlog van de Amerikaanse journalist Nina Siegal. Zij laat zien hoe wij herinneren, herdenken en reflecteren op het verleden.

In de archieven van het NIOD in Amsterdam vond Siegal een schat aan oorlogsdagboeken. Aan de hand van de dagboeken van drie Joden, twee nazisympathisanten, een verzetsstrijder en een fabrieksarbeider stelde zij haar boek samen.

Slechts een paar dagen na de bevrijding van ons land begon het NIOD al met het verzamelen van opgetekende herinneringen aan de oorlogsjaren 1940-1945, in dagboeken, brieven en andere persoonlijke documenten.

Opgegroeid in een Amerikaanse familie die de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan, hoorde journalist Nina Siegal nauwelijks iets over haar familiegeschiedenis, laat staan over het bestaan van deze bijzondere collectie. Toen ze naar Nederland verhuisde en dit land steeds meer haar thuis ging noemen, begon haar zoektocht naar het verleden.

De vergeten dagboeken is in vertaling verschenen bij uitgeverij HarperCollins Holland.
Prijs: € 14,99.

Nina Siegal is een Amerikaans-Joodse journalist die sinds 1997 schrijft voor The New York Times. Van haar hand verscheen tevens een aantal romans, waaronder de succesvolle historische roman Tulpen & terpentijn, over Amsterdam in de zeventiende eeuw. Siegal woont al geruime tijd in Amsterdam.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.